Αυτά που πρέπει να ανεχτείς στο οικογενειακό τραπέζι

Όλα εκείνα τα χαριτωμένα πράγματα που θα ακούσεις τους συγγενείς σου να λένε στα γιορτινά τραπέζια, κι εσύ πρέπει να υποστείς με το χαμόγελο στα χείλη.
Αυτά που πρέπει να ανεχτείς στο οικογενειακό τραπέζι
του Θοδωρή Διάκου

Είναι γιορτινές μέρες, που σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι αποφασίζουν για λίγες μέρες να περάσουν όμορφα, να αγαπήσουν ο ένας τον άλλον και να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη.

Μετάφραση: Είναι επίσημα η εποχή που όλοι γινόμαστε passive-aggressive τέρατα. Και η οικογένειά σου δεν διαφέρει, οπότε αυτές είναι λογικά κάποιες από τις ατάκες που θα πρέπει να ανεχτείς στο επόμενο οικογενειακό τραπέζι. Επίσης, για να σε βοηθήσουμε να εκφράσεις την οργή σου με υγιή τρόπο (ξανά, μετάφραση: να μην αρχίσεις να ουρλιάζεις μες στα μούτρα τους), έχουμε γράψει μερικές δηλητηριώδεις απαντήσεις, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κοπιάρεις και σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη αν προκαλέσουν οικογενειακό εμφύλιο.

Πώς πάει η δουλειά;
Αυτό είναι μίζερο. Και ξέρεις γιατί είναι μίζερο; Επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται. Είναι ένα σημάδι ότι το άτομο που έχεις απέναντί σου γνωρίζει τόσο λίγα πράγματα για ‘σένα, που η δουλειά σου είναι το μόνο ενδιαφέρον θέμα συζήτησης. Επίσης, είναι διακοπές, κανείς δεν θέλει να σκέφτεται την δουλειά του στις διακοπές, εκτός κι αν είναι μίζερος. Και αν είχα κάτι συναρπαστικό να μοιραστώ, όπως μια προαγωγή ή μια απειλή για βόμβα, θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έλεγα μόλις έμπαινα στο δωμάτιο.

Άντε και του χρόνου, μ’ ένα καλό κορίτσι/αγόρι!
Η ατάκα που κάθε χρόνο λες ότι αν την ακούσεις έστω και μια φορά ακόμα, θα σκάσεις μύτη στο επόμενο τραπέζι με επαγγελματία αλλά άνεργο ηθοποιό για να ανακοινώσετε τον αρραβώνα σας. Επίσης, πήρες διαζύγιο στα εξήντα, θεία. Δεν είσαι η κατάλληλη να μου μιλάς για σχέσεις.

Να περιμένουμε εγγονάκια;
Εναλλακτικά, αν είσαι σε σοβαρή σχέση. Και αν η οικογένειά σου δεν έχει κανέναν απολύτως σεβασμό για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Επίσης, σκέψου αυτό: είμαι πάρα πολύ φτωχός και το εγγονάκι σου λογικά θα πεθάνει από φυματίωση.

Αχ, ποιος ξέρει πού θα είμαστε του χρόνου
Συνήθως αφού έχεις δηλώσει ότι ο γάμος και τα παιδιά δεν είναι στα άμεσά σου σχέδια. Ή αν έχεις εμφανιστεί για τρίτη συνεχή χρονιά χωρίς ταίρι, και η μάνα σου αρχίζει να ανησυχεί για ‘σένα, και το εκφράζει με τον μόνο τρόπο που ξέρουν να εκφράζουν ανησυχία οι μητέρες: προκαλώντας σου ενοχές. Επίσης, είμαι ο μόνος κάτω των 60 σε αυτό το τραπέζι, άρα και ο μόνος που μπορεί να μιλάει για θάνατο χωρίς να υπάρχουν πιθανότητες αλήθειας.

Ο Τσίπρας φταίει
Μπορείς να μην μιλάς για τον πρωθυπουργό ενώ προσπαθώ να φάω; Επίσης, ο Τσίπρας σίγουρα δεν φταίει που δεν ξέρεις να μαγειρεύεις.

ΦΑΕ ΑΥΤΟ
ΚΑΝΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΩ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ!

Τι άλλα νέα;
Κυριολεκτικά τίποτα καινούριο μέσα στα πέντε λεπτά που έχεις να μου κάνεις αυτή την ερώτηση, θείε. Κυριολεκτικά τίποτα. Τι άλλα νέα εσύ, όμως; Πες μου τα νέα σου, πες μου όλα τα νέα, πραγματικά ενδιαφέρομαι να ακούσω.

Μια φορά, όταν ήταν τριών…
Μια φορά, όταν ήμουν τριών, έκανα κάτι σούπερ χαριτωμένο και αν δεν θες να σταματήσεις να βλέπεις το πρόσωπο του παιδιού σου στο Skype τα σαββατοκύριακα, θα κλείσεις το στόμα σου.

Μήπως το έχεις παρακάνει με το ποτό;
Πώς αλλιώς υποτίθεται ότι θα επιβιώσω από αυτή τη μάζωξη;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v