Online dating: Τι κάνω λάθος;

Στον κόσμο του online dating, υπάρχουν νικητές, ηττημένοι, και άτομα που κάνουν το ένα ‘φάουλ’ μετά το άλλο.
Online dating: Τι κάνω λάθος;
του Θοδωρή Διάκου

Ψάξαμε για τον έρωτα παντού. Σε μπαράκια, σε καφετέριες, στο σούπερ μάρκετ—και εν τέλει καταλήξαμε ότι μάλλον ο έρωτας μας αποφεύγει. Γι’ αυτό και καταλήξαμε στο τελευταίο μέρος που μας είχε απομείνει: το ίντερνετ. Αυτό που δεν καταλάβαμε, όμως, είναι πως παρ’ όλο που το πεδίο άλλαξε, τα λάθη μας ίσως παρέμειναν, αν δεν προστέθηκαν και περισσότερα στην λίστα. Κι αυτά που καταγράφουμε παρακάτω ίσως είναι τα χειρότερα.

*Τα λάθη των αντρών…

1. Άλλη μια φωτογραφία με τους κοιλιακούς μου
Ενώ υπάρχει τόσο μεγάλη ρετσινιά για τις γυναίκες που τραβούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες, σπάνια κάποιος θα μιλήσει για όλους τους άντρες που προσπαθούν με κάθε φωτογραφία να τραβήξουν την προσοχή μακριά από την (χάρτινη) προσωπικότητά τους και να αφήσουν τα πιθανά τους ταίρια να εστιάσουν στο σώμα τους. Σίγουρα, το ωραίο σώμα τραβάει περισσότερα πιθανά ταίρια, αλλά είμαστε άνθρωποι. Δεν ζευγαρώνουμε μια φορά τον χρόνο, μόνο για αναπαραγωγή. Και επίσης έχουμε την ανάγκη για λεκτική επικοινωνία. Κι αυτό μας φέρνει στο επόμενο λάθος…

2. …‘Γεια’, ‘Hi’ ή ‘Καλησπέρα ομορφιά’;
Ας πάρουμε τα πράγματα με την λογική. Η αναλογία αντρών-γυναικών στα dating sites δεν είναι δίκαιη. Η μέση γυναίκα εκεί μέσα δέχεται μέχρι και εκατό νέα μηνύματα από άντρες την εβδομάδα. Άρα, γιατί να ασχοληθεί με το μήνυμά σου, ειδικά αν έχεις στείλει ένα ακόμα κλασικό ‘γεια’; Αν σου αρέσει όντως, φρόντισε να διαβάσεις με προσοχή το προφίλ της, να δεις πράγματα που της αρέσουν, με τι ασχολείται. Στείλ’ της ένα μήνυμα που θα της τραβήξει την προσοχή και – κυρίως – που θα αξίζει την προσοχή της.

3. Πες μας λίγα (σοβαρά) λόγια για τον εαυτό σου
Είναι κατανοητό. Η διαδικασία του να περιγράψεις τον εαυτό σου με λίγες λέξεις είναι πολύ αγχωτική. Προσπαθείς να σκεφτείς ποια είναι τα καλύτερα πράγματα πάνω σου και να τα εκφράσεις με τρόπο που να φαίνεται εκλεπτυσμένος, αλλά και απλός, και ίσως η πυρηνική φυσική να είναι πιο εύκολη. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί να βάζεις κάποιο απόφθεγμα τόσο γνωστό, που πλέον έχει περάσει στο συλλογικό μας DNA. Αν πιστεύεις ότι είσαι ψαγμένος, απόδειξέ το. Διόρθωση: απόδειξέ το από κοντά, κανείς δεν θέλει να διαβάσει τρεις πομπώδεις γραμμές.

4. ‘Είσαι όμορφη, είσαι πολύ όμορφη, σου είπα πόσο όμορφη είσαι;’
Τα προβλήματα δεν σταματούν στο εισαγωγικό στάδιο. Αν καταφέρεις να κερδίσεις την προσοχή της και να πιάσετε κουβέντα, εκεί τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν. Ένα πράγμα που πολλοί άντρες δεν μπορούν να καταλάβουν είναι πως τα κομπλιμέντα δεν είναι πάντα καλοδεχούμενα. Ειδικά αν προέρχονται από εντελώς αγνώστους στο ίντερνετ, οι οποίοι προσπαθούν να σε κάνουν να αισθανθείς άνετα επειδή θέλουν απεγνωσμένα να κάνεις σεξ μαζί τους. Και υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει τα κομπλιμέντα από την σεξουαλική παρενόχληση – μια γραμμή που τις περισσότερες φορές ξεπερνιέται. Υπάρχει ένας καλός λόγος που οι περισσότερες γυναίκες είναι υποψιασμένες σ’ αυτές τις σελίδες, κι αυτός είναι οι ορδές τρομακτικών τύπων που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά, ζητώντας τους με το καλημέρα να ‘βρεθούν για ένα χαλαρό ποτάκι’.

5. ‘Όχι να το παινευτώ…’
…αλλά έχεις σκαρφαλώσει το Έβερεστ, βγάζεις αρκετά σε έναν χρόνο για να μην πεινάσουν ούτε τα εγγόνια σου και ταυτόχρονα σου αρέσει να περνάς χρόνο με την γιαγιά σου, επειδή η σοφία της σε κάνει καλύτερο άνθρωπο; Ναι, μπορείς να περάσεις έξω και να σκεφτείς τι θα μπορούσες όντως να κάνεις για να μην φαίνεσαι σαν τον πιο ενοχλητικό άνθρωπο στον κόσμο. Δεν είναι κακό να είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας. Αλλά είναι απαράδεκτο να καυχιέσαι σε ένα άτομο που μόλις γνώρισες. Ποιος νομίζεις ότι είσαι;

*…και τα λάθη των γυναικών

1. Αυτή είμαι εγώ (μέσα στο πλήθος)
Βρίσκεις έναν τύπο με πολύ ενδιαφέρον προφίλ, έχετε πολλά κοινά ενδιαφέροντα, λέει επίσης ότι του αρέσουν οι γάτες και ο σκανδιναβικός κινηματογράφος. Είναι ο τέλειος άντρας για ‘σένα! Όταν, όμως, πάει να δει τις φωτογραφίες σου, είσαι εσύ και οι φίλες σου. Σε κάθε φωτογραφία που έχεις ανεβάσει. Και καταλήγει να ρωτάει το λάπτοπ ή το κινητό του ‘ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ;’, καθώς ψάχνει μανιωδώς για κάποια φωτογραφία που του ξέφυγε—ελπίζοντας στα κρυφά να είσαι αυτή που σου γυάλισε περισσότερο. Ναι, ίσως είναι επιφανειακό το ότι η εμφάνιση καθορίζει τόσο πολύ το αν θα κάνουμε κίνηση ή όχι, αλλά βρισκόμαστε ήδη σε πλατφόρμα για online ραντεβού. Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς με τον εαυτό μας (και με τους υπόλοιπους).

2. Αυτή είμαι εγώ (σε σούπερ κοντινό)
Δεν θα το αναλύσουμε αυτό. Όσο αισχρό είναι το να φιγουράρουν οι άντρες τους κοιλιακούς τους, άλλο τόσο είναι να πετυχαίνεις μια σειρά από υπερβολικά κοντινές selfie με δέκα φίλτρα από πάνω.

3. ‘Δεν είμαι εδώ για να βρω γκόμενο’
Τότε τι ακριβώς κάνεις εδώ; Το να ψάχνεις ερωτική συντροφιά μέσα σε μια θάλασσα ανώνυμων στο ίντερνετ είναι κατανοητό, μιας και η αληθινή ζωή δεν διαφέρει, εν τέλει, και τόσο πολύ. Απλά η θάλασσα ανώνυμων έχει σάρκα και οστά και θα αναγκαστεί να σου πιάσει σοβαρή κουβέντα για να σε προσεγγίσει. Αν ψάχνεις όμως για φίλους στο ίντερνετ, μήπως πρέπει να κοιτάξεις αν κάτι δεν πάει καλά στην ζωή σου;

4. Είσαι ό,τι δηλώνεις
Και τόσες, μα τόσες πολλές γυναίκες δηλώνουν ‘fashion blogger’. Τώρα, κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε κρίνει επειδή σου αρέσει η μόδα. Μπορεί να είσαι ανερχόμενη σχεδιάστρια, ή ενδυματολόγος, μπορείς να κάνεις το πάθος σου καριέρα. Και η καριέρα είναι κάτι που μπορείς να δηλώσεις. Το να αναδημοσιεύεις φωτογραφίες από καταλόγους της Βέρα Γουάνγκ στο μπλογκ σου δεν είναι επάγγελμα, ούτε κάτι που ενδιαφέρει τα πιθανά σου ταίρια.

5. Σιγή ιχθύος
Το είπαμε και πριν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι γυναίκες εμφανίζονται διστακτικές να απαντήσουν στα ερωτικά καλέσματα του κάθε απελπισμένου, επειδή κυκλοφορούν πολλά καθάρματα. Αυτό όμως καθιστά άσκοπη όλη την διαδικασία. Και, στο κάτω-κάτω, ας δούμε τα dating site ως αυτό που αληθινά είναι: μία τεράστια λίστα με άτομα που δεν βρήκαν την αγάπη πουθενά αλλού και, ένα βήμα πριν την απόγνωση, δοκίμασαν μια τελευταία λύση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v