Τα Όχι που θα πούμε στο 2017

Ας παραδεχτούμε όλοι ότι το 2016 δεν ήταν μια καλή χρονιά. Και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το ’17 λίγο καλύτερο.
Τα Όχι που θα πούμε στο 2017
Το 2016 δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά.

Όχι, θα είμαστε ειλικρινείς. Το 2016 ήταν μια πολύ κακή χρονιά. Από τον περονόσπορο που έπεσε στους διάσημους μέχρι και την εκλογή του Τραμπ, η χρονιά που μας εγκαταλείπει σε ενάμιση μήνα ήταν γεμάτη δυσάρεστες εκπλήξεις. Άρα, για να έχουμε ένα καλύτερο 2017, αρχίζουμε να μαζεύουμε σιγά-σιγά τα κομμάτια μας, και λέμε ένα δυνατό όχι στα παρακάτω πράγματα που μας σέρνουν δέκα βήματα πίσω.

*Όχι στους φίλους που θυμούνται ότι είναι φίλοι μας μόνο όταν μας έχουν ανάγκη.

*Όχι στους ανθρώπους που δεν μας αφήνουν να είμαστε ο εαυτός μας, ή που μας κάνουν να νιώθουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε για να βρισκόμαστε δίπλα τους ή για να είμαστε αρκετά καλοί.

*Όχι, με ακόμα πιο δυνατή φωνή, κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που μας φέρονται λες και η φωνή μας δεν ακούγεται και ότι δεν έχουμε σημασία.

*Όχι στο να μένουμε ακίνητοι, να βλέπουμε άλλους ανθρώπους να κυνηγούν τα όνειρά τους και να ζηλεύουμε. Ήρθε η ώρα να πατήσουμε γερά στα πόδια μας.

*Όχι στο να μένουμε σιωπηλοί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και για τις αδικίες που βλέπουμε να συμβαίνουν. Όσο πιο ενωμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα.

*Όχι στο να μιζεριάζουμε επειδή δεν μας αρέσει το σώμα μας, ή η εμφάνισή μας. Αν θέλουμε να κάνουμε αλλαγές, υπάρχουν τα πρώτα βήματα: τρώμε καλά, κοιμόμαστε καλά και γυμναζόμαστε. Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται.

*Όχι στο να μένουμε ξύπνιοι μέχρι τις πέντε το πρωί, είτε επειδή δεν θέλουμε να γυρίσουμε σπίτι, είτε επειδή περιμένουμε το τηλέφωνο να χτυπήσει. Πρώτα από όλα πάει ο εαυτός μας και η υγεία μας.

*Όχι στους τοξικούς ανθρώπους και στα τοξικά περιβάλλοντα. Σταματάμε να χαρίζουμε έτσι την ενέργειά μας σε άτομα που δεν το αξίζουν.

*Όχι στο να είμαστε κι εμείς “απλώς καλοί”. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να φερόμαστε στους ανθρώπους όπως θέλουμε να μας φέρονται.

*Όχι στην γκρίνια για πράγματα που δεν είναι αναγκαστικά κακά. Ναι, μερικές φορές όλοι περνούν μια κακή μέρα, και τα πράγματα δεν είναι τέλεια, αλλά θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Η απελπισία δεν βοηθάει πουθενά.

*Όχι στις υπερβολές. Σε κάθε τους μορφή.

*Όχι στον έρωτα που δεν είναι έρωτας, αλλά μια απεγνωσμένη ανάγκη να τα βρούμε με τον εαυτό μας.

*Όχι στην ευτυχία ως απώτερο σκοπό. Η ευτυχία είναι τρόπος ζωής, είναι ένα συναίσθημα που έρχεται και φεύγει, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να την αφήσουμε να μείνει μαζί μας. Αρκεί να σταματήσουμε να βλέπουμε τα πάντα τόσο αρνητικά…

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v