Σημάδια ότι είσαι συναισθηματικά μαζοχιστής

Μήπως δεν φταίει για όλα η κακή σου τύχη, αλλά κυνηγάς τον πόνο;
Σημάδια ότι είσαι συναισθηματικά μαζοχιστής
Γνωρίζουμε τι είναι ο μαζοχισμός. Και γνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές μιλάμε για αυτόν στο πλαίσιο του σεξ. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά του, η οποία είναι κακή και ψυχοφθόρα. Επειδή για κάθε 100% συναινετική πράξη σαδισμού και μαζοχισμού που θα γίνει σε μια κρεβατοκάμαρα, άλλες τόσες φορές θα δούμε άτομα να υποφέρουν συναισθηματικά στις σχέσεις τους, αλλά για κάποιο λόγο να συνεχίζουν να το υπομένουν.

Μήπως είσαι, λοιπόν, συναισθηματικά μαζοχιστής;

Έχεις παραμείνει σε μία τοξική σχέση
Ήξερες ότι αυτή η σχέση σου έκανε κακό και μπορούσες να φύγεις ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν το έκανες. Ξέρεις πολύ καλά ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αλλά κάθε φορά επιστρέφεις σ’ αυτό το άτομο που σε πλήγωσε.

Βαριέσαι τα “καλά παιδιά”
Δηλαδή τους τύπους που δεν σου φέρονται άσχημα, ψυχρά ή με αγένεια. Πιστεύεις ότι αυτό είναι το “αλατοπίπερο” στην σχέση, αλλά στην πραγματικότητα απλά δεν έχεις μάθει να ζεις με κάποιον που σου φέρεται με σεβασμό.

Ζητάς συνεχώς επιβεβαίωση από κόσμο που δεν σε εκτιμά
Όσο χειρότερα σου φέρονται, τόσο περισσότερο έχεις ανάγκη να λάβεις την επιβεβαίωσή τους. Και, το πιο πιθανό, είναι να χάνεις σιγά-σιγά τον εαυτό σου, χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν θυμάσαι πώς είναι η ζωή χωρίς δράμα
Ακόμα κι αν τα πράγματα είναι ήρεμα στην ζωή σου, θα προσπαθήσεις να δημιουργήσεις εσύ δράμα, επειδή δεν ξέρεις τι άλλο να κάνεις. Πρέπει συνεχώς να συμβαίνει κάτι άσχημο τριγύρω σου.

Σου έχουν πει ότι είσαι “υπερβολικά καλός”
Όταν σου λένε κάτι τέτοιο – ειδικά οι φίλοι σου – είναι ένας ευγενικός τρόπος να σου πούνε ότι πιστεύουν πως πρέπει να σταματήσεις να γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν όλοι.

Δεν υπερασπίζεσαι ποτέ τον εαυτό σου
Εκτός κι αν εμφανιστεί ξαφνικά κάποιος ιππότης να υπερασπιστεί την τιμή σου, κάθε φορά που σου έχουν φερθεί άσχημα, απλά κάθεσαι και ακούς τις προσβολές του κόσμου χωρίς να λες κουβέντα.

Οι περισσότερες σχέσεις σου ήταν κακές
Υπήρχε πάντα κάποια μορφή κακοποίησης—και δεν χρειάζεται να μιλάμε αναγκαστικά για σωματική κακοποίηση. Ακόμα κι αν όλη σας η σχέση βασιζόταν στις λογομαχίες, υπήρχε κακοποίηση.

Έχεις ξεκινήσει καυγάδες επειδή βαριόσουν
Με την σχέση σου, με φίλους—δεν έχει σημασία. Νιώθεις την ανάγκη να μαλώνεις με τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου, επειδή δεν μπορείς να επικοινωνήσεις διαφορετικά.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v