Πολυσυντροφικότητα: Πώς θα την κάνεις να δουλέψει

Επειδή πολλά (και λανθασμένα) ακούγονται, μια ματιά στις θεμελιώδεις αρχές των πολυσυντροφικών σχέσεων, για να ξέρουμε τι λέμε.
Πολυσυντροφικότητα: Πώς θα την κάνεις να δουλέψει
Όχι, η πολυσυντροφικότητα δεν είναι απλά για άτομα που θέλουν να κάνουν σεξ από ‘δω κι από ‘κει. Και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή αγάπη. Οι πολυσυντροφικές σχέσεις βασίζονται στην αγάπη, στην εμπιστοσύνη και στην επικοινωνία—όπως κάθε σχέση που θέλει να διαρκέσει.

Κι επειδή μερικές φορές ακούμε κόσμο να κατακρίνει με πολύ άσχημα λόγια αυτές τις σχέσεις (δηλαδή τους ανθρώπους που τις δημιουργούν), αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια μικρή λίστα με τις πιο θεμελιώδεις αρχές της πολυσυντροφικότητας.

Πρέπει να ξέρεις τον εαυτό σου
Όπως και στις μονογαμικές σχέσεις. Αν δεν τα έχεις βρει πρώτα με τον εαυτό σου, αν δεν αναγνωρίζεις τα ελαττώματά σου, αν δεν ξέρεις τι θέλεις και πώς να το ζητήσεις, τότε πώς θα καταφέρεις να κάνεις σχέση; Πόσο μάλλον, στην περίπτωση πολλών συντρόφων, θα καταλήξεις να απογοητεύεις περισσότερα άτομα.

Πρέπει να είσαι ειλικρινής
Διάφορα ζευγάρια έχουν διαφορετικούς κανόνες σε ό,τι αφορά την διαφάνεια όσων γίνονται. Υπάρχουν ζευγάρια που “ανοίγουν” την σχέση τους, αλλά δεν μπαίνουν στις λεπτομέρειες. Υπάρχουν σχέσεις που περιέχουν τρία ή και περισσότερα άτομα, που όλοι γνωρίζονται και δεν υπάρχει το “αρχικό” ζευγάρι. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι όλα αυτά να έχουν συζητηθεί με ειλικρίνεια.

Εμπιστοσύνη
Το ότι κάποιος είναι πολυσυντροφικός δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν έχει την ικανότητα να ζηλέψει. Όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να αισθανθούμε ζήλεια, είναι ό,τι πιο ανθρώπινο. Αλλά η βάση μιας πολυσυντροφικής σχέσης είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων. Αν είσαι καχύποπτος ανά πάσα στιγμή, η σχέση δεν θα δουλέψει.
Τώρα θέλουμε να ξαναδιαβάσεις αυτή την παράγραφο, και να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται αποκλειστικά στην πολυσυντροφικότητα.

Ισότητα
Τα πολυσυντροφικά ζευγάρια δεν έχουν χρόνο για να ενσωματώνουν έμφυλα στερεότυπα. Οι σύντροφοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι ορίζουν οι κανόνες της σχέσης, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Και, ξανά, αυτό θα ήταν πολύ καλό να γίνει ο κανόνας και για τις μονογαμικές σχέσεις. Τέρμα στους περιορισμούς!

Συνεχής επικοινωνία
Τίποτα δεν παραμένει σταθερό, και οι σύντροφοι μιας σχέσης (ανεξαρτήτως των ατόμων που συμμετέχουν) πρέπει να μιλάνε για όσα συμβαίνουν στην ζωή τους. Για όσα νιώθουν, για όσα φοβούνται και για όσα χρειάζονται. Είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει μια σχέση να είναι λειτουργική.

Τέρμα η κτητικότητα
Το να είσαι κτητικός δεν πρόκειται ποτέ να βοηθήσει την σχέση σου. Πόσο μάλλον, είναι από τους πιο αργούς αλλά αποτελεσματικούς δολοφόνους των σχέσεων. Όταν αγαπάς ένα άτομο (ή και περισσότερα), του δίνεις την ελευθερία του. Δεν φέρεσαι σαν να σου ανήκει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v