Γιατί δεν πρέπει ποτέ να εξαφανίζεσαι

Άφησέ μας να σου εξηγήσουμε (αν δεν το είχες καταλάβει ήδη) γιατί το να εξαφανίζεσαι από μια σχέση χωρίς εξήγηση σε κάνει πραγματικά κακό άνθρωπο.
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να εξαφανίζεσαι
Όλο και πιο συχνά τελευταία – τόσο συχνά, που απέκτησε και όνομα – παρατηρείται η τάση να τελειώνουν σχέσεις χωρίς φωνή, χωρίς ακρόαση, χωρίς κανένα απολύτως σημάδι. Αυτό το φαινόμενο, που ονομάστηκε στα αγγλικά ghosting, επειδή το άτομο που θέλει να λήξει την σχέση γίνεται “φάντασμα”, αποτελεί για μερικούς τον καλύτερο τρόπο να τελειώσεις κάτι: απότομα, χωρίς εξηγήσεις και χωρίς πολλά-πολλά. Τι είναι στην πραγματικότητα το ghosting; Ο πιο τεμπέλικος, δειλός και ασεβής τρόπος να βγάλεις έναν άνθρωπο από την ζωή σου. Και αν χρειάζεστε περισσότερες εξηγήσεις για το πόσο απαίσιο είναι, θα σας τις δώσουμε.

Σκοτώνει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης
Για να κόβεις εντελώς κάθε επαφή με ένα άτομο, φαίνεται πως κάτι έχεις να κρύψεις. Μάλλον τις μηδενικές σου κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Πόσο μάλλον, αναγκάζεις το άλλο άτομο να νιώθει πως έκανε κάτι λάθος, γεμίζοντάς το ανασφάλεια.

Δείχνεις ότι δεν ξέρεις να μιλάς
Σε μια φυσιολογική σχέση, όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να συζητιέται. Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα λύνονται υπερβολικά πιο εύκολα. Όταν επιλέγεις το ghosting, το μόνο που κάνεις είναι να αγνοείς τα προβλήματά σου, ελπίζοντας να φύγουν.

Φαίνεσαι φοβισμένος
Όταν βλέπεις ότι κάτι δεν τραβάει, πρέπει να έχεις το θάρρος να πεις πως τελείωσε. Αλλιώς, το μόνο που κάνεις είναι να παίζεις με τους άλλους. Η μόνη περίπτωση που έχεις κάθε δικαίωμα να αγνοείς εντελώς έναν άνθρωπο, είναι αφού είπες πως θες να χωρίσετε και εξακολουθεί να σε ενοχλεί.

Καταστρέφεις συναισθηματικά έναν άνθρωπο
Ο πιο σημαντικός λόγος που το ghosting αγγίζει τα όρια τις ψυχοπάθειας (από την κοινωνική της πλευρά) είναι πως προκαλείς σκόπιμα τεράστιο πόνο σε κάποιον άνθρωπο, ώστε να αποφύγεις μία κατάσταση που – στην χειρότερη – θα σε κάνει να νιώσεις άβολα.

Δείχνει πως δεν έχεις σεβασμό για κανέναν
Δεν χρειάζεται και πολλές εξηγήσεις αυτό. Το να αγνοείς εντελώς τα αισθήματα των άλλων σημαίνει πως η συναισθηματική σου νοημοσύνη (ίσως και η ανθρωπιά σου, θα λέγαμε εμείς) είναι αρκετά χαμηλή.

Καταστρέφεις την όλη ιδέα των σχέσεων
Απλά υπολόγισε πόσες είναι οι πιθανότητες το άτομο που ξεκίνησες να αγνοείς να νιώσει άνετα να ξανακάνει σχέση για λίγο καιρό. Την επόμενη φορά που θα σε απορρίψει κάποιος, σκέψου πως μπορεί να έχει περάσει το ίδιο από κάποιον άλλο.

Η δική σου ανωριμότητα είναι δικό σου πρόβλημα
Αν πιστεύεις ότι αυτή η “πρακτική” μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, μάλλον θα ήταν καλύτερο να αποφύγεις εντελώς τις σχέσεις από εδώ και στο εξής. Σκέψου: θα ήθελες να συμβεί και σε ‘σένα;

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v