7 resolutions που προλαβαίνεις (ακόμα) να πραγματοποιήσεις

Αν νιώθεις ότι σου έμειναν μερικές… υποχρεώσεις για το 2016, ήρθε η ώρα να τις πραγματοποιήσεις προτού τελειώσει ο χρόνος.
7 resolutions που προλαβαίνεις (ακόμα) να πραγματοποιήσεις
Δυο μήνες έμειναν για να τελειώσει η χρονιά, σε λίγο καιρό θ’ αρχίσουμε σιγά-σιγά να βλέπουμε και τους πρώτους γιορτινούς στολισμούς στον δρόμο και στα μαγαζιά. Και κάπως έτσι κάνουμε και μια μικρή ανασκόπηση της χρονιάς μας—όλα αυτά που καταφέραμε, όσα πάθαμε (και μάθαμε) και ίσως αυτά που είχαμε βάλει στόχο να κάνουμε, μα κάπου στα μισά λοξοδρομήσαμε.

Επικεντρώσου για λίγο σ’ αυτά. Και δύο μήνες δεν είναι υπερβολικά λίγος καιρός για να τα κάνεις πραγματικότητα. Ώρα, λοιπόν, ν’ αρχίσεις να σβήνεις πραγματάκια από την λίστα σου.

Συγχώρησε τον εαυτό σου
Συγχώρησε κάποιο λάθος που έκανες. Ή πολλά λάθη. Συγχώρησε τον εαυτό σου για τα resolutions αυτά που δεν φρόντισες περισσότερο, γιατί σίγουρα ήσουν απασχολημένος με κάτι πιο σημαντικό—ή απλά δεν είχες όρεξη. Θυμήσου ότι είσαι άνθρωπος, και τα λάθη είναι στο πρόγραμμα.

Συγχώρησε κάποιον άλλο
Κάποιον που σε πλήγωσε μέσα στην χρονιά, κάποιον που έκανε κι αυτός λάθη. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου κρατώντας του κακία. Λένε πως ο θυμός είναι σαν να πίνεις εσύ το δηλητήριο, ελπίζοντας πως θα πεθάνει ο εχθρός. Αντί να βράζεις στο καζάνι σου, προσπάθησε να δείξεις κατανόηση και ανθρωπιά.

Μίλα σε κάποιον που έχεις να δεις καιρό
Κάποιον φίλο που χαθήκατε γιατί οι ζωές σας τράβηξαν διαφορετικά μονοπάτια. Κάποιον που ήταν στην ζωή σου μα, για κάποιον λόγο, δεν είναι πια. Προσπάθησε να χτίσεις γέφυρες με τους ανθρώπους αντί να τις γκρεμίζεις. Στο κάτω-κάτω, ένας καφές για να τα πείτε δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Βγες ραντεβού
Δώσε μια ευκαιρία και απλά βγες με κάποιο άτομο που θα σου τραβήξει την προσοχή—ή που θα του την έχεις τραβήξει εσύ. Βγες γιατί έχεις καιρό να βγεις, και θες να ξεσκουριάσεις λίγο. Κυρίως, όμως, πρέπει να βγεις γιατί ποτέ δεν είναι αργά για να γνωρίσεις έναν άνθρωπο που θα σε συναρπάσει, και μπορεί να ζήσεις μαζί του τις καλύτερες στιγμές. Ακόμα κι αν κρατήσουν μια νύχτα.

Ζήσε επικίνδυνα
Δεν είναι ανάγκη να ληστέψεις τράπεζα ή να πας για bungee jumping, ή να κάνεις κάτι πραγματικά παράτολμο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις κάτι που σε τρόμαζε μέσα σ’ αυτή τη χρονιά και να το προσπαθήσεις. Μπορεί να ήταν κάτι πολύ μικρό, ακόμα κι ένα τηλεφώνημα ή μια κουβέντα. Δεν χρειάζεται να σε τραβάει τίποτα πίσω.

Μπες στην θέση κάποιου άλλου
Ίσως κάποιου πρώην, προτιμότερα. Σκέψου το, μπορεί να σου κάνει καλό. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την δική του οπτική, και ίσως να μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου που δεν σου είχαν περάσει απ’ το μυαλό. Είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις αυτοκριτική και να ξορκίσεις μια και καλή τους δαίμονές σου.

Διώξε τους τοξικούς ανθρώπους
Επειδή δεν τους έχεις ανάγκη. Επειδή σε απομυζούν. Και επειδή αξίζεις κάτι καλύτερο.

Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v