10 σημάδια ότι εξαρτάσαι από αυτόν

Η εξάρτηση από ένα άτομο μπορεί να καταστρέψει μια σχέση. Πώς θα καταλάβεις όμως αν είσαι πραγματικά εξαρτημένη;
10 σημάδια ότι εξαρτάσαι από αυτόν
Αβεβαιότητα. Ανασφάλεια. Καυγάδες που λύνονται γρήγορα, μόνο για να συμβούν πάλι απ’ την αρχή. Όλα αυτά είναι σημάδια μιας τοξικής σχέσης, μιας σχέσης που είσαι εντελώς εξαρτημένη από κάποιον, κι αυτός προσπαθεί (ή, χειρότερα, έχει καταφέρει ήδη) να σε ελέγχει.

Τα περισσότερα άτομα που καταλήγουν να εξαρτώνται από τις σχέσεις τους έχουν ένα μεγάλο, κοινό χαρακτηριστικό: την δυσλειτουργία. Τραβούν κοντά τους προβληματικά άτομα, έχοντας μια βαθιά επιθυμία να μοιραστούν τα δικά τους προβλήματα, ή να αγνοήσουν τα δικά τους προβλήματα, διορθώνοντας αυτά των άλλων. Δεν θα πούμε ότι ο σκοπός δεν είναι καλός, μα το αποτέλεσμα είναι συνήθως καταστροφικό.

Ποια είναι όμως τα σημάδια ότι είσαι κι εσύ εξαρτημένη από την σχέση σου;

Είχες πολλές σχέσεις με άτομα που είχαν προβλήματα: Από κατεστραμμένες οικογένειες, μέχρι αλκοολισμό ή κατάχρηση ουσιών, αρκετοί από τους πρώην σου μπορούσαν να μπουν στο μεγάλο τσουβάλι με όνομα “Ελαττωματικοί”.

Βοηθάς συνέχεια, χωρίς να βλέπεις ανταπόδοση: Ο σύντροφός σου θα μπορούσε να κάνει πράγματα για να βοηθήσει τον εαυτό του με ό,τι πρόβλημα κι αν τον βασανίζει, αλλά για κάποιο λόγο καταλήγεις να κάνεις τα πάντα εσύ.

Ο σύντροφός σου πάντα καταφέρνει να περνάει το δικό του: Για την ακρίβεια, τον αφήνεις κάθε φορά να περνάει το δικό του, επειδή δεν αντέχεις την αντιπαράθεση μαζί του. Και μετά νιώθεις εξοργισμένη ή απογοητευμένη.

Νιώθεις υπεύθυνη για όλα όσα κάνει ο σύντροφός σου: Στο μυαλό σου, το δικαιολογείς λέγοντας πως για όλα φταίει η αγάπη. Αλλά η αγάπη δεν θα ‘πρεπε να μοιάζει σαν να κάνεις baby-sitting σε ένα μικρό παιδί.

Τα προβλήματά του έχουν γίνει προβλήματά σου: Που, αν το καλοσκεφτείς, είναι η φυσική – και πέρα για πέρα λάθος – εξέλιξη του προηγούμενου.

Δέχεσαι συμπεριφορές που αγγίζουν την κακοποίηση: Και δεν μιλάμε για σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, όχι. Η κακοποίηση έχει πλευρές ακόμα πιο ύπουλες: την συναισθηματική και – στις πιο μακροχρόνιες σχέσεις, συνήθως – την οικονομική.

Το πώς αισθάνεται ο σύντροφός σου έχει γίνει έμμονη ιδέα: Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που δεν μπορείς να λειτουργήσεις ή να πάρεις αποφάσεις μόνη σου, γιατί συνέχεια σκέφτεσαι πώς θα αντιδράσει. Δεν μπορείς πλέον να έρθεις σε επαφή με τα δικά σου συναισθήματα, γιατί όλα έχουν να κάνουν με τον σύντροφό σου. Και το ξέρουμε πως μπορεί να σου φαίνεται σαν την πιο δύσκολη απόφαση που θα χρειαστεί να πάρεις ποτέ, αλλά είναι ανάγκη να ξεφύγεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v