Τα super foods του φθινοπώρου

Ποιο κινόα και ποιο γκότζι μπέρι; Τα ρόδια, τα αχλάδια, οι γλυκοπατάτες και τα γογγύλια είναι οι πραγματικά σούπερ τροφές.
Τα super foods του φθινοπώρου
Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει προς το τέλος του, η φύση μας παρηγορεί χαρίζοντάς μας απλόχερα διατροφικούς θησαυρούς που θα δώσουν στον οργανισμό μας τα εφόδια που χρειάζεται για να αποτοξινωθεί από τις καλοκαιρινές κραιπάλες και να κάνει restart τη νέα σαιζόν.

Τα μήλα: Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, και περιέχουν τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα (το κάθε μήλο, δηλαδή).

Τα λαχανάκια Βρυξελλών: Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και πλούσια σε φυλλικό οξύ. Μισή κούπα λαχανάκια βρυξελλών περιέχει περισσότερη από την συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ.

Τα αχλάδια: Πλούσια σε βιταμίνη C και χαλκό (που ναι, είναι απαραίτητο διατροφικό στοιχείο) προσφέρουν τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών το καθένα.

Τα γουλιά: Είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών και βιταμινών Α και C.

Το κουνουπίδι: Έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της χοληστερόλης και στην πρόληψη του καρκίνου. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνη C.

Η κολοκύθα: Είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, και αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α.

Η γλυκοπατάτα: Είναι, και αυτή, άριστη πηγή βιταμίνης Α, πλούσια σε σίδηρο και με αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα γογγύλια: Οι ρίζες τους είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ τα φύλλα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Κ και φυλλικού οξέος.

Το ρόδι: Πλούσιο σε βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ. Ο χυμός του έχει διαπιστωθεί ότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί.

Οι χουρμάδες: Είναι πλούσιοι σε κάλιο και φυτικές ίνες.

Το ακτινίδιο: Είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης C από το πορτοκάλι, ενώ περιέχει και μεγάλες ποσότητες κάλιου και χαλκού.

Το γκρέιπφρουτ: Περιέχει το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C. Είναι, επίσης, καλή πηγή λυκοπενίου και περιέχει πεκτίνη, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

Τα μανταρίνια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v