Πόσες φορές πρέπει να κάνω σεξ;

Αγχώνεστε για το αν κάνετε αρκετό σεξ στη σχέση σας; Δείτε τι λένε οι έρευνες και πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε.
Πόσες φορές πρέπει να κάνω σεξ;
Ας μιλήσουμε για το σεξ, όπως θα τραγουδούσαν πριν από δύο δεκαετίες οι Salt n Pepa. Πόσο συχνά το κάνετε με το σύντροφό σας; Δυο φορές την εβδομάδα; Δύο φορές τον μήνα; Κάθε μέρα; Αγχώνεστε αν δεν το κάνετε τόσο συχνά;

Δεν υπάρχει λόγος. Η συχνότητα διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι και στην τελική όλα είναι σχετικά και… προσωπικά. Μπορεί να έχετε να κάνετε σεξ με τον/την σύντροφό σας από πέρσι το Πάσχα ή την περασμένη εβδομάδα να σπάσατε το φράγμα των 30.

Λίγη σημασία έχει μιας και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το να κάνετε πιο συχνά σεξ δεν σας κάνει απαραίτητα ευτυχισμένους στη σχέση σας. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να υπάρχει πάθος και ερωτικό παιχνίδι, όμως δεν σημαίνει ότι η ευτυχία σε μια σχέση εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από το πόσο συχνά κατεβάζετε παντελόνια όταν βρίσκεστε.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι παντρεμένοι ή όσοι έχουν σχέση που έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα και όσοι έκαναν σεξ παραπάνω από τέσσερεις φορές ανά εβδομάδα δεν είχαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το δείκτη ευτυχία τους. Ο λόγος;

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η μεγάλη συχνότητα στο σεξ είναι κάτι που αγχώνει τα ζευγάρια μιας και το σκέφτονται σαν απειλή. Το σεξ μια φορά την εβδομάδα είναι ένας σαφώς πιο ρεαλιστικός «στόχος» από το σεξ κάθε μέρα, «στόχος» ο οποίος μπορεί να πνίξει ένα ζευγάρι.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε επίσης ότι το σεξ μπορεί να αυξήσει, μεν, την ευτυχία του ζευγαριού όμως αυτό συμβαίνει σε συνδυασμό και με έναν ακόμα παράγοντα: το ρομάντζο. Μάλιστα ο συγκεκριμένος παράγοντας φαίνεται να παίζει σημαντικότερο ρόλο στην ευτυχία ενός ζεύγους. Το σεξ για παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα, ναι μεν είναι ευπρόσδεκτο, αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει τόσο πολύ το «δέσιμο».

Ο… προσωπικός αριθμός

Όπως καταλαβαίνει κανείς, ο αριθμός των φορών που (πρέπει να) κάνει σεξ ένα ζευγάρι  για να είναι ευτυχισμένο είναι καθαρά υποκειμενικός. Το κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να το «τεστάρετε» με τον σύντροφό σας. Αν σας «καίει» το συγκεκριμένο θέμα, δοκιμάστε να κάνετε σεξ δύο φορές την εβδομάδα και να δείτε πώς πάει ή μια φορά την εβδομάδα.

Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία ζευγαριών που είναι ικανοποιημένα με το πόσο συχνά κάνουν σεξ, τότε αυτή εδώ η έρευνα προτείνει να μην ανησυχείτε και τόσο. Οι ερευνητές ζήτησαν από τα ζευγάρια που έκαναν σεξ περί τις έξι φορές το μήνα να διπλασιάσουν την… εργασία τους. Όσοι το έκαναν είχαν χειρότερη διάθεση και απόλαυσαν την κατάσταση σαφώς λιγότερο στο τέλος των τριών μηνών από εκείνους που κράτησαν την δραστηριότητά τους στο κρεββάτι στα ίδια επίπεδα με πριν.

Και είναι λογικό. Όταν σου λένε «πρέπει να κάνεις τόσο σεξ» τα πράγματα ζορίζουν. Εξ ου και οι σεξολόγοι ανά τον κόσμο δεν κάνουν συστάσεις στα ζευγάρια. Από την άλλη πλευρά, το να μην κάνει καθόλου σεξ ένα ζευγάρι μαρτυρά έλλειψη πάθους για τον/την σύντροφο. Σε αυτήν την περίπτωση ζευγαριού το «μια φορά την εβδομάδα» είναι το… ελάχιστο για να διατηρηθεί υγιής η σχέση. Αν ακόμα και αυτό δεν σας βγαίνει, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να περάσετε ενδεχομένως περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί ή να αλλάξετε… σκηνικό. Η αλλαγή αυτή φαίνεται να κάνει καλό στην ερωτική επιθυμία.

Δηλαδή θα πρέπει να προγραμματίζω;

Ναι, δεν ακούγεται και τόσο ρομαντικό να βάλετε ειδοποίηση ή να σημειώνετε με χαρτί και μολύβι πότε πρέπει να κάνετε σεξ. Όμως σε κάποια ζευγάρια μπορεί να «δουλέψει», αφού έχουν κάτι να περιμένουν και θέλουν να βάζουν προτεραιότητες.

Για άλλα πάλι, η συγκεκριμένη τακτική είναι μάλλον καταπιεστική.  Και πάλι όμως, αν έχετε φτάσει σε αυτό το τέλμα, τότε δεν χάνετε τίποτα να πειραματιστείτε. Μπορεί και να σας βοηθήσει. Αναφορικά με την ώρα, η καλύτερη χρονικά περίοδος είναι εκείνη που δεν έχετε υποχρεώσεις να τρέχουν, είτε πραγματικές είτε στο μυαλό σας. Το πρωί είναι καλή ευκαιρία μιας και οι ορμόνες βρίσκονται στα… πάνω τους. Από την άλλη πλευρά, το σεξ πριν τον βραδινό ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα μετά από μια δύσκολη μέρα.

Σε γενικές γραμμές, είτε σας αρέσει να προγραμματίζετε είτε όχι, καλό είναι να προσπαθήσετε να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο στη σχέση σας. Μόνοι σας. Ιδανικά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένα 20λεπτο ποιοτικού χρόνου την ημέρα, χωρίς τηλεόραση και κινητά μπορεί να βοηθήσει.

Και μερικές στατιστικές

* Δύο με τρεις φορές τον μήνα είναι ο μέσος όρος σεξουαλικών επαφών για τα ενήλικα ζευγάρια

* Η μια φορά ανά εβδομάδα φαίνεται να είναι το σημείο τομής για τα ευτυχισμένα ζευγάρια

* Η Ελβετία είναι βάσει ερευνών η πιο ευτυχισμένη σεξουαλικά χώρα. Ακολουθεί η Ισπανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Ελλάδα (ναι ρε πατρίδα!), η Ολλανδία, το Μεξικό, η Ινδία, η Αυστραλία, η Νιγηρία, η Γερμανία και η Κίνα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v