ΔΙΑΤΡΟΦΗΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Βιταμίνη Β12: Πού τη βρίσκουμε και τι καλό μας κάνει;

Ποιες τροφές ενισχύουν τον οργανισμό μας με βιταμίνη Β12, και σε τι ακριβώς μας ωφελεί αυτό; Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν ξέρατε ότι είχατε.

Βιταμίνη Β12: Πού τη βρίσκουμε και τι καλό μας κάνει;

Γνωστή και ως «η βιταμίνη της ενέργειας», η βιταμίνη Β12 συμμετέχει ενεργά στη σύνθεση του DNA, στην παραγωγή των κυττάρων του αίματος και στο σχηματισμό των νεύρων. Είναι, επίσης, σημαντική για τη σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ρυθμίζει και τον μεταβολισμό μας.

Ποια τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη Β12;

Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα αυγά, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από αυτά, οι καλύτερες πηγές είναι το κρέας και τα ψάρια, και πιο συγκεκριμένα Το βοδινό συκώτι (και γενικά το βοδινό κρέας), η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, ο τόνος, ο σολομός και τα οστρακοειδή.

Οι χορτοφάγοι και οι vegans χρειάζονται απαραίτητα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 στη διατροφή τους, καθότι η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό. Τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12 συχνά περιλαμβάνουν σωματική κόπωση, αναιμία, ταχυπαλμία, αίσθημα καύσου ή μούδιασμα των άκρων, απώλεια της όρεξης, ναυτία, και δυσκοιλιότητα.

Σε τι με ωφελεί η Βιταμίνη Β12;

Η βιταμίνη Β12, διαβάζουμε στο έγκυρο ιατρικό portal Iatronet.gr, προστατεύει τον οργανισμό μας από την αναιμία, τη δυσκοιλιότητα, την κατάθλιψη, ακόμα και την ψύχωση. Αναλυτικότερα:

- Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος αναιμίας που οφείλεται στην έλλειψη της Β12, η οποία εμφανίζεται όταν το πεπτικό σύστημα δεν διαθέτει έναν παράγοντα που ονομάζεται ενδογενής και βοηθά το λεπτό έντερο να απορροφήσει τη Β12. Αυτή η κακοήθης αναιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός αυτοάνοσου παράγοντα, ενός προβλήματος στην επιφάνεια του στομάχου ή μπορεί να είναι κληρονομική. Η θεραπεία συνήθως γίνεται με ενδομυϊκές ενέσεις βιταμίνης Β12, σε συνδυασμό με συμπληρώματα που μπορεί να πάρει ο ασθενής.

- Η έλλειψη Β12 συνδέεται με βλάβες του ανοσοποιητικού. Η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά για ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

- Στα νεογνά η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι πολύ σοβαρή διότι μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αναιμία, διαταραχές της κίνησης και δυσκολίες στην ανάπτυξη σε ύψος και βάρος. Σπάνια παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 σε βρέφη, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί εάν το μωρό δεν τρώει κρέας και ζωικά προϊόντα ή όταν η μητέρα είναι χορτοφάγος και το μωρό πίνει μόνο γάλα από τη μητέρα.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Όποτε οι άνθρωποι μοιάζουν ο ένας στον άλλον, έχουν την τάση να αρέσει ο ένας στον άλλον."

Anthony Robbins, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

  • 1567 - Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
    1701 - Ο Γάλλος μεγαλέμπορος Αντουάν ντε λα Μοτ ιδρύει στις Η.Π.Α. το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία "Fort Détroit" ("Οχυρό του Πορθμού").
    1923 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.

© 2002-2017 MEDIA2DAY