Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στον χωρισμό

Ποια είναι τα χειρότερα λάθη που κάνουμε μετά από έναν χωρισμό, και απλά καταλήγουμε να πονάμε ακόμα περισσότερο;
Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στον χωρισμό
Δεν υπάρχει εγχειρίδιο με τον σωστό τρόπο να ξεπεράσεις έναν χωρισμό… δυστυχώς. Όλοι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό τρόπο να πενθούν μια σχέση που τελείωσε. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να αναπαράγουμε μερικά θλιβερά κλισέ του χωρισμού, που απλά θα μας κάνουν να πονάμε ακόμα περισσότερο, και που δεν μας αφήνουν να το ξεπεράσουμε και να βρούμε ξανά τον εαυτό μας;

Αν είσαι χωρισμένος, λοιπόν, κράτα σημειώσεις.

Μην προσπαθήσεις να ξαναμπείς αμέσως στο παιχνίδι
“Ο έρωτας με έρωτα περνάει”, έλεγε κάποτε ένα τραγούδι. Και αυτό το τραγούδι λέει ψέματα. Ή, σχεδόν ψέματα. Γιατί περνάει με χρόνο, και μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο μπορεί να βρεις ξανά τον έρωτα. Το να βρεις αμέσως, όμως, κάτι καινούριο είναι σαν να παίρνεις τα σπασμένα κομμάτια της παλιάς σου σχέσης, να τα σκουπίζεις κάτω απ’ το χαλί και να ελπίζεις το νέο σου ταίρι να μην τα πατήσει. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να επεξεργαστεί τι συνέβη, και ξεκίνα χαλαρά να βγαίνεις με καινούρια άτομα όταν νιώσεις πραγματικά έτοιμος.

Μην φας και πιεις τα αισθήματά σου
Ναι, το να φας κάτι με ζάχαρη θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα εκείνη τη στιγμή. Και το να κατεβάσεις ένα μπουκάλι ουίσκι θα κάνει τον πόνο σου να φύγει. Και την επόμενη μέρα το στομάχι σου θα είναι χάλια, το κεφάλι σου θα πονάει, και όλη η ασχήμια που νιώθεις θα έχει πολλαπλασιαστεί.

Μην κλειδώνεσαι στο σπίτι
Ακόμα κι αν δεν είσαι έτοιμος να βγεις ραντεβού, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάς τις μέρες σου στον καναπέ. Δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Πρέπει να θυμάσαι – όσο δύσκολο κι αν είναι – πως η ζωή συνεχίζεται. Ακόμα χειρότερα, είναι πολύ εύκολο να συνηθίσεις αυτή την κατάσταση και να βρεθείς σε ένα φαύλο κύκλο κατάθλιψης και μιζέριας.

Μην ξεγυμνώνεις την ψυχή σου στα social media
Αν είναι να ξεγυμνώσεις την ψυχή σου, καλύτερα να εκμεταλλευτείς ό,τι ταλέντο έχεις και να δημιουργήσεις κάτι που θα εκφράζει όλα αυτά που νιώθεις. Αλλά το Facebook και το Twitter σου δεν είναι τέχνη, και δεν πρόκειται να κερδίσεις κάτι με το να μιλάς για κάθε μαύρη σου σκέψη εκεί πέρα. Μπορεί να νομίζεις ότι οι άνθρωποι που θα διαβάσουν αυτά που έχεις να πεις θα νιώσουν άσχημα και θα πάρουν το μέρος σου, αλλά το πιο πιθανό είναι να αισθανθούν οίκτο. Και ο οίκτος δεν είναι κάτι που χρειάζεσαι.

Μην χάνεις τον εαυτό σου
Το ξέρουμε πως νιώθεις λες και έχεις χάσει την γη κάτω απ’ τα πόδια σου, πως υπάρχουν μέρες που νομίζεις ότι τίποτα δεν έχει αξία, επειδή ο κόσμος σου έχει κλονιστεί. Και είναι λογικό—το τέλος μιας σχέσης είναι πάρα πολύ επίπονο, αλλάζει τα δεδομένα σου και πρέπει να προσαρμοστείς ξανά σε μια ζωή που είχες αφήσει. Αυτό που πρέπει να κάνεις εκείνες τις δύσκολες μέρες είναι να σφίξεις τα δόντια σου και να βάλεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Μην ξεχνάς ποτέ ότι ο πόνος που νιώθεις δεν θα βρίσκεται για πάντα εκεί, και πως ο χωρισμός δεν σε έκανε να είσαι λιγότερο ικανός να αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Είναι μια μικρή αλήθεια, άλλωστε, πως τα καλύτερα – πάντα – έρχονται!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v