Ερωτευμένος με τον εαυτό του: Οδηγός επιβίωσης

Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεσαι σε σχέση με έναν άνθρωπο που μοιάζει να αγαπά τον εαυτό του περισσότερο από κάθε τι. Κι αν όμως το παλέψεις;
Ερωτευμένος με τον εαυτό του: Οδηγός επιβίωσης
Είναι δύσκολο να μείνεις σε σχέση με έναν ναρκισσιστή, έναν άνθρωπο που ώρες-ώρες σου δίνει την εντύπωση ότι είναι ερωτευμένος με τον εαυτό του. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο… Ας ρίξουμε μια ματιά στα (απύθμενα) βάθη ενός ναρκισσιστικού μυαλού, και σε όλα του τα ελαττώματα, αλλά και στο πώς μπορούν να λειτουργήσουν θετικά μέσα σε μία σχέση. Μαζί τους, όλα έχουν να κάνουν με την οπτική γωνία που επιλέγεις να έχεις… και την υπομονή.

1. Σε χρειάζονται περισσότερο
…απ’ όσο τους χρειάζεσαι εσύ, δηλαδή. Είναι αλήθεια, σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή, θα υπάρξουν μέρες που θα νιώσεις λιγότερο σαν σύντροφος και περισσότερο σαν κηδεμόνας. Η ανασφάλειά τους μπορεί να τους κάνει να γαντζωθούν από τα κοντινά τους άτομα, ώστε να παίρνουν αυτό που χρειάζονται—επιβεβαίωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πολύ δυνατό δεσμό μεταξύ σας, στον οποίο μπορεί οι ισορροπίες να μην φαίνονται πάντα σωστές, αλλά υπάρχει πάντα αναγνώριση.

2. Χρειάζονται πολλή προσοχή
Είναι αυτό που τους κάνει να νιώθουν πως έχουν αξία. Ο δικός σου ρόλος είναι – αργά και σταθερά – να τους δείξεις πως δεν χρειάζεται να βασίζονται στις γνώμες των άλλων. Μέχρι τότε, πρέπει να προετοιμαστείς· θα ζητούν την προσοχή από τον οποιονδήποτε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς πως ουσιαστικά δίνονται μόνο σε ‘σένα.

3. Είναι προβληματικοί
Ο ναρκισσισμός δεν είναι απλά ένα σημάδι κακής, ελαττωματικής προσωπικότητας. Τις περισσότερες φορές αποτελεί κανονικότατη ασθένεια, που σημαίνει ότι ο ρόλος του συντρόφου δεν είναι ο μόνος που καλείσαι να παίξεις. Το ζήτημα είναι ότι γνωρίζουν τα ελαττώματά τους, και φοβούνται πάρα πολύ ότι ανά πάσα στιγμή θα βγουν όλα στη φόρα. Άρα, όταν τους δείξεις αγάπη, παρά τα ελαττώματα (που ούτως ή άλλως προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μην σου δείξουν), τους έχεις κερδίσει για τα καλά.

4. Είναι επιφανειακοί
Αυτό που τους απασχολεί είναι να δείχνουν παντού, συνέχεια την καλύτερη εικόνα του εαυτού τους. Κι αυτό σημαίνει πως θα φροντίζουν τον εαυτό τους και την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό έχει μια πολύ περίεργη, όχι και τόσο προφανή θετική πλευρά: όταν νιώσουν πως μπορούν να βρίσκονται δίπλα σου, με τις πιτζάμες τους και τα μαλλιά τους ανακατωμένα, ξέρεις πως η σχέση σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

5. Κατακρίνουν
Είναι τόσο εύκολο για έναν ναρκισσιστή να κρίνει τους άλλους ανθρώπους. Από την εξωτερική εμφάνιση, μέχρι και τα πιο συγκεκριμένα προβλήματα του χαρακτήρα τους, πρακτικά τα πάντα μπορούν να γίνουν θύμα της κοφτερής γλώσσας ενός ναρκισσιστή, με σκοπό να φανεί ο ίδιος ανώτερος. Και πρέπει να ετοιμαστείς να το αντέξεις, αν θες η σχέση σας να πάει κάπου. Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, και δείξε ότι δεν πρόκειται να παίξεις αυτό το παιχνίδι, πως οι προσβολές δεν σε αγγίζουν και – το σημαντικότερο – πως δεν είναι ανάγκη να μειώνει τους άλλους, αν μάθει να στηρίζεται στις δυνάμεις του.

6. Δεν ξέρουν να λένε όχι
Αυτή η ανάγκη τους να γίνονται αγαπητοί τους έχει κάνει να δυσκολεύονται να πουν όχι. Πρέπει να ικανοποιήσουν τους πάντες, έτσι ώστε να φανεί πόσο αξιόπιστοι είναι. Υπάρχει κάτι θετικό μέσα από αυτό; Ναι. Έχουν μάθει να λειτουργούν πολύ καλά υπό πίεση, να τολμούν και να βρίσκουν πάντα λύσεις στα προβλήματα. Καλώς ή κακώς, ο ναρκισσισμός είναι πολλές φορές σημάδι ενός ιδιαίτερα δημιουργικού ανθρώπου…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v