Πώς η απιστία… αλλάζει τον εγκέφαλο

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που απατούν στις σχέσεις τους μπορεί να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά… σε εγκεφαλικό επίπεδο!
Πώς η απιστία… αλλάζει τον εγκέφαλο
Αν είστε από εκείνα τα άτομα που φοβούνται το κέρατο περισσότερο από κάθε τι σε μία σχέση, σας καταλαβαίνουμε. Είναι πολύ μεγάλος φόβος, και χρειάζεται πολλή δύναμη για να ξεπεραστεί. Οι σχέσεις είναι αρκετά δύσκολες, αλλά αν αρχίσεις να σκέφτεσαι και όλα τα πιθανά (ή απίθανα) σενάρια… τότε τα πράγματα σκουραίνουν επικίνδυνα.

Φαίνεται όμως ότι η Επιστήμη έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το μυστήριο. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι οι άνθρωποι που απατούν στις σχέσεις τους εμφανίζουν αλλαγές στην χημεία του εγκεφάλου σε σχέση με άτομα που παραμένουν πιστά στους συντρόφους τους. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Archives of Sexual Behavior, συνέκρινε την εγκεφαλική δραστηριότητα μονογαμικών και μη μονογαμικών ανδρών, ενώ έβλεπαν μια σειρά από εικόνες, συνδεδεμένοι σε μηχάνημα fMRI (λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού). Οι εικόνες ήταν ρομαντικού και σεξουαλικού περιεχομένου, και καταγραφόταν η εγκεφαλική λειτουργία, και οι περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνταν.

Όταν εμφανίζονταν ρομαντικές εικόνες, οι εγκέφαλοι των μονογαμικών ανδρών δραστηριοποιούνταν περισσότερο στην δεξιά πλευρά, η οποία ελέγχει και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Όμως, οι εγκέφαλοι όλων των συμμετεχόντων αντέδρασαν με παρόμοιο τρόπο όταν εμφανίζονταν σεξουαλικές εικόνες, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα αισθήματα ρομαντισμού αλλάζουν μόνο όταν το άτομο αυτοπροσδιορίζεται ως μη μονογαμικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μονογαμικοί άνδρες εμφάνιζαν δραστηριότητα στον εγκέφαλο που σχετιζόταν με την ανταμοιβή όταν έβλεπαν ρομαντικές εικόνες, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους μη μονογαμικούς.

Προφανώς, όπως και με κάθε μελέτη τέτοιας κλίμακας, θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες, με περισσότερους συμμετέχοντες, για να έχουμε καταληκτικά αποτελέσματα. Επίσης, οι ερευνητές διεξήγαν την έρευνα χωρίς να υπολογίζουν τις πολυσυντροφικές σχέσεις. Τα αποτελέσματα, όμως, δείχνουν πως ίσως υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για την συμπεριφορά των ανθρώπων στις σχέσεις τους, καθώς και το πόσο καλά μπορεί να τα πηγαίνει ο καθένας μας… με την μονογαμία. Ποια είναι η δική σας άποψη για αυτή την έρευνα;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v