10 πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε

Ενοχές, αθώες παρασπονδίες και όλα τα πράγματα που αναλύουμε σε υπερβολικό βαθμό αντί να ευχαριστιόμαστε την ζωή μας…
10 πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε

του Θοδωρή Διάκου

Πολλές φορές, έχουμε την τάση να υπεραναλύουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε. Κυρίως όταν πρόκειται για τα ερωτικά μας. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, σαμποτάρουμε τον εαυτό μας ενώ θα μπορούσαμε να ζούμε την απόλυτη ευτυχία. Ποιες είναι αυτές οι σκέψεις, και γιατί είναι σημαντικό να τις αποβάλουμε;

1. Γατί είμαι ακόμα single;
Αν έχεις να ζήσεις την χαρά μιας σχέσης καιρό, και αναρωτιέσαι γιατί… απλά σταμάτα να αναρωτιέσαι. Μπορεί να χρειάζεσαι χρόνο. Μπορεί να θες να εστιάσεις λίγο στον εαυτό σου. Όπως και να ‘χει, το να κλαίγεσαι επειδή είσαι single είναι σαν να αποδέχεσαι ότι χρειάζεσαι μια σχέση για να νιώσεις πως έχεις ολοκληρωθεί, κι αυτό είναι μεγάλο λάθος.

2. Μεθυσμένα μηνύματα
Τα έχουμε λάβει όλοι αλλά, κυρίως, τα έχουμε στείλει όλοι. Μηνύματα οργής ή πάθους στις τρεις το πρωί, έπειτα από γενναίες ποσότητες αλκοόλ. Μηνύματα σε πρώην, σε παλιά απωθημένα, ακόμα και σε νυν που τους τα ‘χουμε μαζεμένα. Το επόμενο πρωί τα κοιτάμε με φρίκη και προσπαθούμε να τα μπαλώσουμε, αλλά συνήθως κάνουμε την κατάσταση πολύ, πολύ χειρότερη. Τα μεθυσμένα μηνύματα πρέπει να ξεχνιούνται μόλις περάσει η επήρεια.

3. Αθώα ψεματάκια
Μα, ναι, φυσικά και σου πάει αυτό το παντελόνι, θα έλεγα ότι σου λεπταίνει και τα μπούτια. Είναι αλήθεια; Όχι. Κάνει κακό; Όχι! Δεν υπάρχει λόγος να μας βαραίνουν οι ενοχές επειδή πού και πού θα πετάξουμε ένα αθώο ψεματάκι που δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν.

4. Το φλερτ με άλλους
Είσαι σε σχέση. Περνάς καλά στην σχέση σου. Αλλά έχεις βγει μόνος/η, και ένα άτομο απέναντι δεν έχει πάρει τα μάτια του από πάνω σου. Μπορεί να ‘ρθει να σου μιλήσει. Η ηθική σου λέει πως πρέπει να σηκώσεις τις άμυνές σου πιο ψηλά κι από την κορυφή του Έβερεστ, αλλά για κάποιο λόγο βρίσκεις τον εαυτό σου να φλερτάρει. Με αθώο τρόπο. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί: αθώο φλερτ. Όπως και τα αθώα ψεματάκια, δεν αποτελεί κίνδυνο για την σχέση σου, καθώς όλοι ξέρουμε πως η κανονική απιστία (αυτή που περιλαμβάνει διάφορα είδη σωματικής επαφής) είναι πάντα επιλογή.

5. Κακά πρώτα ραντεβού
Θα το πούμε, και δεν θα αισθανθούμε τύψεις: τα πρώτα ραντεβού συνήθως πάνε χάλια. Έχεις άγχος, θα σου βγουν όλα τα τικ σου μαζεμένα και όλη η κατάσταση είναι φορτωμένη με τόσα πολλά πρέπει και αποκλείεται, που δεν γίνεται να μην χάσεις κάπου την μπάλα. Άρα, μετά από ένα κακό πρώτο ραντεβού, μην βιαστείς αμέσως να απορρίψεις κάποιον.

6. …και δεν χτυπάει το τηλέφωνο
Ναι, σε πνίγει το παράπονο, και ναι, μόλις χρησιμοποιήσαμε στίχους της Άννας Βίσση. Αυτός δεν είναι λόγος για να σε πιάσει κανονικότατη κρίση πανικού και να αρχίσεις να κάνεις σενάρια. Μπορεί απλά να μην είδε το μήνυμα. Μπορεί να έχει δουλειά και να σου απαντήσει αργότερα. Και αν, στο τέλος, δεν σου απαντήσει ποτέ, ξέρεις πως γλύτωσες από ένα άτομο που δεν δίνει πολλή σημασία στους ανθρώπους.

7. Αγάπη μου, δεν θα βρεθούμε απόψε
Κάποτε θα το ακούσεις, ίσως σου κακοφανεί, αλλά θα έρθει και η στιγμή που θα το πεις κι εσύ. Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο προσωπικό χρόνο, κι αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την σχέση σου – αν τουλάχιστον δεν συμβαίνει συστηματικά.

8. Τι συμβαίνει στο προφίλ σου;
Οι περισσότεροι έχουμε πέσει στην παγίδα. Ξεκινάει σαν απορία, και καταλήγει κανονική ψύχωση, ενώ προσπαθούμε να μάθουμε ποιος ή ποια ακολουθεί το προφίλ που έχει το έτερόν μας ήμισυ. Και κάπως έτσι καταλήγουμε να νιώθουμε ανασφάλεια στην αληθινή μας σχέση, επειδή φοβόμαστε τις εικονικές απειλές. Βγάλε την σχέση σου απ’ την πρίζα!

9. Καυγάδες
Γιατί πιστεύουμε ότι, με τον πρώτο μεγάλο καυγά, όλα έχουν καταρρεύσει; Οι καυγάδες μπορεί να είναι κομμάτι οποιασδήποτε σχέσης στον ίδιο βαθμό που είναι και οι αγκαλιές και το σεξ, κι αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν ξέρουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο ψύχραιμα και ειλικρινά για όσα μας ενοχλούν, τα καυγαδάκια ίσως και να είναι ένας τρόπος να έρθουμε ακόμα πιο κοντά, να γνωριστούμε με τους συντρόφους μας καλύτερα. Αρκεί να επικρατεί ο διάλογος και η λογική, όχι η συναισθηματική τρομοκρατία.

10. Αυτό δεν είναι όπως το φανταζόμουν…
Συγγνώμη που θα σε ξενερώσουμε, μα τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι όπως το φανταζόσουν. Τα λίγα πράγματα που θα σου έρθουν ακριβώς όπως τα περιμένεις είναι οι μικρές, ξαφνικές χαρές, το αλατοπίπερο της ζωής. Πέρα από αυτά, δεν μπορείς να πιστεύεις πως υπάρχει αυτό που λέμε “τέλεια σχέση”. Οι αληθινές σχέσεις θα περάσουν και τις φουρτούνες τους, θα έχουν και τις κακές τους μέρες… το ζήτημα είναι εμείς να τις διαχειριζόμαστε ώριμα και σωστά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v