Πόσο θρεπτικό είναι το σαρακοστιανό τραπέζι;

Πόσο θρεπτικά είναι τα σαρακοστιανά εδέσματα και τι θα πρέπει να προσέξουμε για να μην καταναλώσουμε πολλές θερμίδες.
Πόσο θρεπτικό είναι το σαρακοστιανό τραπέζι;
Είναι γευστικό, θαλασσινό και (σχεδόν) νηστίσιμο. Το Σαρακοστιανό τραπέζι έχει πάσης φύσεως καλούδια και εμείς αναλύουμε τη διατροφική τους αξία ώστε να μάθετε τι τρώτε – και πόσο.

Χαλβάς

Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες εξαιτίας του ταχινιού από το οποίο παρασκευάζεται. Είναι επίσης πλούσιος σε «καλά» λιπαρά, όμως και θερμίδες μιας και 100γρ. δίνουν περί τις 540 θερμίδες.

Χταπόδι

Είναι πηγή βιταμινών όπως η Α, η C, Β3 και Β12. Είναι επίσης πλούσιο σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο και αποτελεί σημαντική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά και πρωτεΐνης. Τα 100 γρ. βραστού χταποδιού δίνουν περίπου 93 θερμίδες.

Γαρίδες

Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και Ω3, Ω6 λιπαρών οξέων, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνες της ομάδας Β. Προτίμηστε τις βραστές ή ψητές για να αποφύγειτε τα κορεσμένα λιπαρά του τηγανίσματος – και τις έξτρα θερμίδες. Τα 100γρ. βραστές γαρίδες δίνουν περίπου 110 θερμίδες, ενώ οι τηγανιτές 240.

Καλαμαράκια

Είναι πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο και σίδηρο, ω-3 λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β3 και Β12). Έχουν επίσης σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, όμως και αυτά αν τηγανιστούν αυξάνουν τις θερμίδες τους σημαντικά. Τα 100γρ. ψητό καλαμάρι δίνουν περίπου 100 θερμίδες.

Όσπρια

Φασολάκια και φάβα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες – όπως όλα τα όσπρια- και βιταμίνες συμπλέγματος Β, ενώ παράλληλα αποτελούν και καλή πηγή πρωτεΐνης. Βραστά, χωρίς λάδι δίνουν περί τις 140 θερμίδες ανά 100 γρ. (φάβα) και 120 θερμίδες (φασόλια).

Ταραμοσαλάτα

Χάρη στο αυγοτάραχο είναι εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, αλλά και νάτριο, επομένως θέλει προσοχή η κατανάλωσή της από υπερτασικά άτομα. Προτιμήστε τον άσπρο ταραμά, και έχετε κατά νου ότι μόλις 100γρ. ταραμοσαλάτας δίνουν περί τις 400-500 θερμίδες.

Λαγάνα

Η θερμιδική της αξία δεν διαφέρει από αυτή του ψωμιού, με τη μία φέτα (30 γρ) να παρέχει περίπου 80 θερμίδες. Φυσικά αυτή εκτοξεύεται αν συνδυαστεί με ταραμοσαλάτα ή με «βούτες» με ελαιόλαδο.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Χάρη στα αμπελόφυλλα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά και βιταμίνη Α, Κ, ασβέστιο και μαγνήσιο. Το ρύζι αποτελεί έναν καλό απλό υδατάνθρακα, ενώ οι συνολικές θερμίδες του εδέσματος είναι περίπου 170 για πέντε μικρά κομμάτια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v