Πώς να ρίξεις άκυρο (χωρίς να γίνεις κακός)

Επειδή μερικές φορές απλά δεν θέλουμε να βγούμε από το σπίτι. Αλλά δεν χρειάζεται να γινόμαστε και απαίσιοι.
Πώς να ρίξεις άκυρο (χωρίς να γίνεις κακός)

του Θοδωρή Διάκου


Ένας πολύ ταλαντούχος κωμικός, ο John Mulaney, είχε πει σε μια παράστασή του ότι “Από άποψη άμεσης ικανοποίησης, το να ακυρώνεις σχέδια είναι σαν την ηρωίνη”. Και δεν έχει τόσο άδικο. Όλοι μας έχουμε νιώσει εκείνη τη τεμπελιά να μας χτυπάει, ακόμα και μισή ώρα πριν το ραντεβού που έχουμε δώσει.

Ή απλά μπορεί να κανονίσαμε με βαριά καρδιά, με άτομα που δεν συμπαθούμε και τόσο. Τι θα κάνουμε;

Ειλικρίνεια
Ναι, αυτό μπορεί να μας βάλει στην δύσκολη θέση να πρέπει να πούμε τον αληθινό λόγο που δεν θέλουμε να βγούμε (βαριόμαστε), αλλά είναι μια καλή επιλογή, και ίσως να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Εννοούμε ότι πλέον θα μας καλούν σε λιγότερα μέρη που δεν θέλουμε να πάμε.

Την άλλη φορά
Μπορείς να πεις ότι δεν γίνεται – για οποιονδήποτε λόγο – και αμέσως μετά να προτείνεις κάποια άλλη μέρα που βολεύει, και θα αναγκάσεις τον εαυτό σου να πάει. Από την στιγμή που θα προσπαθήσεις να προγραμματίσεις την έξοδό σας ξανά, ο λόγος που δεν μπορείς δεν θα έχει τόση σημασία.

Όσο προλαβαίνεις
Αν η τεμπελιά που λέγαμε σε πιάσει πέντε λεπτά πριν βγεις από το σπίτι, τότε συγγνώμη, αλλά θα πρέπει να βγεις. Είναι απλά αγενές. Φρόντισε να ενημερώσεις τουλάχιστον λίγες ώρες πριν.

Αν είσαι φοιτητής…
…έχεις διάβασμα! Έξτρα εργασία! Πτυχιακή! Κρίμα, αλλά δεν θα μπορέσεις να βγεις, επειδή αυτό το μάθημα σου έχει βγάλει το λάδι. Παρομοίως…

Αν έχεις κατοικίδιο…
…τίποτα δεν είναι καλύτερη δικαιολογία από την γάτα σου που έπαθε τροφική δηλητηρίαση. Τι είδους κακός γονιός θα ήσουν αν παρατούσες το άμοιρο το ζωντανό να κάνει εμετό πάνω-κάτω σ’ όλο το σπίτι; Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει, και αν είναι σούπερ καλοί άνθρωποι, ίσως κάνουν και στην γάτα σου κάποιο δωράκι μετά.

Γκουχ
Δεν αισθάνεσαι καλά; Σίγουρα, μπορεί να μην αισθάνεσαι καλά επειδή κάπου στον κόσμο υπάρχει πόλεμος, αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή δεν αισθάνεσαι καλά επειδή το στομάχι σου σε έχει πεθάνει. Ναι, είναι ψέμα. Ναι, είναι ανήθικο. Ναι, είναι πολύ πιο δύσκολο να αποδειχθεί από κάθε άλλο μεγαλύτερο ψέμα το γεμάτο αδρεναλίνη μυαλό σου θα προσπαθήσει να σκεφτεί. Στην χειρότερη περίπτωση…

Ως εδώ
Βάλε ένα όριο. Πες “Ναι, μπορώ να έρθω, αλλά πρέπει να έχω γυρίσει σπίτι μέχρι τις 10”. Μπορεί να σε ρωτήσουν γιατί. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Γίνε δημιουργικός.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v