Τι μάθαμε από όλες τις φορές που πληγωθήκαμε;

Υπάρχει ομορφιά στον πόνο; Μπορεί ένας χωρισμός να σου προσφέρει τα πιο πολύτιμα μαθήματα;
Τι μάθαμε από όλες τις φορές που πληγωθήκαμε;
Το ξέρουμε. Οι χωρισμοί πονάνε. Ο πόνος, η απογοήτευση, όλα τα αρνητικά συναισθήματα που είναι το αντίθετο αυτών που θα έπρεπε κανονικά να νιώθεις. Πιστεύεις ότι ποτέ δεν θα γίνεις καλά, πως όλες σου οι μέρες από ‘δω και στο εξής θα είναι γεμάτες δυστυχία. Μέχρι που, μια μέρα, ξυπνάς και όλα μοιάζουν κάπως καλύτερα. Μπορείς να λειτουργήσεις πιο εύκολα από χθες, αρχίζεις να μαζεύεις τα κομμάτια σου (και τα πεταμένα ρούχα από το πάτωμα) και ξεκινάς κάτι νέο.

Κι εμείς προσπαθούμε να ανακαλύψουμε την ομορφιά μέσα σ’ όλο αυτό τον πόνο.

Γνωρίζεις ξανά τον εαυτό σου
Αναγκάζεσαι να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να ανακαλύψεις ξανά όλα εκείνα τα στοιχεία που έχασες μέσα στην σχέση σου. Θυμάσαι τα πράγματα που σου άρεσαν παλιότερα, ξαναβρίσκεις τα χόμπι σου… ή βρίσκεις καινούρια. Και νιώθεις πιο δημιουργικός από ποτέ. Δεν είναι τυχαίο που το 80% των τραγουδιών στο ραδιόφωνο μιλάνε για χωρισμό.

Βλέπεις τα πάντα πιο καθαρά
Πλέον καταλαβαίνεις καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σου. Επιβίωσες από τα χειρότερα, και τώρα πια ξέρεις με σιγουριά τι πρέπει και δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Σοβαρά, τα προβλήματα που παλιότερα σε φρίκαραν μπορεί να σου φαίνονται παιχνιδάκι.

Το να περνάς καλά δεν είναι ευτυχία
Ανεβάζεις τις προσδοκίες σου, και με πολύ καλό λόγο. Αν έμεινες για αρκετό καιρό σε μια σχέση που δεν σε ικανοποιούσε, απλά και μόνο επειδή τα πράγματα “δεν ήταν και τόσο άσχημα”, τώρα πλέον γνωρίζεις ότι δεν έχεις χρόνο για κανέναν άνθρωπο που δεν σκοπεύει να σου δώσει αυτό που θες.

Ταπεινώνεσαι
Τι καλό μπορεί να βγει από την ταπείνωση, σε ακούμε να ρωτάς. Κι όμως, αν σε βοηθήσει να ξεπεράσεις κάποιες από τις κακές συμπεριφορές σου (που, έλα τώρα, όλοι τις έχουμε), τότε αυτός ο πόνος σίγουρα άξιζε.

Μαθαίνεις να ζεις μόνος σου
Συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ανάγκη έναν ερωτικό σύντροφο για να δίνει νόημα στην ζωή σου, γιατί μπορείς να καταφέρεις τα πάντα ολομόναχος. Κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μάθημα που θα σου προσφέρει ένας χωρισμός.

Μαθαίνεις να συγχωρείς
Εντάξει, αυτό μπορεί να έρθει με λίγη καθυστέρηση, μέχρι να καταλαγιάσει ο θυμός σου και να στερέψεις από βίαιες φαντασιώσεις, μα το σημαντικό είναι πως θα μάθεις να αποδέχεσαι πως όλοι κάνουν λάθη και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δέχεσαι την συγγνώμη—ακόμα κι αν δεν σου την ζητήσουν.

Οι καλοί άνθρωποι μένουν
Εκείνοι οι άνθρωποι που θα σε δουν στα χειρότερά σου και θα παραμείνουν δίπλα σου ξέρεις πως δεν πρόκειται να σε εγκαταλείψουν ποτέ. Κι αν μη τι άλλο, είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να ξέρεις πως είσαι δεμένος με ένα άτομο με τέτοιο τρόπο.

Θα σέβεσαι τα αισθήματα των άλλων
Τα έζησες από πρώτο χέρι. Τα κοίταξες στα μάτια και κατάφερες να τα αντιμετωπίσεις. Και την επόμενη φορά που θα δεις κάποιον να περνά τα ίδια, θα είσαι εκεί για να βοηθήσεις…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v