Asexuality: Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον “αόρατο” σεξουαλικό προσανατολισμό της ασεξουαλικότητας.
Asexuality: Τι πρέπει να γνωρίζεις;
Αν κάποιος δήλωνε ασεξουαλικός μερικά χρόνια πριν, μάλλον θα λάμβανε μπερδεμένα βλέμματα. Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς, μένουμε στην Ελλάδα και ίσως να λάβει ακόμα μερικά μπερδεμένα βλέμματα. Κι αν είσαι κι εσύ ένα από τα άτομα που δεν είναι ακριβώς σίγουρα τι σημαίνει η ασεξουαλικότητα, άφησέ μας να σε διαφωτίσουμε με μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά
Η λέξη asexuality δεν σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Είναι ένας όρος-ομπρέλα, κάτω από τον οποίο βρίσκονται διαφορετικοί τύποι σεξουαλικότητας: άτομα που δεν αισθάνονται καμία σεξουαλική έλξη, άτομα που μπορούν να αισθανθούν σεξουαλική έλξη μόνο αφού έχουν δημιουργήσει δυνατό συναισθηματικό δέσιμο. Όπως και η σεξουαλικότητα, η ασεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα πάνω στο οποίο μπορείς να βρίσκεσαι, ή και να κινείσαι.

Δεν είναι αποχή
Όταν ένας άνθρωπος δηλώνει ασέξουαλ, αυτό δεν σημαίνει ότι απέχει σκόπιμα από το σεξ για οποιονδήποτε λόγο. Η αποχή είναι μία συνειδητή συμπεριφορά, ενώ η ασεξουαλικότητα είναι σεξουαλικός προσανατολισμός—κάτι πάνω στο οποίο δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο.

Άλλο αγάπη κι άλλο σεξ*
Υπάρχει ένα πολύ άσχημο στίγμα για τους ασεξουαλικούς ανθρώπους, ότι είναι ψυχροί και ότι δεν έχουν αισθήματα. Μεγάλο λάθος, καθώς δεν είναι καθόλου περίεργο να δεις ασέξουαλ άτομα να βρίσκονται σε σχέσεις με βάση την αγάπη και την επικοινωνία. Ή, όπως έχει γραφτεί παλιότερα, “Αν υπάρχει σεξ χωρίς αγάπη, γιατί να μην υπάρχει και το αντίθετο;”

Καμία (τραυματική) αιτία
Άλλος ένας μύθος που πρέπει να εξαφανιστεί είναι πως η ασεξουαλικότητα προκαλείται ως αντίδραση σε κάποιο σεξουαλικό τραύμα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μπορεί να το αποδείξει αυτό—και, αν είναι να είμαστε ειλικρινείς, δεν νομίζουμε να υπάρξει σύντομα.

Δεν χρειάζεται θεραπεία
Εδώ τα πράγματα παίρνουν μια πιο άσχημη τροπή. Υπενθυμίζουμε ότι η ασεξουαλικότητα βρίσκεται μέσα στο ευρύτερο φάσμα της LGBTQ+ κοινότητας. Και δεν θέλουμε να γράψουμε εδώ ενδεικτική λίστα με τα άτομα που πιστεύουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι κάτι που “διορθώνεται”.

Ό,τι θέλω θα κάνω
Ναι, μπορείς να είσαι ασέξουαλ και να κάνεις σεξ. Πώς; Επειδή το ήθελες. Επειδή ήθελες να πειραματιστείς. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο λόγοι για να κάνει κάποιος σεξ, και οι ασέξουαλ άνθρωποι έχουν τον έλεγχο του σώματός τους. Και μερικές σεξουαλικές εμπειρίες δεν λένε τίποτα για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

*Δεν απολογούμαστε καθόλου για την χρήση στίχου των Hi-5 ως μεσότιτλο. Deal with it.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v