Πώς η αγάπη προστατεύει την υγεία μας

Όλοι ξέρουμε πως η αγάπη κάνει καλό… αλλά πλέον το επιβεβαιώνει και η επιστήμη!
Πώς η αγάπη προστατεύει την υγεία μας
Όλοι όσοι έχουμε αγαπήσει και αγαπηθεί ξέρουμε πως δεν υπάρχει άλλο συναίσθημα που να μοιάζει με την αγάπη. Γνωρίζατε, όμως, ότι υπάρχουν – με επιστημονικές αποδείξεις – τρόποι που η αγάπη μας κάνει καλό; Η αγάπη, λοιπόν…

…είναι παυσίπονο
Θυμηθείτε πόσο τέλεια αισθάνεστε όταν κάποιος σας κάνει αγκαλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η οξυτοκίνη που εκκρίνεται από μια αγκαλιά 10-20 δευτερολέπτων μπορεί να καταπολεμήσει τον πόνο, και ειδικά τους πονοκεφάλους. Και δεν μένει μόνο στην σωματική επαφή: το να κοιτάζετε φωτογραφίες αγαπημένων σας προσώπων μπορεί να μειώσει τον πόνο σας από 15-40%. Η σεξουαλική επαφή, πάλι, δρα σαν αναλγητικό για τους πόνους στην μέση, τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και τις κράμπες.

…προστατεύει την καρδιά
Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι εκδηλώσεις αγάπης ρίχνουν τους παλμούς της καρδιάς, ειδικά σε στιγμές έντονου στρες. Ξανά, η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, μειώνει το άγχος, ρίχνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και μας βοηθά να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη.

…καταπολεμά τις ασθένειες
Οι πράξεις αγάπης, από το κράτημα του χεριού του αγαπημένου σας προσώπου, μέχρι και το σεξ, παράγουν ενδορφίνες, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κάποια ασθένεια και νιώθουν αγάπη από τα κοντινά τους πρόσωπα, ανταποκρίνονται καλύτερα στις φαρμακευτικές αγωγές.

…νικά την αϋπνία
Οι ορμόνες της αγάπης αναστέλλουν την έκκριση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, συνεπώς μπορούμε να κοιμόμαστε καλύτερα, και να νιώθουμε πιο ξεκούραστοι.

…νικάει τους εθισμούς
Οι ναρκωτικές ουσίες είναι τόσο εθιστικές επειδή επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό μας, η οποία είναι μια ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε ευχαρίστηση. Η αγάπη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα εκκρίνει τεστοστερόνη και οξυτοκίνη, οι οποίες καταπολεμούν τους εθισμούς.

…φέρνει την μακροζωία
Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που βρίσκονται σε επιτυχημένες σχέσεις, ειδικά αν είναι γάμος, νιώθουν περισσότερο υγιείς και κάνουν καλύτερες επιλογές στον τρόπο ζωής τους—από την διατροφή τους, μέχρι τις συνήθειες του ύπνου.

…είναι ψυχοθεραπεία
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος θα επιλέξει να κάνει ψυχοθεραπεία, αλλά τις περισσότερες φορές είναι επειδή μας λείπει κάποιος που να μας ακούει. Και σίγουρα ο/η σύντροφός μας είναι το κατάλληλο άτομο.

Πηγή: Brightside


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v