Τι να συζητήσετε προτού συζήσετε

Πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση να μείνετε μαζί, υπάρχουν μερικά πράγματα για τα οποία πρέπει να μιλήσετε…
Τι να συζητήσετε προτού συζήσετε
Όταν ένα ζευγάρι παίρνει την απόφαση να συζήσει, αυτό λέει πολλά για την σχέση τους. Σίγουρα, μπορεί να μην φάμε κουφέτα σύντομα, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση ένα πολύ μεγάλο βήμα. Και δύσκολο βήμα, αν το καλοσκεφτούμε.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι δύο σύντροφοι θα “παραγνωριστούν”. Θα αρχίσουν να βγαίνουν στην φόρα όλες εκείνες οι μικρές, καθημερινές, ενοχλητικές συνήθειες—για να μην αναφερθούμε στους λογαριασμούς και στα από κοινού έξοδα και όλο το μπέρδεμα που μπορεί να φέρουν.

Ας δούμε, λοιπόν, τις πέντε συζητήσεις που πρέπει να κάνετε προτού πάρετε την απόφαση να μείνετε μαζί.

Τι πάμε να κάνουμε;
Πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να συζήσετε. Το κάνετε επειδή είστε έτοιμοι να περάσει η σχέση σας στο επόμενο στάδιο; Μήπως υπάρχει οικονομική ανάγκη; Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην κάνετε ποδαρικό στο νέο σας σπίτι με προσδοκίες διαφορετικές από την πραγματικότητα.

Λεφτά παντού
Έξοδα, όχι έσοδα. Γι’ αυτά τα λεφτά μιλάμε. Υπάρχει ενοίκιο, υπάρχουν κοινόχρηστα, υπάρχουν και λογαριασμοί. Αυτά κάποιος πρέπει να τα πληρώνει, και είναι μια αμήχανη συζήτηση που πρέπει να γίνει. Θα τα μοιράζετε όλα 50-50; Θα αναλάβει κάποια παραπάνω έξοδα ένας από τους δυο; Και τι συμβαίνει όταν ένας από τους δυο συντρόφους είναι άνεργος; Όλα αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να έχουν λυθεί πριν καν ξεκινήσετε να κοιτάτε σπίτια. Ο μόνος τρόπος για να πάει καλά μία συμβίωση είναι να είστε οργανωμένοι.

Πού θα μείνουμε;
Ο ένας θέλει μια ζευγαρογκαρσονιέρα. Ο άλλος θέλει τριάρι. Είναι δύσκολο να βρεις ένα σπίτι που να ικανοποιεί 100% τις απαιτήσεις σου, πόσο μάλλον αν μιλάμε για τις απαιτήσεις δύο ατόμων. Και μετά υπάρχει και το ζήτημα της τοποθεσίας. Να κοιτάξετε την γειτονιά. Να τα βρείτε με τα μέσα και τις διαδρομές για την δουλειά. Και μετά, αν τα βρείτε όλα αυτά και μπείτε στο νέο σας σπιτικό, η λίστα συνεχίζει, με ίσως το πιο ύπουλα βάρβαρο βασανιστήριο που θα υποστεί κάθε ζευγάρι: την διακόσμηση. Καλή τύχη μ’ αυτό.

Εγώ αυτόν στο σπίτι μου δεν τον βάζω
Ένα ζευγάρι κλειδιά για ‘σένα, ένα για ‘μένα… και ένα για την μάνα μου; Το αν θα μπορείτε να φιλοξενείτε κόσμο θα καθοριστεί από πριν—αν θα νοικιάσετε σπίτι με ξενώνα, ή αν απλά θα έχετε έναν καναπέ-κρεβάτι στο σαλόνι, το παγκόσμιο σύμβολο του “Να έρθεις, αλλά μη μας φορτωθείς κιόλας”. Μετά υπάρχει και το θέμα του ποιοι θα μπορούν να έρχονται, και για πόσο καιρό. Και, ναι, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της συζήτησης θα έχει να κάνει με το πόση ακριβώς πρόσβαση θα έχουν τα πεθερικά στην φωλίτσα σας.

Αυτά τα πιάτα ποιος θα τα πλύνει;
Και αυτό το πάτωμα ποιος θα το σφουγγαρίσει; Προφανώς θα πείτε ότι οι δουλειές του σπιτιού θα είναι μοιρασμένες ισόποσα, αλλά αυτό είναι λίγο-πολύ ουτοπικό. Ένας απ’ τους δυο σας μπορεί να δουλεύει περισσότερες ώρες, ίσως κάποιος να μην μπορεί να φτιάξει ούτε μακαρόνια χωρίς να τους βάλει φωτιά. Εδώ θα πρέπει να είστε ευέλικτοι, και να προσαρμόσετε τις ευθύνες σας ανάλογα με το καθημερινό σας πρόγραμμα. Και, να θυμάστε· αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από κάθε τι είναι ο σεβασμός.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v