Οι κακές συνήθειες που σκοτώνουν τις σχέσεις

Ποια είναι εκείνα τα μικρά, ενοχλητικά πράγματα που κάνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε και σκοτώνουν την σχέση μας;
Οι κακές συνήθειες που σκοτώνουν τις σχέσεις
Οι σχέσεις σπάνια τελειώνουν με μια ξαφνική έκρηξη. Είναι τα μικρά πράγματα, εκείνα που δεν τα καταλαβαίνουμε καν, που τις σκοτώνουν αργά και βασανιστικά. Και, τις περισσότερες φορές, φταίει η συμπεριφορά μας.

Πώς σκοτώνουμε λοιπόν οι ίδιοι τις σχέσεις μας;

Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια
Η γκρίνια είναι για πολλούς ανθρώπους η ενστικτώδης αντίδραση όταν δεν περνάει το δικό τους. Και όπως όλοι ξέρουμε, στις σχέσεις δεν γίνεται πάντα να τα έχουμε όλα· οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι. Όσο περισσότερο γκρινιάζουμε, τόσο μεγαλύτερη περιφρόνηση αρχίζουμε να νιώθουμε για τον/την σύντροφό μας. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψάξουμε διαφορετικές λύσεις στα προβλήματά μας, επειδή το να γκρινιάζουμε σπάνια θα λειτουργήσει.

Εσύ φταις
Το να πετάμε το μπαλάκι με τις κατηγορίες πίσω-μπρος δεν έχει ποτέ καλή κατάληξη. Πάντα όμως θα κατορθώσει να μετατρέψει μια απλή (και ψύχραιμη) διαφωνία σε έναν καυγά επικών διαστάσεων. Αρχίζουν να βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια πράγματα που μας πλήγωσαν καιρό πριν, και απλά τα καταπιέσαμε, και σύντομα θα αρχίσουν τα χτυπήματα “κάτω από την ζώνη”. Πρέπει και οι δύο σύντροφοι να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους.

Ποτέ ευχαριστώ
Το να έχουμε τον/την σύντροφό μας δεδομένο είναι τεράστιο λάθος. Κάθε τι καλό που συμβαίνει σε μια σχέση πρέπει να αναγνωρίζεται, από τα πιο μικρά μέχρι και τα πιο μεγάλα. Επιπλέον, τα θετικά συναισθήματα και οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης μας φέρνουν συνέχεια πιο κοντά, και μας υπενθυμίζουν καθημερινά γιατί ερωτευτήκαμε εξαρχής αυτό το άτομο.

Παραγνωριστήκαμε
Ναι, όλα τα ζευγάρια μετά από λίγο καιρό αρχίζουν να νιώθουν υπερβολικά άνετα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καταλήξετε περισσότερο συγκάτοικοι και λιγότερο ερωτικοί σύντροφοι. Το ρομάντζο μπορεί να φθίνει με τον καιρό, κι αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό—πόσο μάλλον, συμβαίνει σε όλους. Αλλά είναι μεγάλο λάθος να το αποδεχόμαστε μοιρολατρικά και να αφήνουμε την σχέση μας να καταστρέφεται επειδή απλά δεν μας ενδιαφέρει πλέον να δείξουμε τα αισθήματά μας.

Τα ίδια και τα ίδια
Η ρουτίνα σκοτώνει, μέρα με την μέρα, τον ενθουσιασμό μας. Αν έχετε συνηθίσει να κάνετε τα ίδια πράγματα με τον/την σύντροφό σας, σε λίγο καιρό θα συνειδητοποιήσετε και οι δύο ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα αισθάνεστε ότι βαριέστε, ότι τίποτα συναρπαστικό δεν συμβαίνει πλέον στην ζωή σας. Δεν είναι ποτέ αργά για να δοκιμάσετε κάτι καινούριο μαζί—αλλά και να ξεκολλήσετε λιγάκι ο ένας απ’ τον άλλον, να κάνετε πράγματα μόνοι σας και να βρείτε ξανά την όρεξή σας για ζωή!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v