Απλές συμβουλές για να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο

Τι πρέπει να προσέχεις για να μην πέσεις ξανά σε ακόμα μια κακή σχέση που θα λήξει άδοξα;
Απλές συμβουλές για να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο
Πόσες σχέσεις άραγε τελειώνουν κάθε μέρα; Για λόγους σοβαρούς και μη, για απιστία, για γκρίνια, για ανασφάλεια· και το μόνο που μένει μετά είναι η απορία τι κάναμε λάθος. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να είμαστε ευτυχισμένοι στις σχέσεις μας;

Ο φόβος δεν πρέπει να ορίζει τις επιλογές μας
Το βλέπουμε καθημερινά. Ο φόβος της μοναξιάς μας κάνει να πέφτουμε με τα μούτρα σε σχέσεις που ξέρουμε ότι δεν θα καταλήξουν καλά, και ο ίδιος φόβος δεν μας επιτρέπει να γλυτώσουμε όσο έχουμε ακόμα καιρό. Κι όμως, μερικές φορές είναι καλύτερο να μένουμε μόνοι και να περιμένουμε να εμφανιστεί το κατάλληλο άτομο—ή έστω κάτι παραπλήσιο.

Και το ενδιάμεσο;
Έχουμε χάσει εκείνη την ενδιάμεση κατάσταση μιας σχέσης, που πολλές φορές είναι και η πιο διασκεδαστική. Δεν είναι φυσιολογικό η γνωριμία να ακολουθείται από την δέσμευση. Γνωριστείτε μεταξύ σας, φλερτάρετε, τσεκάρετε κι άλλες επιλογές μέχρι να αποφασίσετε ότι, ναι, εδώ είναι το λιμάνι σας. Αλλιώς, ζείτε απλά μια φαντασίωση.

Μια ευκαιρία για τον καθένα
Ναι, όλοι έχουμε τον “τύπο” μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να βγαίνουμε με άτομα που έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτού του είδους ο ελιτισμός, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε απογοήτευση. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα και διαφορετικά πράγματα να προσφέρει, και αξίζει μια ευκαιρία. Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι έχετε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να έχει για εσάς ο ιδανικός σύντροφος, ξεχάστε την και γνωρίστε ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό.

Καλές οι λεπτομέρειες, αλλά…
…οι λεπτομέρειες, δυστυχώς, δεν είναι η βάση της σχέσης. Αυτό που πρέπει να ψάχνετε στους πιθανούς σας συντρόφους είναι αξίες που όντως μπορούν να σας υποσχεθούν ότι η σχέση σας θα είναι καλή· η ευγένεια, η ειλικρίνεια, η συναισθηματική γενναιοδωρία. Σίγουρα, είναι πολύ ωραίο να έχει κάποιος τέλειο χιούμορ, αλλά αν δείτε την μεγάλη εικόνα, είναι απλά ένα μικρό, διασκεδαστικό μπόνους.

Καλό και το σεξ, αλλά…
…προφανώς δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κρατήσει μια σχέση. Αν βρίσκεστε σε μία σχέση που δεν σας προσφέρει ευτυχία, αλλά το σεξ είναι πολύ καλό, πιστέψτε μας—μπορείτε να το βρείτε και αλλού.

Το άγχος δεν είναι έρωτας
Είναι πολύ εύκολο να μπερδέψουμε αυτά τα δύο, αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Αν ένα άτομο είναι συναισθηματικά κλειστό και μας προσφέρει την αγάπη του με το σταγονόμετρο (συνήθως αφού έχει κερδίσει πρώτα κάτι από εμάς), αυτό μας προκαλεί άγχος, ρίχνει την αυτοπεποίθησή μας στα τάρταρα και είναι το απόλυτο σημάδι μιας τοξικής σχέσης. Ο αληθινός έρωτας, όσο κι αν έχει τα πάνω του και τα άσχημά του κάτω, δεν μας κάνει να αισθανόμαστε απαίσια με τον εαυτό μας.

Οι άνθρωποι αλλάζουν…
…αλλά αν κάποιος δεν δείχνει ότι σκοπεύει να αλλάξει την κακή του συμπεριφορά, δεν έχει νόημα να περιμένετε. Χρειάζεστε κάποιον που να σας δείχνει τον σεβασμό που το δείχνετε κι εσείς. Και ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται μονάχα για τον εαυτό του και αγνοεί τον πόνο που η συμπεριφορά του προκαλεί στους άλλους δεν είναι κατάλληλος σύντροφος.

Είσαι ο εαυτός σου;
Αν δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας, χωρίς ντροπή, μπροστά σε ένα άτομο, τότε δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να μην κάνετε σχέση μαζί του. Ναι, είναι κλισέ, αλλά είναι και η μεγαλύτερη αλήθεια.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v