Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

…επειδή η συμβουλή “να φοράς πάντα προφυλακτικό” δεν είναι αρκετή, ορίστε μερικές ακόμα πληροφορίες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που πρέπει να γνωρίζετε.
Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Πόσα πιστεύετε ότι γνωρίζετε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Θα κάνουμε μια τρελή υπόθεση ότι η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι “Όχι όσα πρέπει”, μιας και η Ελλάδα δεν είναι και τόσο μπροστά στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ας ρίξουμε μια ματιά, λοιπόν, σε μερικές χρήσιμες πληροφορίες, για να είστε πιο προσεκτικοί από ποτέ, και να κινδυνεύετε λιγότερο…

Μπορεί να τα κολλήσετε και στα μάτια
Κάποιες ασθένειες, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορούν να μολύνουν και τα μάτια μας. Αυτό συμβαίνει αν σπέρμα ή κάποιο σωματικό υγρό υπάρχει στα χέρια μας και μετά αγγίξουμε το πρόσωπο και τα μάτια μας. Είναι κάπως πιο σπάνιες οι περιπτώσεις, αλλά είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας μετά το σεξ.

Κάποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα
Άλλος ένας λόγος για να κάνετε τακτικά εξετάσεις, καθώς μερικές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα…

…Κάποιες άλλες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο
Η νόσος HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, και είναι σχετικά δύσκολη ασθένεια στην διάγνωσή της.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από βελόνες
Είναι σπάνιο, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αν σκοπεύετε να κάνετε piercing ή τατουάζ, πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι για το στούντιο που θα επισκεφθείτε, και όσο είστε εκεί να φροντίσετε να δείτε ότι ο καλλιτέχνης θα χρησιμοποιήσει καινούρια βελόνα πάνω σας.

Έρπης: Το ζοφερό μέλλον
Υπολογίζεται πως μέχρι το 2025, το 50% των γυναικών και το 40% των ανδρών θα έχουν μολυνθεί με έρπη των γεννητικών οργάνων—μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν τρόποι να την διαχειριστούμε.

Τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν από τα πάντα
Τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να προληφθούν με την χρήση προφυλακτικού, αλλά κάποια άλλα – όπως ο έρπης – μπορούν να μεταδοθούν ακόμα κι αν παίρνουμε προφυλάξεις. Μπορεί να είναι άβολη συζήτηση, αλλά είναι σημαντικό να ρωτάτε τους ερωτικούς σας συντρόφους αν έχουν κάνει πρόσφατα τεστ.

Τα νούμερα είναι τρομακτικά
Λέει πολλά για το σε τι είδους κόσμο ζούμε, όταν οι έφηβοι που υπολογίζεται ότι μολύνονται από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα καθημερινά – χωρίς καν να το καταλαβαίνουν – φτάνουν τους 12.000. Ενημερωθείτε, μιλήστε με τον γιατρό σας και μην ντρέπεστε να ρωτάτε και να μαθαίνετε· με την υγεία δεν παίζουμε!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v