ΔΙΑΤΡΟΦΗΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου

Δείτε γιατί χρειαζόμαστε το ασβέστιο και ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές του πολύτιμου μετάλλου.

Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ένα από τα πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου, ενώ αποτελεί και βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών – το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας μάλιστα, βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα παιδιά και τους εφήβους, καθώς ακόμα σχηματίζεται ο σκελετός, αλλά και στις γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, και στην εμμηνόπαυση ή γενικότερα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Γιατί χρειαζόμαστε ασβέστιο;
Όπως αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος, στο iatronet.gr, το χρειαζόμαστε «για την οστεοποίηση, την πήξη του αίματος, τη σύσπαση των μυών, τη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς, αλλά και της λειτουργικότητας της κυτταρικής μεμβράνης». Συνεργάζεται δε με τον φώσφορο για τη δόμηση υγιών οστών και με το μαγνήσιο για την σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία. Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περί τα 1000mg ασβεστίου την ημέρα.

Ποιες είναι οι διατροφικές πηγές ασβεστίου;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Ένα φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών ή ένα φλιτζάνι άπαχου γιαουρτιού περιέχει 300mg ασβεστίου.

Τα τυριά
Την υψηλότερη περιεκτικότητα έχει το λευκό μαλακό τυρί όπως η ρικότα (περί τα 337mg ανά μισό φλιτζάνι).

Τα ψάρια
Οι σαρδέλες και ο σολομός είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου. Μια μικρή κονσέρβα σαρδέλες για παράδειγμα μπορεί να περιέχει μέχρι και 350mg ασβεστίου.

Τα άσπρα φασόλια
Με ένα φλιτζάνι βρασμένα φασόλια, παίρνουμε 161 mg ασβεστίου.

Τα λαχανικά
Προτιμήστε τα λάχανα που δεν σχηματίζουν «κεφάλι», όπως τα παραπούλια και τα μαύρα ποντιακά λάχανα, καθώς και το σπανάκι, το μπρόκολο και την λαχανίδα, κατά προτίμηση ωμά.

Τα αμύγδαλα
Εκτός από βιταμίνες και φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα μας προσφέρουν και ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου.

Τα φρούτα
Ένα πορτοκάλι περιέχει κάτι παραπάνω από 70mg ασβεστίου, ενώ με πέντε αποξηραμένα σύκα λαμβάνουμε 135mg ασβεστίου.

Μάθετε περισσότερα για το ασσβέστιο εδώ.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Υπάρχουν χειρότερα εγκλήματα από το να καις βιβλία. Ένα από αυτά είναι να μη τα διαβάζεις."

Ρέι Μπράντμπουρι

  • 1882 - Γεννήθηκε ο Ρώσος συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι.
    1885 - Φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το "Άγαλμα της Ελευθερίας", ως δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς.
    1940 - Τα Βαλτικά κράτη Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία καταλαμβάνονται από την Σοβιετική Ένωση.
    1944 - Η Ισλανδία ανεξαρτητοποιείται από την Δανία.

© 2002-2018 MEDIA2DAY