Τα σημάδια ότι τα έχεις με έναν παθολογικό ψεύτη

Αν υποπτεύεσαι ότι ο σύντροφός σου σε έχει φλομώσει στο ψέμα, τότε έχουμε μερικούς τρόπους για να τον πιάσεις στα πράσα ενώ το κάνει.
Τα σημάδια ότι τα έχεις με έναν παθολογικό ψεύτη
Σου έχει τύχει ποτέ να γνωρίσεις έναν άνθρωπο και το ένστικτό σου να σου λέει πως ό,τι βγαίνει από το στόμα του ακούγεται σαν ψέμα; Μάλλον γνώρισες έναν παθολογικό ψεύτη, έναν άνθρωπο που είναι πρακτικά εθισμένος στο να λέει ψέματα στους άλλους. Όπως κάθε άλλος εθισμένος άνθρωπος, οι παθολογικοί ψεύτες νιώθουν ευχαρίστηση κάθε φορά που λένε τρελές και φουσκωμένες ιστορίες στους ανθρώπους, ακόμα κι αν αυτές οι ιστορίες τους κάνουν να φαίνονται χειρότεροι απ’ ό,τι είναι—όλα αυτά για να τραβήξουν την προσοχή.

Και αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις για να μην μπλέξεις με έναν…

Σου φαίνεται αγχωμένος;
Οι παθολογικοί ψεύτες νιώθουν πολύ άνετα με το να λένε ψέματα, και μπορούν να την γλυτώσουν. Για παράδειγμα, δύσκολα θα παρατηρήσεις πάνω τους τα πιο κοινά σημάδια που θα έβλεπες σε οποιονδήποτε άλλο όταν σου έλεγε κάποιο ψέμα—το πιο γνωστό από αυτά είναι η έλλειψη οπτικής επαφής. Και πάλι, όμως, ακόμα και οι παθολογικοί ψεύτες στρεσάρονται κάθε φορά που πρέπει να πουν μια ιστορία που δεν είναι αληθινή. Μερικά σημάδια που μπορούν να το προδώσουν αυτό είναι αν τους δεις να χαμογελούν βεβιασμένα, ή αν ξαφνικά “παγώνουν” και σταματούν τις κινήσεις των χεριών τους.

Είπατε κάτι για μάτια;
Από τότε που βγήκαν εκείνες οι έρευνες που έχουν να κάνουν με την σχέση οπτικής επαφής και ψεμάτων, ακόμα και οι πιο… μέτριοι ψεύτες προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους. Και αυτό που θα τους προδώσει είναι όταν προσπαθούν υπερβολικά. Αν η οπτική επαφή αρχίζει να γίνεται άβολη, τότε ίσως κάτι δεν πάει καλά. Ίσως προσπαθεί πολύ για να σε πείσει ότι αυτό που λέει δεν είναι ψέμα. Επίσης, αν μπορείς να παρατηρήσεις τα μάτια τους, θα δεις ότι οι κόρες τους διαστέλλονται όταν σου λένε ψέματα, και πως εκείνη τη στιγμή ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους με πιο αργούς ρυθμούς, και μετά επιστρέφουν στο φυσιολογικό.

Πρόσεχε τις αυτο-αναιρέσεις
Όταν ένας άνθρωπος λέει τόσα πολλά ψέματα και δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, πολλές φορές δεν μπορεί να βάλει τις πληροφορίες που σου έδωσε στην σωστή σειρά, και θα τον ακούσεις να αναιρεί τα λεγόμενά του. Αν, λοιπόν, δεις ότι αλλάζει μερικές λεπτομέρειες, τότε μάλλον σου λέει ψέματα.

Πρόσεξε τον τόνο της φωνής
Όταν οι άνθρωποι είμαστε αγχωμένοι – συνεπώς, και όταν λέμε ψέματα – ο τόνος της φωνής μας ανεβαίνει, επειδή οι φωνητικές χορδές συστέλλονται. Επίσης, μπορεί να πίνει πολύ περισσότερο νερό απ’ ό,τι θα έπινε υπό άλλες συνθήκες, ή μπορεί να τον δεις να γλύφει τα χείλη του, καθώς η ξαφνική έκκριση αδρεναλίνης μπορεί να τα ξηράνει.

Προσοχή στην γλώσσα του σώματος
Ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι κάπως δύσκολο να δούμε έναν παθολογικό ψεύτη να εμφανίζει αυτά τα νευρικά τικ που σχετίζονται με το ψέμα στους λιγότερο έμπειρους ανθρώπους, αλλά κράτα τα μάτια σου ανοιχτά, για να έχεις το μυαλό σου ήσυχο:
*Αγγίζει τα χέρια του, ή τα τρίβει μεταξύ τους;
*Ακουμπά το πρόσωπό του;
*Μήπως σταυρώνει τα χέρια του;
*Το σώμα του έχει πάρει κλίση για να απομακρυνθεί κάπως από εσένα;

Δεν είναι εύκολο πάντα να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα, ειδικά αν έχει περάσει την μισή του ζωή λέγοντας ψέματα στους υπόλοιπους, αλλά αν πραγματικά το ένστικτό σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, αξίζει να προσέξεις λίγο περισσότερο την συμπεριφορά του. Μπορεί να γλυτώσεις από πολλά μελλοντικά προβλήματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v