Πράγματα που θα καταλάβουν όσοι είναι χρόνια μαζί

Ένα κείμενο για τα ζευγάρια της καρδιάς μας. Εκείνα που έχουν περάσει μισή ζωή μαζί κι ακόμα αντέχουν. [Καρδούλες].
Πράγματα που θα καταλάβουν όσοι είναι χρόνια μαζί
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να έχετε κλείσει πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια μαζί. Μπορεί να έχετε μαλώσει πολύ, λίγο ή καθόλου, βαρεθεί πολύ ή ελάχιστα, περάσει από σαράντα κύματα, ή ζήσει μια σχέση κινηματογραφική, χωρίς φουρτούνες και σκαμπανεβάσματα. Όπως και να ‘χει, βάζουμε στοίχημα ότι με την παρακάτω λίστα θα ταυτιστείτε. Γιατί τα χρόνια και η εμπειρία σας έχουν κάνει σοφούς και σας έχουν μάθει ότι σε κάθε μακροχρόνια σχέση…

…Φτάνει κάποια στιγμή εκείνη η μαγική στιγμή που συνειδητοποιείς ότι ναι, η οικειότητα το σκοτώνει το ρομάντζο. Περνάς, όμως, πολύ πιο ωραία όταν είσαι σίγουρος πως μπορείς να είσαι 100% ο εαυτός σου μπροστά στον άλλο, χωρίς να αλλάξει την παραμικρή γνώμη για το άτομό σου, απ’ ό,τι τους πρώτους μήνες που τον αφήνεις να πιστεύει ότι είσαι ένα πλάσμα μαγικό, χωρίς σωματικές ανάγκες, που αναδίδει από φυσικού του αρώματα Chanel.

Γελάς πολύ. Και γιατί δεν στεριώνουν μακροχρόνιες σχέσεις με άτομα χωρίς χιούμορ, και γιατί έχετε περάσει πια τόσα πολλά μαζί, που έχετε άπειρα inside jokes και αναρίθμητες αστείες συζητήσεις που ξεκινούν με τη μαγική φράση «θυμάσαι τότε που…».

Ξέρετε ο ένας τον άλλο τόσο καλά, που είναι πρακτικά αδύνατο να πείτε οποιοδήποτε ψέμα μεταξύ σας.

…Οι βαρετές οικογενειακές μαζώξεις και λοιπές κοινωνικές υποχρεώσεις γίνονται λιγότερο βαρετές όταν έχεις το έτερό σου ήμισυ μαζί. Κάπως σαν να έχεις έναν σύμμαχο, και ταυτόχρονα κάποιον για να κουτσομπολέψεις μετά όλα τα ευτράπελα που θα συμβούν.



…Αν έπρεπε να απαντήσεις γρήγορα στην ερώτηση αν το μπάνιο σας έχει ή όχι πόρτα, θα χρειαζόσουν μια στιγμή για να το σκεφτείς.

Σου λείπουν, καμιά φορά, τα εικοσάλεπτα sessions φιλιών, που στην καθομιλουμένη λέμε «φάσωμα». Μετά, βέβαια, σκέφτεσαι πόσο καλύτερο είναι το σεξ μετά από χρόνια σχέσης, όταν ξέρει τέλεια ο ένας τις προτιμήσεις του άλλου, και παρηγοριέσαι. Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Πάντα.

…Ξέρεις πολύ καλά πως, ακριβώς επειδή νιώθετε απολύτως άνετα μεταξύ σας, πολλές φορές δεν είστε ευγενικοί ο ένας με τον άλλο. Το ότι όταν σου συμβαίνει κάτι άσχημο είσαι απότομος/ γκρινιάρης/ μουτρωμένος/ απαίσιος μπροστά στο έτερό σου ήμισυ, αλλά ευγενικός και ευγνώμων με τους υπόλοιπους ανθρώπους που αποφασίζουν να σε στηρίξουν, δεν είναι δείγμα του πόσο απαίσιος χαρακτήρας είσαι. Είναι η απολύτως φυσιολογική και ανθρώπινη συνέπεια δύο πραγμάτων: α. νιώθεις πολύ άνετα με τον άλλο, και β. δεν ανησυχείς τι θα σκεφτεί για σένα αν σε δει στα «απαίσιά» σου. Σε έχει ήδη δει, και εξακολουθεί να σε αγαπάει.

Τα βράδια που μένετε οι δυο σας σπίτι, και απλά χαζεύετε αστεία βιντεάκια στο YouTube, ή παίζετε Scrabble, ή απλώς αράζετε χωρίς να κάνετε τίποτα, συγκαταλέγονται στα αγαπημένα σας βράδια της εβδομάδας.

Οι άνθρωποι που σας γνωρίζουν τώρα σας περνάνε πιο συχνά για φίλους απ’ ό,τι για ζευγάρι. Κι αυτό είναι κάτι που σας κάνει να νιώθετε περήφανοι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v