Πώς θα βελτιώσω την γλώσσα του σώματός μου;

Αν υπάρχουν φορές που νιώθετε ότι δυσκολεύεστε στην επικοινωνία, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μιλήσετε… με το σώμα!
Πώς θα βελτιώσω την γλώσσα του σώματός μου;
Υπάρχουν φορές που νιώθετε σαν να μην μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους υπόλοιπους ανθρώπους; Μήπως η γλώσσα σας δένεται κόμπο όταν ξεκινάτε έναν διάλογο; Κι αν απλά αντιμετωπίζετε μια μικρή δυσκολία στο να εκφράσετε αυτό που θέλετε; Μην ανησυχείτε, μπορείτε να αφήσετε το σώμα σας και τις κινήσεις σας να κάνουν την περισσότερη δουλειά, και αυτές οι μικρές συμβουλές για το πώς θα βελτιώσετε την γλώσσα του σώματός σας είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόσασταν!

1. Χαμογελάστε. Δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό, ένα ειλικρινές χαμόγελο θα κάνει τον οποιονδήποτε να αισθάνεται άνετα μαζί σας.

2. Μην μπλοκάρετε το πάνω μέρος του κορμού σας. Που σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθείτε να μην σταυρώνετε τα χέρια σας, και να μην καλύπτετε το στέρνο σας με κάποια τσάντα ή κάποιο μαξιλάρι όταν κάθεστε. Όταν κλείνετε το μπροστινό μέρος του σώματός σας, είναι σαν να δίνετε το μήνυμα πως δεν έχετε όρεξη να επικοινωνήσετε με κανέναν.

3. Μην ξεχνάτε την οπτική επαφή. Όταν κάποιος σας μιλάει, κοιτάξτε τον στα μάτια. Προσοχή, όμως: μην διατηρείτε συνεχώς ένα επίμονο βλέμμα πάνω στον άλλον, αυτό σύντομα μπορεί να γίνει άβολο. Αποστρέψτε τα μάτια σας για μια στιγμή, δίνοντας στο άλλο πρόσωπο λίγο χώρο, και μετά συνεχίστε.

4. Νιώστε άνετα στον προσωπικό σας χώρο. Μην παίζετε με τα χέρια ή τα μαλλιά σας, και μην κουνάτε ρυθμικά το πόδι σας. Ο προσωπικός σας χώρος σας ανήκει και πρέπει να νιώθετε άνετα μέσα σ’ αυτόν.

5. Ο σωστός τρόπος για να ακουμπάτε το κεφάλι στο χέρι σας: προσπαθήστε το εσωτερικό του χεριού, η παλάμη σας, να είναι στραμμένη προς τα έξω. Αυτό δείχνει πως είστε πιο ανοιχτοί από το να ξεκουράζετε το σαγόνι σας πάνω στα λυγισμένα σας δάχτυλα.

6. Μην κάνετε κινήσεις που θα αποσπάσουν την προσοχή του άλλου. Για παράδειγμα, μην χτυπάτε νευρικά τα δάχτυλά σας σε κάποια επιφάνεια, ή –προς θεού- δαγκώνετε τα νύχια σας.

7. Πάρτε το πιο αργά. Αν το στόμα σας έχει την τάση να γίνεται πολυβόλο, δοκιμάστε να χαλαρώσετε. Επιπλέον, αν χρειαστεί να κάνετε κάποια κίνηση (για παράδειγμα, να στρώσετε μια τούφα απ’ τα μαλλιά σας που έχει ξεφύγει), κάντε το αργά. Οι απότομες, κοφτές κινήσεις μπορεί να εκπλήξουν το άλλο άτομο και να εκτροχιάσουν τον ειρμό της συζήτησης.

8. Προσκαλέστε το άλλο άτομο στον προσωπικό σας χώρο. Εκτός, βέβαια, κι αν υποψιάζεστε πως αυτό το άτομο δεν αξίζει την εμπιστοσύνη σας – ή απλά αν δεν θέλετε. Αν θέλετε, πάντως, να φέρετε το άλλο άτομο πιο κοντά, δοκιμάστε τα εξής: μια χειραψία, ένα χαμόγελο, ή κινήσεις των χεριών προς το άτομο σε τακτά διαστήματα.

9. Μην φοβάστε να δείχνετε τα αισθήματά σας. Αν αισθάνεστε χαρούμενοι, ή λυπημένοι ή έκπληκτοι, φροντίστε να φαίνεται στο πρόσωπό σας. Είναι μια καινούρια γνωριμία, δεν είναι παρτίδα πόκερ, και ο σκοπός είναι να κάνετε τους άλλους να νιώσουν καλά με την παρουσία σας.

10. Συγχρονιστείτε με την γλώσσα του σώματος του συνομιλητή σας. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μερικοί θα ανοιχτούν εύκολα, και μερικοί παραμένουν κλειστοί, με τις άμυνές τους ανεβασμένες για αρκετό καιρό. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο… πασπαρτού που θα μας κάνει αυτόματα συμπαθητικούς σε όλους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να είστε συγχρονισμένοι με την γλώσσα του σώματος του άλλου. Αν κάποιος φαίνεται αμυντικός, μην γίνετε ξαφνικά υπερβολικά διαχυτικός—θα τον τρομάξετε περισσότερο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v