ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν σοβαρά… την αγάπη

Η αφοσίωση στα κινητά μας τηλέφωνα ενδέχεται να βλάπτει τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας, λένε οι μελετητές κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν σοβαρά… την αγάπη

Ξέρετε πόσες φορές «τσεκάρετε» το κινητό σας μέσα στην ημέρα; Περίπου 47, αν είστε πάνω από 24 ετών. Και 82 (ναι, φορές την ημέρα) αν είστε από 18 έως 24 χρονών. Έχετε λόγους που το κάνετε, βέβαια, αυτό, δεν είστε παρανοϊκοί. Όλοι μας αγαπάμε τα έξυπνα τηλέφωνά μας: Μας λένε τον καιρό, την ώρα και τα βήματα που έχουμε κάνει. Μας βοηθούν να βρούμε ταίρι, μας ψυχαγωγούν με μουσική και μας βοηθούν να συνδεθούμε με τους φίλους και την οικογένειά μας. Απαντούν στις ερωτήσεις μας και μας βοηθούν να απελευθερωθούμε από συναισθήματα άγχους και μοναξιάς.

Υπάρχει, όμως, πάντα ο κίνδυνος η αγάπη μας για το τηλέφωνό μας να ξεπεράσει τα όρια και να διαταράξει την ανθρώπινη αγάπη, την παλαιομοδίτικη επαφή με τους γύρω μας, τους συντρόφους και τους συζύγους μας.

«Το πρώτο βήμα για μια υγιή σχέση είναι να είσαι παρών» λέει ο Τζέιμς Ρόμπερτς, συγγραφέας του βιβλίου «Too much of a good thing: Are you addicted to your smartphone» (Υπερβολική δόση από κάτι καλό: Μήπως είσαι εξαρτημένος από το smartphone σου) και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι όταν ένας από τους δύο συντρόφους τσεκάρει συνέχεια το κινητό του, στην ουσία περνάει στον άλλο το μήνυμα ότι το smartphone του είναι πιο ενδιαφέρον από την παρέα του.

Ένα συντριπτικό 70% των γυναικών δήλωσαν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Psychology of Popular Media Culture πως το κινητό επηρεάζει τη σχέση τους. Από τις 143 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι περισσότερες δήλωσαν πως οι σύντροφοί τους ελέγχουν το κινητό τους ενώ μιλούν μαζί τους, ενώ μία στις τέσσερις δήλωσε ότι ο σύντροφός της έστελνε μηνύματα ενώ συζητούσαν. Οι γυναίκες που κατήγγειλαν υψηλά επίπεδα «τεχνοπαρεμβολής» ήταν λιγότερο ευτυχισμένες στις σχέσεις τους αλλά και στη ζωή τους γενικότερα.

Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες που νιώθουν έτσι. Ο δρ Ρόμπερτς, ο οποίος είναι καθηγητής μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο Μπέιλορ ζήτησε από 175 άνδρες και γυναίκες να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον σύντροφό τους. Οι μισοί απάντησαν ότι ο σύντροφός τους τους σνόμπαρε όταν είχε στα χέρια του το τηλέφωνό του. Οι άνθρωποι που διαπίστωναν συχνότερα τέτοια συμπεριφορά θεωρούσαν τη σχέση τους περισσότερο συγκρουσιακή σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Πηγή: Καθημερινή

SPONSORED LINKS

"Όποτε οι άνθρωποι μοιάζουν ο ένας στον άλλον, έχουν την τάση να αρέσει ο ένας στον άλλον."

Anthony Robbins, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

  • 1567 - Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
    1701 - Ο Γάλλος μεγαλέμπορος Αντουάν ντε λα Μοτ ιδρύει στις Η.Π.Α. το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία "Fort Détroit" ("Οχυρό του Πορθμού").
    1923 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.

© 2002-2017 MEDIA2DAY