Κορυφαίοι συνδυασμοί τροφών για υγιεινή διατροφή

Απογειώστε τη θρεπτική αξία των τροφών επιλέγοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς για τα μέγιστα οφέλη στην υγεία.
Κορυφαίοι συνδυασμοί τροφών για υγιεινή διατροφή

Δημητριακά και ηλιόσπορος

Η προσθήκη ηλιόσπορου στα δημητριακά παρέχει περισσότερο από το 100% της ΣΗΠ άλφα τοκοφερόλης, της πιο σημαντικής μορφής βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη αυτή δρα προστατευτικά απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα.

Αυγά σκραμπλ και κόκκινη πιπεριά



Μισή κούπα φρεσκοκομμένης κόκκινης πιπεριάς μαζί με την σούπερ τροφή που ονομάζεται «αυγό», πέρα από φυτικές ίνες, ενισχύει το γεύμα με περισσότερο από 100% της ΣΗΠ βιταμίνης C, η οποία προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση.

Πράσινη σαλάτα και σολομός

Μια μερίδα σολομού στην πράσινη σαλάτα δίνει μισή από την συνιστώμενη εβδομαδιαία ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 ενισχύουν την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία. Προτιμήστε φρέσκο σολομό και όχι σε κονσέρβα.

Ψητές σαρδέλες με ρίγανη, λεμόνι και ελαιόλαδο

Ένας σούπερ αντιοξειδωτικός συνδυασμός, με ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 και ω6, τα οποία προστατεύονται κατά το ψήσιμο, χάρη στη ρίγανη και το ελαιόλαδο.

Φέτα με ρεβίθια



Η προσθήκη φέτας δίνει μια άκρως θρεπτική «ενίσχυση» στην πρωτεΐνη των ρεβιθιών, η οποία είναι χαμηλής βιολογικής αξίας. Έτσι έχουμε ένα γεύμα με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας.

Κρέας με βραστά λαχανικά

Σούπερ συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών, οι οποίες μάλιστα αποτρέπουν την αφομοίωση από το έντερο μέρους των κορεσμένων λιπαρών του κρέατος, ενώ δεσμεύουν και μέρος της χοληστερόλης του.

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρέσκα φρούτα

Ακόμα ένας εξαιρετικός συνδυασμός υψηλής αξίας πρωτεΐνης, ο οποίος βοηθά στην μυϊκή ανάρρωση αλλά και στο αδυνάτισμα χάρη στις λίγες θερμίδες και τον μεγάλο κορεσμό που προκαλεί. Τα φρέσκα φρούτα δίνουν έξτρα… γλυκάδα, χωρίς όμως την θερμιδική επιβάρυνση ενός σιροπιού.

Ψητές σαρδέλες με σπανάκι

Λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε βιταμίνη D, ενώ το σπανάκι προσφέρει… μπόνους σημαντική ποσότητα μαγνησίου. Ο συνδυασμός βιταμίνης D και μαγνησίου αυξάνει την ποσότητα της βιταμίνης στο σώμα, έχοντας μακροπρόθεσμα οφέλη στην καρδιακή υγεία και στην πρόληψη του καρκίνου στο έντερο.

Ψωμί ολικής, αυγό και αβοκάντο



Εκτός από πεντανόστιμος, ο συνδυασμός του ψωμιού με το αβοκάντο είναι και άκρως υγιεινός μιας και τα καλά λιπαρά του αβοκάντο επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο διασπώνται οι υδατάνθρακες του ψωμιού και απορροφώνται για να μετατραπούν σε σάκχαρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Η προσθήκη του αυγού, δίνει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης στο ήδη θρεπτικό «πακέτο».

Καστανό ρύζι και φακές

Τα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, όμως τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Συνδυάζοντας όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, η οποία «πλησιάζει» αυτήν του κρέατος.

Μακαρόνια με θαλασσινά

Οι σχεδόν αμελητέες ποσότητες βιταμινών από τα μακαρόνια αν συνδυαστούν με φρέσκια ντομάτα και θαλασσινά φτιάχνουν ένα σούπερ θρεπτικό πιάτο με σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμινών B12, D και A, θρεπτικά στοιχεία που προάγουν την υγεία του δέρματος και του νευρικού συστήματος, μεταξύ άλλων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v