Πόσο υγιεινό είναι το μεταλλικό νερό;

Είναι το εμφιαλωμένο νερό πιο υγιεινό από αυτό της βρύσης; Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε για το μεταλλικό νερό.
Πόσο υγιεινό είναι το μεταλλικό νερό;
Είναι απαραίτητο στη διατροφή μας και πολύτιμο όχι απλώς για την διατήρηση του οργανισμού μας σε καλή κατάσταση αλλά και για την επιβίωσή μας. Ποια η διαφορά όμως του εμφιαλωμένου νερού από αυτό της βρύσης; Είναι σίγουρα πιο ακριβό. Είναι όμως πιο υγιεινό;

Σύμφωνα με το iatronet.gr και τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Παναγιώτη Βαραγιάννη, το νερό της βρύσης είναι απολύτως καθαρό και ασφαλές συνήθως και ο «μύθος» του ‘καθαρού’ εμφιαλωμένου νερού βρίσκει απέναντί του διάφορα στοιχεία που μπορούν να τον καταρρίψουν: Όταν δεν τηρούνται οι βασικές συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας, το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να μολυνθεί από το μπουκάλι, ενώ η συγκέντρωση βενζολίου στο εμφιαλωμένο νερό και η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια συγκαταλέγονται στους πιθανούς κινδύνους.

Σημαντικό είναι να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τα τρία είδη εμφιαλωμένου νερού, καθώς έχουν μεγάλη διαφορά:
-Το φυσικό μεταλλικό νερό συσκευάζεται με βάση αυστηρές προδιαγραφές
-Το επιτραπέζιο εμφιαλωμένο νερό είναι φιλτραρισμένο νερό δικτύου ύδρευσης
-Το εμφιαλωμένο νερό πηγής είναι ελαφρώς επεξεργασμένο

Το νερό, επισημαίνει ο ειδικός, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τρόφιμο και μάλιστα ευπαθές, όσον αφορά την επεξεργασία, την εμφιάλωση και τη συντήρησή του. Ασφαλές είναι το εμφιαλωμένο νερό όταν προστατεύεται σχολαστικά η πηγή του, τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στην εμφιάλωση, μεταφέρεται σε χαμηλή θερμοκρασία και συντηρείται σε σκιά κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου. Το τελικό προϊόν πρέπει να είναι άχρωμο, διαυγές, άοσμο και δροσερό.

Τι ισχύει για τα μεταλλικά στοιχεία του εμφιαλωμένου νερού;
Θα δείτε συχνά μεταλλικό νερό με ένδειξη ότι είναι πλούσιο σε κάποιο στοιχείο – π.χ. περισσότερο νάτριο, ασβέστιο κ.ο.κ. Αυτός ο διαχωρισμός βοηθά άτομα με συγκεκριμένες ανάγκες και θέματα υγείας, κι αυτό είναι το σημείο υπεροχής του μεταλλικού νερού: Μπορεί τελικά η σύγκριση ποιότητας μεταξύ εμφιαλωμένου νερού και νερού βρύσης να έχει έρθει σε ισορροπία, αλλά το μεταλλικό νερό είναι πιο… προσαρμόσιμο στις διατροφικές ανάγκες χάρη στην ποικιλία επιλογών.

Για παράδειγμα, τα παιδιά είναι καλό να καταναλώνουν φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Τα άτομα με υπέρταση ή που λαμβάνουν κορτιζόνη ή έχουν ηπατική/καρδιακή ανεπάρκεια, καλό είναι να καταναλώνουν φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Οι αθλητές καλό είναι να προτιμούν νερό με περισσότερο κάλιο ή νάτριο, ενώ άτομα με κίνδυνο οστεοπόρωσης καλό είναι να επιλέγουν νερό με περισσότερο ασβέστιο.

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v