Τα λάθη που καταστρέφουν την επικοινωνία

Μήπως τα κάνεις κι εσύ, και κάθε φορά που προσπαθείτε να μιλήσετε, καταλήγετε σε καυγά;
Τα λάθη που καταστρέφουν την επικοινωνία
Εγχειρίδιο της σωστής επικοινωνίας, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να καταφέρουμε να συνδεθούμε με κάθε άτομο που γνωρίζουμε. Και αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό στις ερωτικές μας σχέσεις. Κάθε άνθρωπος είναι τόσο διαφορετικός, κι εμείς καλούμαστε να είμαστε εξίσου προσαρμοστικοί. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένα λάθη στην επικοινωνία, που απειλούν να καταστρέψουν οποιαδήποτε σχέση.

Ποια είναι αυτά τα απαράδεκτα λάθη;

Η ανάγκη να έχεις την τελευταία κουβέντα
Κάποιες φορές συμβαίνει, κάποιες όχι. Αν κάθε φορά που μιλάς με τον/την σύντροφό σου, θέλεις να είσαι εσύ αυτός με τον τελευταίο λόγο, με τον απόλυτο έλεγχο, τότε έχουμε πρόβλημα. Σε μία σχέση, δεν γίνεται να κρατάει μόνο ο ένας τα ηνία. Πόσο μάλλον, αν προσπαθείς τόσο πολύ να το πετύχεις αυτό, να είσαι το άτομο που θα πει την τελευταία λέξη, θα καταλήξεις να μην ακούς τι σου λένε. Είναι εγωιστικό, και δείχνει πως δεν σέβεσαι τον συνομιλητή σου.

Η ανάγκη σου να έχεις δίκιο
Μερικές φορές, κάνουμε και λάθη. Άνθρωποι είμαστε, το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο είναι να μην γνωρίζουμε τα πάντα. Να σφάλουμε. Αν πιστεύεις συνεχώς ότι έχεις δίκιο, και προσπαθείς να το αποδείξεις με κάθε ευκαιρία, τότε απλώς φέρεσαι αλαζονικά.

Η ανάγκη σου να φαίνεσαι πάντα έξυπνος
Είναι, κατά κάποιον τρόπο, προέκταση του προηγούμενου. Δεν γίνεται συνέχεια να αποδεικνύεις σε όλο τον κόσμο ότι εσύ έχεις δίκιο, ότι εσύ είσαι καλύτερος και ότι εσύ έχεις καταφέρει να κάνεις περισσότερα. Σύντομα, θα παρατηρήσεις ότι όλοι οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου θα αρχίσουν να σε ανέχονται όλο και λιγότερο. Είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για την μοναξιά.

Η ανάγκη σου να τους ικανοποιείς όλους
Ναι, είναι λογικό να θέλεις να σε συμπαθούν. Είναι λογικό να θες να κάνεις καλή εντύπωση στους ανθρώπους που γνωρίζεις. Αλλά το να προσπαθείς να τους ικανοποιήσεις όλους, με τις διαφορετικές τους προτιμήσεις, τις διαφορετικές τους ιδέες – πολλές φορές αντικρουόμενες – σημαίνει πως, αργά ή γρήγορα, θα πέσεις στην παγίδα της υποκρισίας. Βαλ’ το καλά στο μυαλό σου, και μην το αφήνεις να σε ανησυχεί: δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v