Πώς μειώνουν οι γυναίκες τους άντρες;

Ο ανδρικός εγωισμός πληγώνεται πολύ εύκολα, και συνήθως για μικροπράγματα που δεν έχουν σημασία. Ποια είναι όμως τα σοβαρά χτυπήματα;
Πώς μειώνουν οι γυναίκες τους άντρες;
Ποιο είναι το πιο εύθραυστο πράγμα σε αυτόν τον πλανήτη; Η πιο σίγουρη απάντηση που θα πάρουμε είναι “ο εγωισμός”, και ειδικά ο ανδρικός. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα κάνουν έναν άντρα να νιώσει μειωμένος (και να αντιδράσει), και η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από αυτά δεν είναι και τόσο σοβαρά – είπαμε, εύθραυστο. Υπάρχουν όμως συμπεριφορές που μπορούν πραγματικά να πληγώσουν έναν άντρα και να καταστρέψουν την αυτοπεποίθησή του. Ποια είναι αυτά;

1. Επικεντρώνεσαι στα ελαττώματά του
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να κάνεις μια υγιή συζήτηση, προσπαθώντας να βοηθήσεις τον σύντροφό σου να βελτιωθεί, και στο να δείχνεις με το δάχτυλο όλα του τα ελαττώματα. Το πρώτο μπορεί να ξεκινήσει μια ωραία κουβέντα για τις προσδοκίες που έχετε και οι δυο σας και να δουλέψετε τα προβλήματά σας, ενώ το δεύτερο τον κάνει να αισθάνεται πως ποτέ δεν πρόκειται να είναι αρκετά καλός, και πως τα ελαττώματά του τον ορίζουν σαν άνθρωπο.

2. Μιλάς για αυτόν σε τρίτους
Ναι, το να βγάζεις πού και πού τα αρνητικά σου συναισθήματα στους φίλους σου είναι λογικό, όλοι οι άνθρωποι το κάνουν. Όταν, όμως, δεν μπορείς να σκεφτείς έναν καλό λόγο να πεις γι’ αυτόν, και έχεις φτάσει στο σημείο να τον κακολογείς όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, απλά κάνεις και τους ανθρώπους γύρω σας να τον θεωρούν έναν αδύναμο, ανίκανο άνθρωπο. Και τότε είναι που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου την σημαντική ερώτηση: γιατί είσαι ακόμα μαζί του;

3. Κάνεις το πτώμα στο σεξ
Δεν είπαμε πως κάθε φορά που θα κάνετε σεξ θα ακούτε πυροτεχνήματα, ειδικά αν είστε μαζί αρκετό καιρό, αλλά το σεξ είναι σημαντικό. Αν δεν το ευχαριστιέσαι, πρέπει να μιλήσετε γι’ αυτό το θέμα με την σοβαρότητα που του αρμόζει. Μην το κάνεις σαν αγγαρεία, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τον κάνεις να νιώσει ανίκανος – κάτι για το οποίο οι περισσότεροι άντρες είναι ούτως ή άλλως εξωφρενικά ανασφαλείς.

4. Τον υποβαθμίζεις
Σενάριο βγαλμένο από την ζωή: Του ζητάς βοήθεια με κάτι, δεν σου αρέσει ο τρόπος που το κάνει (μετάφραση: Δεν το κάνει με τον δικό σου τρόπο), οργίζεσαι, του λες “Καλά, θα το κάνω εγώ”. Αν ήταν παιδί, μπορεί και να τον έστελνες στο δωμάτιό του. Συγχαρητήρια, μόλις τον έκανες να αισθανθεί άχρηστος. Αν όντως αποδειχθεί πως είναι άχρηστος σε κάτι που του ζήτησες, βοήθησέ τον να γίνει καλύτερος.

5. Μαλώνεις μαζί του δημόσια
Συμβουλή για όλα τα ζευγάρια: οι καυγάδες είναι για να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Όταν βρίσκεστε με κόσμο, ακόμα κι αν κάνει κάτι που θα σε εκνευρίσει, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεσπάσεις πάνω του. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και γι’ αυτόν, και αν αρχίσει να σε προσβάλει ή να σου φωνάζει μέσα στον κόσμο, η καλύτερη απάντηση που έχεις να του δώσεις είναι ένα παγερό χαμόγελο και να του γυρίσεις την πλάτη.

Προφανώς, δεν λέμε πως κάνεις τα παραπάνω σκόπιμα. Αν συνέβαινε αυτό, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, και έχει να κάνει ξεκάθαρα μαζί σου. Αυτές οι πράξεις δεν σχετίζονται τόσο με εσένα, όσο με το πώς έχουν μάθει να λειτουργούν και να φέρονται οι άντρες. Τα αγόρια μεγαλώνουν μαθαίνοντας πως πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο του κυνηγού, του κυρίαρχου αρσενικού, και πως δεν πρέπει να δείχνουν τα αισθήματά τους, πως δεν πρέπει να δέχονται την κριτική. Και αυτό είναι ένα λάθος που αρχίζουμε σιγά-σιγά να συνειδητοποιούμε και να καταπολεμούμε, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v