Πώς να ζητήσεις συγγνώμη (και να το εννοείς)

Δεν είναι εύκολο πράγμα να ζητάς συγγνώμη και να το εννοείς αληθινά. Γι’ αυτό κι εμείς θα σε βοηθήσουμε…
Πώς να ζητήσεις συγγνώμη (και να το εννοείς)
Λένε ότι από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο. Αλλά εμείς δεν συμφωνούμε. Επειδή η σωστή συγγνώμη, η αληθινή, πάει πακέτο με το φιλότιμο. Με την ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Η ψεύτικη συγγνώμη, αυτή που λες μόνο για να ακουστεί και να σε αφήσουν στην ησυχία σου, είναι σκέτη προδοσία.

Και μην μπερδεύεσαι. Ο σκοπός δεν είναι να φτάσεις σ’ ένα σημείο που δεν θα χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη. Λάθη πάντα θα γίνονται, κι εμείς καλούμαστε να τα διορθώσουμε και να γίνουμε καλύτεροι. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τις συγγνώμες. Και να τα εφαρμόζεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσεις τις σχέσεις σου δυνατές.

Αποδέξου το λάθος σου
Έκανες κάτι που πλήγωσε ένα κοντινό σου άτομο; Πρέπει να το αποδεχτείς, να το αναγνωρίσεις και να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεων και των λογιών σου. Να θυμάσαι, όμως· αυτό δεν είναι συγγνώμη. Δεν αρκεί να αποδεχτείς το λάθος σου και να σταματήσεις εκεί. Είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό, καθώς δείχνεις στο άλλο άτομο ότι κατάλαβες πόσο το πλήγωσες με την συμπεριφορά σου, και θέλεις να προσπαθήσεις να μην ξανασυμβεί αυτό.

Εξήγησε γιατί και πώς
Δεν είναι το ίδιο με το να δικαιολογηθείς. Δεν θα εξηγήσεις την συμπεριφορά σου για να ζητήσεις οίκτο ή για να αποδείξεις πως, εν τέλει, είχες δίκιο. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εξηγήσεις την δική σου πλευρά της ιστορίας, ψύχραιμα και με όμορφα λόγια. Καλώς ή κακώς, καμία πράξη δεν συμβαίνει άσκοπα, οπότε για να έκανες ό,τι κι αν ήταν αυτό που έκανες, κάτι σε ώθησε εκεί. Είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήσει ένας διάλογος, που θα μπορέσει να κάνει την σχέση σας πιο δυνατή, βασισμένη στην ειλικρίνεια και την κατανόηση.

Έκφρασε την μετάνοιά σου
Κι εδώ είναι το σημείο που ζητάς συγγνώμη. Δεν θα το πεις νευριασμένα, δεν θα το πεις επειδή αναγκάζεσαι. Θα το πεις ειλικρινά, έχοντας καταλάβει ότι η δράση σου είχε μια πολύ άσχημη αντίδραση. Είναι το σημείο που θα δείξεις ότι, παρ’ όλο που δεν μπορείς να πάρεις πίσω αυτό που έκανες, θέλεις ειλικρινά να μην ξαναφτάσεις σε αυτό το σημείο. Δεν έχει σημασία αν το άλλο άτομο μπορεί να δεχτεί την συγγνώμη σου αυτή τη στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι πως η συγγνώμη είναι μια υπόσχεση που καλείσαι να τηρήσεις, και να συνεχίσεις να τηρείς.

Ξεκίνα να γίνεσαι καλύτερος
Πώς μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση; Ποιες αλλαγές πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις στην συμπεριφορά σου για να μην παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα ξανά; Έχεις καταλάβει τι σας οδήγησε εδώ, και πώς μπορείς να το προλάβεις; Αν, πάλι, το φταίξιμο ήταν και των δύο, μπορείς να το εκφράσεις με σεβασμό, και να μιλήσετε για τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε και οι δύο;

Ίσως μια ειλικρινής συγγνώμη, όπως κάθε τι σε μία σχέση, έχει να κάνει με την επικοινωνία. Με την ευγένεια και τον σεβασμό. Και, περισσότερο από κάθε άλλο, με την επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι—για τον εαυτό μας και για τους συντρόφους μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v