Πώς να βγεις αλώβητη απ’ το διαζύγιο

Κανείς δεν είπε πως η ζωή μετά το διαζύγιο είναι εύκολη. Κι όμως, μπορείς και θα είσαι καλύτερα, και μάλιστα σύντομα!
Πώς να βγεις αλώβητη απ’ το διαζύγιο
Διαζύγιο: καταστρέφει ζωές ή είναι αναγκαίο κακό; Το σίγουρο είναι πως ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος και επίπονος. Δεν ξέρεις πού ακριβώς βρίσκεσαι στην ζωή σου, και προσπαθείς απλά να μαζέψεις τα κομμάτια σου. Κι όμως, σε λίγο καιρό θα νιώσεις τα πράγματα να αλλάζουν – αυτό μπορούμε να σου το υποσχεθούμε. Και μπορούμε, επίσης, να σου πούμε πώς να επισπεύσεις αυτή την διαδικασία, για να αρχίσεις ξανά να ζεις!

1. Μην φοβάσαι να μιλήσεις
Το να μιλάς για αυτά που σου συμβαίνουν και νιώθεις είναι καλό. Μην προσπαθείς να τα καταπνίξεις. Μόλις έζησες την καταστροφή ενός γάμου, του υποτιθέμενου “και ζήσανε αυτοί καλά” των παραμυθιών. Σύντομα θα παρατηρήσεις πως θα αρχίσεις να μιλάς όλο και λιγότερο για το διαζύγιό σου, καθώς θα σταματήσει πια να σε ορίζει αυτό.

2. Αναγνώρισε τα αισθήματά σου
Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει αν μερικές φορές θες να ξεσπάσεις, αν νιώθεις πόνο, οργή ή απόλυτη απογοήτευση – και κυρίως δεν πρέπει εσύ να κατηγορείς τον εαυτό σου. Μην αγνοείς αυτά που αισθάνεσαι, και μην προσπαθήσεις να τα καταπιέσεις. Αποδέξου τα, κι έτσι δεν θα τα αφήσεις να κερδίσουν τον έλεγχο.

3. Προχώρα μπροστά
Αυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει τώρα είναι πώς θα κάνεις βήματα μπροστά, στην νέα σου ζωή, και πώς θα καταφέρεις να κάνεις κάτι καινούριο. Μην γαντζώνεσαι από αυτά που αφήνεις πίσω. Κάνε μικρά, αλλά σίγουρα βήματα για να βρεις ξανά τον εαυτό σου.

4. Δέξου πως μια ιστορία έχει πολλές πλευρές
Μπορεί να νιώθεις την ανάγκη να γίνεις εγωίστρια, αλλά πρέπει να αποδεχτείς πως η οπτική σου γωνία είναι δική σου, και ο πρώην σου βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Και πως δεν είναι υποχρεωτικό κάποιος να έχει δίκιο και κάποιος άδικο.

5. Αν έχετε παιδιά…
…μην τα βάλεις ποτέ στη μέση. Όσο κι αν μπορεί να σιχαίνεσαι (αυτή τη στιγμή) τον πρώην άντρα σου, τα παιδιά σας είναι αυτό που σας ενώνει, και σας χρειάζονται και τους δύο. Δείξε αξιοπρέπεια, και μην γίνεσαι μικροπρεπής. Τα παιδιά σας εξακολουθούν να έχουν ανάγκη υγιείς σχέσεις με τους γονείς τους.

6. Μίλα με ανθρώπους που θα σε στηρίξουν
Το τελευταίο πράγμα που έχεις ανάγκη τώρα είναι να γεμίσεις την ζωή σου με άτομα που είτε θα σου λένε ναι σε όλα και θα παρατείνουν την μιζέρια σου, είτε με όσους σου θυμίζουν καθημερινά αυτά που έζησες. Χρειάζεσαι ειλικρινείς φίλους κοντά σου, που θα σε στηρίξουν αλλά και… θα σου τα χώσουν αν χρειαστεί.

7. Μην αρχίσεις να κατηγορείς
Είναι πολύ εύκολο να πέσεις σ’ αυτή την παγίδα, μα πρέπει να θυμάσαι ότι ο γάμος – και οι σχέσεις γενικότερα – απαιτούν προσπάθεια και από τα δύο άτομα. Συνεπώς, ευθύνες γι’ αυτό το διαζύγιο έχετε και οι δυο…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v