Στυτική δυσλειτουργία μετά τον χωρισμό: Γιατί συμβαίνει;

Τι συμβαίνει μετά τον χωρισμό στην σεξουαλική ζωή των αντρών, και τι μπορείς να κάνεις για αυτό;
Στυτική δυσλειτουργία μετά τον χωρισμό: Γιατί συμβαίνει;
από την Άννα Πετράκη,
Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα Σεξουαλικής υγείας

Το τέλος μιας σχέσης είναι τις περισσότερες φορές πολύ επώδυνο, ειδικά για τους άντρες που δύσκολα φεύγουν από μια σχέση και πολύ περισσότερο δε από ένα γάμο, άσχετα με το γεγονός αν περνάνε καλά ή όχι.

Ο χωρισμός μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση και συναισθηματική διάθεση των ατόμων που χωρίζουν και συχνά περνούν μια περίοδο θλίψης, θυμού, απογοήτευσης ή ακόμα και ματαίωσης. Στη συνέχεια βέβαια πολλές φορές ακολουθεί μία περίοδος επαναπροσδιορισμού της καινούργιας φάσης ζωής.

Ο χωρισμός μπορεί να βιωθεί και ως προσωπική αποτυχία για κάποιους και ο αντίκτυπος στην συναισθηματική, ερωτική και σεξουαλική ζωή να είναι μεγάλος. Όσο περνάει ο καιρός είναι απόλυτα φυσιολογικό οι άνθρωποι να θέλουν να βρουν μια νέα σχέση, για να αναπληρώσουν το κενό του γάμου ή της σχέσης που είχαν και να αισθανθούν συναισθήματα έρωτα, αγάπης και συντροφικότητας.

Πολλές φορές οι άντρες μένουν σε γάμους όπου είτε δεν υπάρχει σεξ, ή οι επαφές είναι αραιές, η ερωτική επιθυμία έχει εξασθενήσει ή η ρουτίνα έχει εκμηδενίσει τα ερωτικά συναισθήματα ή έχει φέρει μια μεγάλη οικειότητα. Η μεταβατική περίοδος μετά το χωρισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολη για αυτούς είτε γιατί δυσκολεύονται στο φλερτ είτε γιατί προσπαθούν να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα. Πολλοί άντρες μετά το γάμο ή μια μακρόχρονη σχέση όπου υπάρχει η ασφάλεια και το οικείο όταν γνωρίζουν μια ελκυστική γυναίκα που θα ήθελαν να συνάψουν σχέση μαζί της ή να βρεθούν ερωτικά μαζί της μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα όπως πρόβλημα στύσης.

Αυτό μπορεί να τους επηρεάσει τόσο πολύ ώστε να τους κάνει ακόμα και να σταματήσουν να βλέπουν τη γυναίκα που τους ενδιαφέρει ή να πιστέψουν ότι έχουν κάποιο σοβαρό σεξουαλικό πρόβλημα.

Αν το πρόβλημα ξαναπαρουσιαστεί, δημιουργεί πολύ μεγάλο πλήγμα στην αντρική αυτοπεποίθηση και ξεκινάει το άγχος επίδοσης ”αν θα τα καταφέρω”, “αν θα ικανοποιήσω τη σύντροφο μου;” και το παιχνίδι του Άγχους αρχίζει την πορεία του.

Το καινούργιο, μια ερωτική σύντροφος ή η προοπτική μιας νέας σχέσης μπορεί να λειτουργεί απειλητικά για τον άντρα που μπορεί να είχε πληγωθεί στο γάμο ή στη σχέση ή να μην είναι έτοιμος ακόμα για κάτι άλλο.

Επίσης πολλοί άντρες μετά το χωρισμό θέλουν να έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς δέσμευση ή τους επιτάσσεται από το φιλικό ή καιν κοινωνικό περιβάλλον χωρίς όμως αυτό να τους εκφράζει απόλυτα ειδικά αν λειτουργούν περισσότερο με το συναίσθημά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να τους προστατεύει από το να κάνουν ενέργειες που δεν τους ταιριάζουν.
Επίσης πολλές φορές το στυτικό πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί σε μια καινούργια γνωριμία εφόσον θα χρειαστεί να γίνει χρήση του προφυλακτικού. Η ασφάλεια της μονογαμικής σχέσης που δεν χρειάζεται προφύλαξη μπορεί να οδηγήσει σε αμηχανία τον άντρα που θα πρέπει μετά από χρόνια να μπει στη διαδικασία να χρησιμοποιήσει προφύλαξη για να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και τη σύντροφο από Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η αμηχανία, το πρωτόγνωρο μπορεί να φέρει το στυτικό πρόβλημα στο προσκήνιο και αυτό με τη σειρά του να φέρει την αμηχανία και το άγχος.

Όλα τα προαναφερθέντα μπορεί να είναι απλώς τυχαία περιστατικά και με την εξοικείωση με τη σύντροφο και όταν χαλαρώσει ο ίδιος, να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση και έτσι το στυτικό πρόβλημα να φύγει. Αν όμως το πρόβλημα επιμένει και διογκώνεται παρά το πέρασμα του χρόνου καλό είναι να ζητηθεί η βοήθεια του ειδικού αφού πρόκειται για κάτι επίκτητο που έχει προκληθεί λόγω των συνθηκών του χωρισμού ή άγχους του καινούργιου.

Είναι σημαντικό ο άντρας να μη φοβηθεί να ζητήσει βοήθεια όσο πιο σύντομα μπορεί γιατί έτσι θα αποφύγει έγκαιρα την προοδευτική επιδείνωση του προβλήματος και θα εξασφαλίσει την υγιή εξέλιξη της σεξουαλικής του ζωής.

Η προσαρμογή, η αισιοδοξία, η αποδοχή της καινούργιας κατάστασης είναι οι λέξεις κλειδιά που θα βοηθήσουν να εξελίξει την ζωή του και ενδεχομένως να αποκτήσει πιο πλούσια σεξουαλική αλλά και συναισθηματική ζωή και από πριν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v