Οκτώ κορυφαία super foods για να δοκιμάσεις τώρα

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας και επωφεληθείτε από τα θρεπτικά στοιχεία οκτώ σούπερ τροφών που διεκδικούν μια θέση στην καθημερινότητά σας.
Οκτώ κορυφαία super foods για να δοκιμάσεις τώρα
Σε μικρές ποσότητες μας δίνουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών για να είμαστε – και να μείνουμε – υγιείς. Θαύματα δεν κάνουν. Όμως σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση ευνοούν το ευ ζην.

Δείτε οκτώ «σούπερ» τροφές που πρέπει να καταναλώνετε συχνότερα.

Σουμάκ

Από τα βασικά μπαχαρικά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής το σουμάκ… σπάει τα κοντέρ περιεκτικότητας αντιοξειδωτικών (συγκεκριμένα έχει 176 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από το «διάσημο» kale). Χρησιμοποιήστε το σε σκόνη στις σαλάτες ή σε κρέατα για να δώσετε άρωμα… ανατολης.

Κουρκουμάς

Το κύριο συστατικό του, η κουρκουμίνη, είναι μια ενεργή αντιφλεγμονώδης ένωση, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Δίνει σούπερ γεύση σε σούπες, κρέατα και σάλτσες.

Γκότζι Μπέρι

Ανακαλύφθηκε στις κορυφές των Ιμαλαΐων και του Θιβέτ από τους Κινέζους και περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β και περισσότερο β-καροτένιο από τα καρότα. Επίσης, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι.

Μακαντάμια

Ενώ από άποψη θερμίδων είναι από τους πιο παχυντικούς ξηρούς καρπούς, τα μακαντάμια περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών. Επίσης, αποτελούν πολύ καλή πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βιταμίνης Α, σιδήρου και ψευδάργυρου.

Μάκα

Πρόκειται για ρίζα η οποία «βγαίνει» σε σκόνη και είναι πλούσια σε Κάλιο, Σίδηρο και καλά λιπαρά οξέα. Περιέχει επίσης στερόλες που προστατεύουν την καρδιά, βιταμίνη B1, βιταμίνη B2, βιταμίνη B12, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Η μάκα τέλος φημίζεται και για τις αφροδισιακές της ιδιότητες.

Σπόροι κάνναβης

Πρόκειται για σπόρους με μεγάλη διατροφική αξία. Συγκεκριμένα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και περιέχουν τη σωστή αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, ρυθμίζοντας τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Maquie Berry

Φύεται στα τροπικά δάση της Χιλής και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και Α, ασβέστιο, σίδηρο και Κάλιο, ενώ χρησιμοποιείται για την μείωση των φλεγμονών στο σώμα.

Σουσάμι

Ανοίξτε του (το στόμα σας) γιατί θα σας ανταμείψει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και σελήνιο.

Ν. Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v