Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν καυγαδίζουμε

Ένας καυγάς δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αλλά μπορεί να γίνει, αν καταφεύγεις στις παρακάτω απαίσιες συμπεριφορές…
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν καυγαδίζουμε
Ένας καυγάς δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αν γραφτεί ποτέ εγχειρίδιο για σωστές, υγιείς σχέσεις, αυτό πρέπει να είναι το πρώτο κεφάλαιο. Πόσο μάλλον, ένας καυγάς μπορεί να σας φέρει ακόμα πιο κοντά, να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τον σύντροφό σας.

Εναλλακτικά, αν κάθε φορά που καυγαδίζετε, καταφεύγετε στις παρακάτω λάθος συμπεριφορές, τότε οι καυγάδες σας δεν σημαίνουν τίποτα—και μάλλον η σχέση σας οδεύει προς το τέλος της, πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμένετε…

Αμέσως κατηγορούμε
Είναι πάρα πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε τον σύντροφό μας για κάτι που πιστεύουμε ότι έκανε λάθος, αλλά αυτό δημιουργούμε αμέσως ένα εχθρικό κλίμα. Πρακτικά ξεκινάμε έναν καυγά ο οποίος δεν πρόκειται να λυθεί λογικά και ψύχραιμα, αλλά απλώς θα “νικήσει” όποιος φωνάξει πιο δυνατά, όποιος φερθεί πιο απαίσια και όποιος καταφέρει περισσότερα χτυπήματα κάτω απ’ την ζώνη.

Αντίο
Ξεκινάει καυγάς. Προσπαθείς να μιλήσεις. Συνειδητοποιείς ότι δεν πρόκειται να καταφέρεις να πεις τον μονόλογο που σχεδίαζες στο κεφάλι σου, άρα τι κάνεις; Σηκώνεσαι και φεύγεις. Αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς ανώριμη και εκβιαστική, λέει πρακτικά στον σύντροφό σου ότι είτε θα περάσει το δικό σου, είτε η σχέση σας έχει τελειώσει.

Κλάμα σε τρία, δύο, ένα…
Ναι, δεν μπορείς να το ελέγξεις. Όταν σου έρχεται, πρέπει να το αφήσεις—πόσο μάλλον, το κλάμα είναι το καλύτερο ξέσπασμα. Αν, όμως, χρησιμοποιείς το κλάμα για να κάνεις τον σύντροφό σου να νιώσει άσχημα ή να υποχωρήσει και να σε αφήσει να κάνεις ό,τι θέλεις, τότε (συγγνώμη) δεν είσαι και τόσο καλός άνθρωπος. Η χειριστική συμπεριφορά δεν είναι σημάδι μιας υγιούς σχέσης.

Θυμάσαι τότε που…;
Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις πάνω σε έναν καυγά, είναι να αρχίσεις ξαφνικά να αναφέρεις παλιά πράγματα που σε εκνεύρισαν, και να τα προσθέτεις πάνω στα επιχειρήματά σου (που μάλλον υστερούν), για να καταφέρεις να βγεις από πάνω. Όταν μαλώνετε, πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τι πράγμα μιλάτε, και να μένετε εκεί. Ποτέ δεν πρόκειται να σας βγει σε καλό να ξεθάβετε ιστορίες από το παρελθόν που δεν έχετε ξεπεράσει. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι, δυο ώρες μετά, να νιώθετε εξαντλημένοι, κουρασμένοι και στα πρόθυρα του χωρισμού.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v