Τα σημάδια ότι ερωτεύτηκες έναν νάρκισσο

Οι ναρκισσιστές κρύβονται ανάμεσά μας… Και μάλλον ερωτεύτηκες έναν.
Τα σημάδια ότι ερωτεύτηκες έναν νάρκισσο
Χρησιμοποιούμε την λέξη ναρκισσισμός για να μιλήσουμε για ανθρώπους που έχουν τεράστια αυτοπεποίθηση, ή για τους ανθρώπους που αγνοούν τις ανάγκες των άλλων και ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Και αυτό είναι λάθος—επειδή η ναρκισσιστική διαταραχή είναι αληθινή ασθένεια, και διαφέρει πολύ από τους ανθρώπους που απλά αδιαφορούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το να αναγνωρίζεις ότι κάποιος έχει πρόβλημα κάνει την συμβίωση μαζί του ευκολότερη.

Και αυτά είναι τα σημάδια ότι, δυστυχώς για ‘σένα, ερωτεύτηκες έναν ναρκισσιστή…

Σου δείχνει τρελή αγάπη…
…στην αρχή. Και, ναι, το ξέρουμε πως όλα τα ζευγάρια στην αρχή κοντεύουν να πνιγούν στα σιρόπια, αλλά οι ναρκισσιστές έχουν λόγο που το κάνουν αυτό—και δεν είναι ο έρωτάς τους για ‘σένα. Ο λόγος που σε βομβαρδίζουν με αγάπη είναι επειδή έχεις κάτι που θέλουν—είτε αυτό είναι ασταμάτητα κομπλιμέντα για να ταΐσουν τον εγωισμό τους, είτε μερικές χιλιάδες followers στα social media, οι ναρκισσιστές μπορούν να υποκριθούν πως σε λατρεύουν για να κερδίσουν αυτό που θέλουν.

Είναι πολύ δραματικός
Και όχι μόνο μαζί σου. Παρά το γεγονός ότι (αυτή τη στιγμή) όλη η αγάπη του είναι γυρισμένη πάνω σου, αν παρατηρήσεις προσεκτικά την συμπεριφορά του, θα καταλάβεις ότι προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους πάντες γύρω του και να φανεί ανώτερος από όλους. Και συνήθως αυτό συνεπάγεται πολύ δραματική συμπεριφορά και την προσπάθεια να είναι συνέχεια ο πρωταγωνιστής κάθε συζήτησης.

Προσέχει την εμφάνισή του
Ναι, το να προσέχει κάποιος την εμφάνισή του είναι σημαντικό, αλλά αυτός σίγουρα το παρακάνει. Όταν δεις άτομο να χρειάζεται μια ώρα για να φτιάξει τα μαλλιά του και μετά να παθαίνει κρίση επειδή βγήκε απ’ το σπίτι και φυσάει, ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί του.

Ζητάει συνέχεια πράγματα…
…αλλά σε κρίνει όταν ζητήσεις κάτι εσύ. Οι ναρκισσιστές είναι από τα άτομα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ζήσουν μόνα τους, καθώς χρειάζονται δίπλα τους ανθρώπους για να τους κάνουν τα χατίρια. Και όταν δουν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν αυτό που θέλουν, τότε αρχίζουν τα ψέματα. Και είναι ψέματα τόσο καλοφτιαγμένα, που δύσκολα θα τα καταλάβεις. Και, όπως είναι λογικό, απαγορεύεται να έχεις κι εσύ επιθυμίες όσο το σύμπαν περιστρέφεται γύρω τους.

Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί κάποια διαφορετική γνώμη
Κέντρο του κόσμου δεν είπαμε; Αυτό ακριβώς είναι που καθιστά έναν ναρκισσιστή ανίκανο όχι απλά να μην αλλάξει την γνώμη του, αλλά ούτε καν να μπει στον κόπο να δώσει σημασία σ’ αυτά που έχουν να πουν οι άλλοι. Και αν μπεις εσύ στον κόπο να προσπαθήσεις να κάνεις λογική συζήτηση μαζί του, τότε μάλλον θα αντιμετωπίσεις την οργή του. Θες σίγουρα να μπλεχτείς με ένα άτομο τόσο κουραστικό;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v