Τα πιο θρεπτικά κατεψυγμένα τρόφιμα

Ποια λαχανικά και φρούτα… οφείλουν να έχουν θέση στην κατάψυξή σας; Οι πιο θρεπτικές επιλογές που είναι καλύτερα να αγοράσετε κατεψυγμένες.
Τα πιο θρεπτικά κατεψυγμένα τρόφιμα
Η πεποίθηση ότι τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα «αδερφάκια» τους αποτελεί πλέον μύθο. Από τη στιγμή που η κατάψυξή τους γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο, έρευνες έχουν δείξει, πως τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούν ακέραιες τις θρεπτικές τους ουσίες. 

Μάλιστα μπορεί να είναι ακόμα πιο θρεπτικά μιας και καταψύχονται άμα τη συγκομιδή τους χωρίς να περάσουν χρόνο εκτεθειμένα κατά τη μεταφορά τους από το χωράφι στον πάγκο του μανάβη ή το ψυγείο του σούπερ μάρκετ.

Σε κάποιες περιπτώσεις συγκεκριμένα, η κατεψυγμένη εκδοχή τους είναι πιο θρεπτική σε σχέση με τη φρέσκια. Ποιες είναι αυτές;

Καλαμπόκι

Με μόλις 56 θερμίδες ανά μερίδα το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι επίσης καλή πηγή καροτενοειδών όπως η λουτεϊνη και η β- καροτένη, τα οποία προστατεύουν τα μάτια από τον εκφυλισμό που προκαλεί τύφλωση σε μεγάλη ηλικία. To κατεψυγμένο καλαμπόκι, έχει μεγαλύτερα επίπεδα β- καροτένης σε σχέση με το φρέσκο ή εκείνο σε κονσέρβα.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης και στην αποτοξίνωση. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και βοηθά στην χώνεψη, όντας πλούσιο σε βιταμίνες Κ και Α. Τέλος, το σύνολο των θρεπτικών του συστατικών καταπολεμά τη φλεγμονή στο σώμα. Το κατεψυγμένο μπρόκολο μάλιστα φαίνεται να περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ριβοφλαβίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β, η οποία βοηθά στο να έχουμε περισσότερη ενέργεια.

Πράσινα φασολάκια

Πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία προστατεύουν τα μάτια, τα πράσινα φασολάκια βοηθούν και στην ενδυνάμωση των οστών χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πυρίτιο. Η κατεψυγμένη εκδοχή τους συγκεριμένα, έχει μεγαλύτερα επίπεδα πολυφαινολών και βιταμίνης C. Στην ίδια κατηγορία λαχανικών, ο αρακάς εξίσου θρεπτικός με τα φασολάκια, έχει μέχρι και 20% περισσότερο φυλλικό οξύ σε σχέση με εκείνον που διατηρείται στο ψυγείο.

Σπανάκι

Τα αντιοξειδωτικά είναι το μεγάλο ατού αυτού του αντικαρκινικού λαχανικού, το οποίο μεταξύ άλλων είναι πλούσιο σε σίδηρο και μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Το φρέσκο σπανάκι χάνει σημαντικό κομμάτι του όγκου του όταν μαγειρεύεται, ενώ ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν από την απώλεια υγρών. Γι’ αυτό συνίσταται η κατεψυγμένη εκδοχή του.

Καρότα

Πλούσια σε β- καροτένη μια μορφή βιταμίνης Α που ενισχύει την όραση, τα καρότα προστατεύουν την υγεία της καρδιάς χάρη στα ειδικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Τα κατεψυγμένα καρότα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερα επίπεδα β- καροτένης και αντιοξειδωτικών σε σχέση με τα φρέσκα, μιας και τα θρεπτικά αυτά συστατικά «κλειδώνονται» κατά την διαδικασία κατάψυξης.

Μύρτιλλα

Μια κούπα μύρτιλλα δίνει μόλις 71 θερμίδες, όμως έχει έξι γραμμάρια φυτικών ινών και παρά το μέγεθος τους… μεγάλα οφέλη στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Όπως και κάθε μούρο, έτσι και τα μύρτιλλα στην κατεψυγμένη μορφή τους διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, μιας και από τη στιγμή που κόβονται φρέσκα αρχίζουν και χάνουν αρκετές από τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες.

Πηγές: 1, 2, 3

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v