Ύπουλα σημάδια ότι σου φέρεται απαίσια

Επειδή η κακοποιητική συμπεριφορά έχει πάρα πολλές όψεις, και μερικές φορές δεν γίνεται εμφανής…
Ύπουλα σημάδια ότι σου φέρεται απαίσια
Μπορεί στα μάτια του κόσμου η σχέση σου να φαίνεται ιδανική. Ακόμα και για ‘σένα, τα πράγματα πάνε καλά, αλλά έχεις μέσα σου μια ανησυχία. Μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που σε τρομάζουν, ή σε κάνουν να αμφιβάλεις για το πόσο αληθινή είναι η αγάπη του. Μήπως σου φέρεται με τον χειρότερο, αλλά και τον πιο ύπουλο τρόπο;

Διάβασε παρακάτω, και αν έχεις παρατηρήσει αυτές τις συμπεριφορές, φύγε όσο είναι καιρός!

Αντιδράει υπερβολικά
Όλοι μπορεί να αντιδράσουμε με δραματικό τρόπο όταν γίνει κάτι που δεν θέλουμε, αλλά μήπως αυτός το παρακάνει κάθε φορά; Αν, για παράδειγμα, συμβεί κάτι αρκετά ασήμαντο, όπως το να ξεχάσεις κάτι στο σπίτι, και φοβάσαι την αντίδρασή του, επειδή ξέρεις ότι θα εκραγεί, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Σε ελέγχει οικονομικά
Όλα περνούν από τα χέρια του. Τι μπαίνει, τι βγαίνει, τι αγοράζεις, ακόμα και τι βάζεις στο πορτοφόλι σου. Δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο ένας από τους δύο παρτενέρ να έχει περισσότερο έλεγχο στα οικονομικά σε μία σχέση – αν, για παράδειγμα, αποφασίσετε και οι δύο ότι είναι πιο υπεύθυνος και θα ήταν καλό να τα διαχειρίζεται εκείνος – αλλά αν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε καν τα δικά σου χρήματα, και αν εκείνος δεν σηκώνει κουβέντα όποτε προσπαθείς να μιλήσεις για τα δικά του έξοδα… αυτό είναι μια μορφή κακοποίησης.

Σε απομονώνει από φίλους και οικογένεια
Αυτό μπορεί να ξεκινήσει σαν το πιο ρομαντικό πράγμα του κόσμου, αλλά σύντομα θα καταλάβεις ότι είναι τοξικό. Επειδή, όχι, δεν σε αγαπάει τόσο πολύ που θέλει να περνάει όλο τον χρόνο του μαζί σου. Απλά θέλει να σε έχει του χεριού σου, και να σε αποκόψει από τα άτομα που ενδιαφέρονται για ‘σένα και μπορούν να δουν πόσο άσχημα σου φέρεται.

Σε κάνει να νιώθεις άσχημα στο σεξ
Σε πιέζει να κάνεις σεξ μαζί του, σε αναγκάζει να κάνεις πράγματα με τα οποία δεν νιώθεις άνετα. Αν αρνηθείς να κάνεις σεξ, σε τιμωρεί με το να σταματάει να σου μιλάει, ή σε απειλεί ότι θα σε παρατήσει. Οι ενοχές και η πίεση δεν έχουν χώρο σε μια υγιή σχέση.

Σε μειώνει
Δεν είναι όλη η βία σωματική. Αν συνεχώς θέλει να σε μειώνει, εσένα και τα κατορθώματά σου, το κάνει για να σε ελέγχει, και να νομίζεις ότι δεν έχεις αξία, ότι είναι ο μόνος που μπορεί να σε συντηρήσει. Μπορεί να σε κάνει να μισείς τον εαυτό σου, και να νιώθεις και ευγνωμοσύνη που σε “ανέχεται”. Ήρθε η ώρα να του δείξεις την πόρτα.

Σε κάνει να φοβάσαι το μέλλον
Έχεις σκεφτεί να τον χωρίσεις, αλλά έχει πει αρκετές φορές ατάκες όπως “Αν με χωρίσεις, δεν ξέρω τι θα κάνω”. Κι αυτό είναι το καλύτερο πιθανό σενάριο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι σαν αυτόν καταφεύγουν στις ξεκάθαρες (σωματικές) απειλές. Είτε απειλεί ότι θα κάνει κακό σε ‘σένα, είτε στον εαυτό του, ώστε να μην τον αφήσεις, και να μπορεί να συνεχίσει να σε εκμεταλλεύεται.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v