Πώς καταστρέφει το στρες την ερωτική μας ζωή

Το στρες της καθημερινότητας μας αδειάζει την ενέργεια, μας κάνει κακοδιάθετους, αλλά μας καταστρέφει και την ερωτική ζωή. Πώς το κάνει αυτό;
Πώς καταστρέφει το στρες την ερωτική μας ζωή
Όλοι μας ζούμε στρες, καθημερινά. Από την δουλειά, από τα οικονομικά μας—από όπου κι αν προέρχεται, το άγχος βρίσκει τον τρόπο να τρυπώσει σε κάθε γωνιά της καθημερινότητάς μας, να ριζώσει και να αρχίσει να μας τρώει από μέσα. Με ποιους τρόπους ακριβώς επηρεάζει, όμως, την ερωτική μας ζωή;

Αρχίζεις να βλέπεις την σχέση σου διαφορετικά
Σίγουρα, όλοι μας κάποια στιγμή θα αντιδράσουμε υπερβολικά σε κάτι που θα πει ο/η σύντροφός μας ενώ είμαστε αγχωμένοι, αλλά το συνεχές στρες μας κάνει σιγά-σιγά να βλέπουμε τους συντρόφους μας αρνητικά, αλλάζει τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουμε. Στο μυαλό μας, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μας αρχίζουν να μοιάζουν εχθρικοί.

Χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας
Δεν βλέπουμε όμως μόνο τους άλλους ανθρώπους με κακό μάτι. Φαίνεται πως το στρες μας κάνει να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας. Και χωρίς αυτοπεποίθηση, όλες οι ευκαιρίες που είχαμε για να μιλήσουμε σε κόσμο, για να φλερτάρουμε και για να είμαστε γοητευτικοί.

Δεν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη
Το στρες έχει και σωματικές συνέπειες, οι οποίες πραγματικά χτυπούν εκεί που πονάει: στο πρόσωπο. Μαύροι κύκλοι, σπυράκια, λιπαρά μαλλιά λόγω της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αυτό όμως που πραγματικά είναι ανησυχητικό είναι πως αυτά τα επιφανειακά συμπτώματα σημαίνουν πως η κατάσταση της υγείας μας έχει αρχίσει να υποφέρει λόγω του άγχους.

Δεν έχουμε όρεξη για σεξ
Ξέρουμε ότι το σεξ είναι από τους καλύτερους τρόπους να διώξουμε το στρες, αλλά οι καθημερινές καταστάσεις που μας το προκαλούν μπορούν επίσης να σκοτώσουν κάθε ίχνος όρεξης που είχαμε. Όταν το σώμα μας παράγει κορτιζόλη για αρκετό καιρό, οι σεξουαλικές ορμόνες μας αρχίζουν να επηρεάζονται, ρίχνοντας την λίμπιντό μας στα τάρταρα.

Κακά νέα για όσους θέλουν παιδί
Το στρες μπορεί να επηρεάσει και την γονιμότητα. Μία πρόσφατη μελέτη στην Πράγα αποκάλυψε πως η κορτιζόλη στις γυναίκες – όταν βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες – μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v