Έρευνα βρήκε τον #1 λόγο για τα διαζύγια

Μάθαμε ποια είναι η σημαντικότερη αιτία διαζυγίου… και ίσως δεν είναι αυτό που νομίζετε.
Έρευνα βρήκε τον #1 λόγο για τα διαζύγια
Ο John Gottman, Ph.D., είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιτυχημένους σύμβουλους γάμου στον κόσμο, και έχει περάσει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες μελετώντας ζευγάρια, με σκοπό να κατανοήσει ποιος είναι ο αληθινός λόγος πίσω από τους περισσότερους χωρισμούς. Και η έρευνά του έδειξε πως υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο μοτίβο στα ζευγάρια που δεν καταφέρνουν να μείνουν μαζί—και μπορεί να θεωρηθεί, κατά κάποιο τρόπο, ο “προάγγελος” του διαζυγίου.

Και αυτός είναι... η περιφρόνηση.

Αυτό δεν σημαίνει πως τα περισσότερα ζευγάρια – αν όχι όλα – δεν το νιώθουν κάποια στιγμή, και δεν σημαίνει πως όλα αυτά τα ζευγάρια θα χωρίσουν. Είναι όμως σημαντικό να αναγνωρίζουμε γιατί η περιφρόνηση (ακόμα και στις πιο φαινομενικά ασήμαντες μορφές της) είναι τόσο καταστροφική για τις σχέσεις και να ξέρουμε πώς να την σταματήσουμε. Με λίγα λόγια, να μάθουμε να ελέγχουμε καλύτερα τον εαυτό μας, και ίσως να αναρωτηθούμε μήπως έχουμε δημιουργήσει υπερβολικά υψηλές (και λανθασμένες) προσδοκίες για τον/την σύντροφό μας.

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε, όμως, είναι πως οι σχέσεις συνήθως πεθαίνουν αργά και ψυχρά, όχι εν βρασμώ ψυχής. Οι σύντροφοι, σιγά-σιγά, χάνουν εντελώς την όρεξη να επικοινωνήσουν και απομακρύνονται. Και αυτό είναι άλλη μία απόδειξη ότι οι διαφωνίες και οι μικροί καυγάδες όχι μόνο δεν είναι καταστροφικοί – όπως πιστεύεται από πολλούς – αλλά μάλλον μπορεί να βοηθούν και στο να διατηρείται μια σχέση υγιής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v