Φόβος για τον γάμο: Από πού προκύπτει;

Πάρα πολλοί άνθρωποι απεχθάνονται τον γάμο. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Προσπαθούμε να βρούμε όλες τις εξηγήσεις.
Φόβος για τον γάμο: Από πού προκύπτει;
Ακούμε συχνά κόσμο να δηλώνει πως απεχθάνεται τον γάμο. Πως φοβάται τις τόσο “σοβαρές” σχέσεις. Και, σίγουρα, θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε την εμμονή της κοινωνίας μας στις ευκολίες, όπως το Tinder, αλλά φταίει όντως αυτό; Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τους αληθινούς λόγους που τόσοι πολλοί – ειδικά νεότεροι – άνθρωποι φοβούνται τον γάμο.

Δεν έχουν μάθει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες
Προσπαθήστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που οποιοδήποτε μέσο σας έδωσε κάποια ρεαλιστική απεικόνιση της αγάπης. Από την μία πλευρά, έχουμε τις μαγικές ιστορίες παράφορου έρωτα, που αγγίζουν τα όρια του παραμυθιού, και από την άλλη αληθινές ιστορίες celebrity που έχουν να κάνουν με απιστία, καυγάδες και πολλούς, πολλούς χωρισμούς. Καταναλώνουμε καθημερινά αυτές τις ιστορίες, και ως ένα σημείο έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τις σχέσεις. Και έχουν καταστρέψει σίγουρα το πώς (πιστεύουμε ότι) πρέπει να είμαστε στις σχέσεις μας. Προσπαθώντας να αποφύγουμε τα τραγικά παραδείγματα προς αποφυγή και να αγγίξουμε τα… παραμύθια, είναι λογικό πολλοί από εμάς να παραιτηθούν από την ιδέα εντελώς.

Δεν έχουν μάθει να κάνουν τις… δύσκολες συζητήσεις
Οι σχέσεις είναι γεμάτες χαρά και σιρόπια στις αρχές, που όλα είναι φρέσκα και διασκεδαστικά. Μετά από ένα σημείο (παρα)γνωριζόμαστε, και αρχίζουν τα δύσκολα. Τότε είναι που πρέπει να γίνουν μερικές σοβαρές συζητήσεις, τότε είναι που θα υπάρξουν διαφωνίες, και τότε είναι που θα αρχίσουμε να κάνουμε σκληρές ερωτήσεις και στον εαυτό μας.

Δεν έχουν μάθει να κάνουν σημαντικές αποφάσεις
Λέμε πολύ συχνά πως οι επιλογές για την ερωτική μας ζωή είναι αμέτρητες. Και πλέον, ακριβώς λόγω του πόσο εύκολο είναι να γνωρίσεις (και να απορριφθείς από) νέους ανθρώπους, ξαφνικά οι πολλές επιλογές αρχίζουν να μας κάνουν να αγχωνόμαστε, παρά να χαιρόμαστε και να νιώθουμε αισιοδοξία πως όντως κάπου εκεί έξω υπάρχει το κατάλληλο άτομο για εμάς.

Δεν έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους
Δεν θα πούμε ότι αρνούμαστε εντελώς την νοοτροπία του να αγαπάς τον εαυτό σου, παρά τα προβλήματα που κουβαλάς. Είναι σούπερ θετική, και μπορεί να βοηθήσει πολύ. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί παρεξηγούν το νόημα του να αγαπάς τον εαυτό σου ως παραίνεση για να μην αλλάξουν ποτέ. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Αν δεν αρχίσουμε να βελτιωνόμαστε, δεν είναι πολύ πιθανό να καταφέρουμε να κάνουμε καλές σχέσεις, που θα αντέξουν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v