Τα πράγματα που καταστρέφουν κάθε σχέση

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν (και μπορούν να χαλάσουν) μια σχέση. Γι’ αυτό και πρέπει να προσέχεις…
Τα πράγματα που καταστρέφουν κάθε σχέση
Ποια είναι τα πράγματα που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση; Είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης; Είναι η ζήλεια και οι καυγάδες που προκαλεί; Όλες οι σχέσεις απαιτούν σκληρή δουλειά για να πετύχουν. Και τα παρακάτω προβλήματα, που απειλούν να διαλύσουν την σχέση σου, είναι όλα πολύ σημαντικά… αλλά μπορείς να τα προλάβεις. Πώς θα το καταφέρεις αυτό;

Ψυχολογικά προβλήματα
Όχι, δεν εννοούμε την κλισέ και ξεπερασμένη έννοια, αυτήν που λες “Έχω ψυχολογικά” για να δικαιολογήσεις την απαίσια συμπεριφορά σου. Μιλάμε για αληθινά προβλήματα, όπως ο ναρκισσισμός, η κατάθλιψη και κάθε είδους διαταραχή που κάνει τις ανθρώπινες σχέσεις εκατό φορές πιο δύσκολες και ακατανόητες απ’ ό,τι ήδη είναι. Ενημερώσου, μάθε τα σημάδια και στάσου δίπλα στον σύντροφό σου.

Προβολή
Προβάλλουμε συνεχώς τις ιδέες μας, τους φόβους και τις ελπίδες μας πάνω στους άλλους. Και αυτό είναι λάθος, επειδή καταλήγουμε να ζούμε σε μια παραποιημένη εκδοχή της πραγματικότητας. Μια εκδοχή που οι προσδοκίες μας είναι τεράστιες, αλλά το αποτέλεσμα μας απογοητεύει… ακόμα κι αν – ρεαλιστικά – τίποτα δεν πάει λάθος.

Ζήλεια (δηλαδή, Ανασφάλεια)
Η ζήλεια είναι ανασφάλεια. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος τρόπος να το πούμε, αλλά και πάλι φαίνεται ότι δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε. Αν ζηλεύεις τον/την σύντροφό σου, χωρίς να σου έχει δώσει δικαιώματα, τότε το πρόβλημα είναι δικό σου. Και όσο περισσότερο αρνείσαι να δουλέψεις πάνω σε αυτό το πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα θα καταστραφεί η σχέση σου.

Μεγάλες προσδοκίες
Δεν μιλάμε για προβολή εδώ. Μιλάμε για τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργείς στο κεφάλι σου, όταν βρίσκεσαι σε μία τοξική, προβληματική σχέση. Και ελπίζεις πως στο μέλλον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Πιάνεσαι με όση δύναμη έχεις από τις καλές στιγμές, και περιμένεις τον/την σύντροφό σου να αλλάξει συμπεριφορά. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Ανάγκη για επιβεβαίωση
Όλοι μας έχουμε ανάγκη για επιβεβαίωση. Δεν γίνεται να υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να ακούει θετικά και όμορφα σχόλια από τους γύρω του. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να κάνεις σχέση, και σίγουρα δεν είναι μια ευθύνη με την οποία πρέπει να φορτώσεις τον/την σύντροφό σου. Οι σχέσεις δεν γίνονται για να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας—υποτίθεται ότι μοιράζεσαι την ζωή σου με ένα άτομο, και ότι μεταξύ σας υπάρχει σεβασμός. Και είναι πολύ ασεβές να ζητάς από κάποιον να γίνει ο προσωπικός σου κόλακας.

Φόβος της μοναξιάς
“Την μοναξιά φοβάμαι” λέει το τραγούδι, και σίγουρα έχεις ταυτιστεί. Ναι, κανείς δεν θέλει να είναι μόνος του. Είναι επικίνδυνο. Αλλά εξίσου επικίνδυνο είναι να φτιάχνεις ρηχές σχέσεις με ανθρώπους, απλά και μόνο για να έχεις κάτι να απασχολείσαι. Οι σωστές σχέσεις, που αντέχουν στον χρόνο, βασίζονται στην ειλικρίνεια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v