Τα πράγματα που θέλουν να σου πουν οι φίλοι σου

Μήπως οι καλύτεροί σου φίλοι προσπαθούν να σου πουν κάτι; Διάβασε τα παρακάτω, και δες αν ταυτίζεσαι…
Τα πράγματα που θέλουν να σου πουν οι φίλοι σου
Πότε μια φιλία γίνεται τοξική; Η αληθινή φιλία δεν είναι μόνο χαρούμενες στιγμές και το να συμφωνούμε σε όλα. Κάποιες φορές οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα και απότομοι, με τους φίλους μας. Μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να μην χαλάσει εντελώς αυτή η σχέση.

Μ’ αυτή τη σκέψη, λοιπόν, ορίστε μερικά πράγματα που οι κολλητοί σου μπορεί να προσπαθούν να σου πουν – έστω και διακριτικά. Και μην το πάρεις κατάκαρδα αν νιώσεις ότι κάποιο από αυτά ισχύει. Όλοι έχουμε κάνει τις βλακείες μας, και όλοι έχουμε συγχωρήσει ανάλογες των φίλων…

«Η αρνητικότητά σου με κουράζει»
Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες, και όλοι δικαιούμαστε να γκρινιάξουμε. Το να βρίσκεις, όμως, κάτι για να κλαίγεσαι κάθε μέρα σε κάνει να φαίνεσαι απλά μίζερο άτομο. Η ζωή δεν μπορεί πάντα να είναι υπέροχη, αλλά η γραμμή ανάμεσα στο αληθινό δράμα και στις μικροενοχλήσεις δεν είναι καθόλου λεπτή. Οπότε μην την προσπερνάς άσκοπα.

«Δεν θέλω να είμαι μέρος της σχέσης σου»
Υπάρχει διαφορά στο να ακούω πού και πού για τα προβλήματά σου, και στο να μου διηγείσαι συνεχώς, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κάθε σας διαφωνία, κάθε σας καυγά και κάθε σας συμφιλίωση, ξέροντας πως μεθαύριο θα ακούσω πάλι τα ίδια. Το να μένεις σε μια κακή σχέση είναι δική σου επιλογή, και πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου.

«Φτιάξε τα προβλήματά σου, ή δέξου τα»
Δεν σου αρέσει κάτι; Καλώς. Δράσε ανάλογα. Σταμάτα να λες κάθε βδομάδα ότι θα φτιάξεις την ζωή σου, ότι θα ξεκινήσεις δίαιτα, ότι θα, θα, θα. Μετά από ένα σημείο, ξέρω πως δεν το εννοείς, και δεν μπορώ να ξοδεύω περισσότερη ενέργεια στηρίζοντας της ανύπαρκτες προσπάθειές σου.

«Φέρσου μου όπως σου φέρομαι»
Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν μόνο να παίρνουν από τις σχέσεις. Η φιλία δεν είναι μονόδρομος, και όλοι χρειάζονται να νιώθουν πως οι κοντινοί τους άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτούς.

«Μην μου γ#μάς την ευχαρίστηση»
Αν έχω να σου πω κάτι ευχάριστο, κάτι σημαντικό, ακόμα και κάτι που με έκανε να νιώσω καλά, μην με ρίξεις. Μπορεί να μην περνάς καλή μέρα, αλλά μην με τραβήξεις στον πάτο μαζί σου.

«Δεν έχουν όλα να κάνουν μ’ εσένα»
Όταν θέλω να σου πω κάτι, μην ακούσεις για είκοσι δευτερόλεπτα, κι έπειτα αρχίσεις να μου λες τι έκανες χθες. Και όχι, δεν κάνουμε διαγωνισμό δράματος, και δεν χρειάζεται κάθε φορά που έχω κάτι να μου λες πόσο χειρότερα είσαι εσύ.

«Δεν είμαι η εναλλακτική σου»
Όταν σου λέω να πάμε κάπου μαζί ή να βρεθούμε, σημαίνει ότι θέλω να σε δω, επειδή είσαι σημαντικό άτομο για ‘μένα. Αν δεν θέλεις, για οποιονδήποτε λόγο, πες απλά όχι. Το να λες Θα δούμε, λες και ζυγίζεις τις προοπτικές σου, είναι απλά ασεβές.
 
«Σ’ αγαπώ, αλλά πρέπει να χαλαρώσεις»
Θέλω να είμαι δίπλα σου για καλά και άσχημα, για μεγάλα και μικρά, και θα το κάνω. Από την άλλη, όμως, δεν είμαι ο ψυχολόγος σου, ούτε η μαμά σου, ούτε ο ταξιτζής σου, ούτε ό,τι κι αν είναι αυτό που θες να είμαι. Είμαι ο φίλος σου και δεν θέλω να νιώθω πως με εκμεταλλεύεσαι.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v