Τι να τρώω για την δυσκοιλιότητα;

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη δυσκοιλιότητα; Αυτές οι σούπερ τροφές θα σας διευκολύνουν.
Τι να τρώω για την δυσκοιλιότητα;
Ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας είναι η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών έτσι ώστε σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Ποιες συγκεκριμένα τροφές όμως μπορούν να κάνουν… θαύματα στη δυσκοιλιότητα αν καταναλώνονται σωστά;

Ιδού λοιπόν το top-10 της… ανακούφισης.

Δημητριακά τύπου Αll-bran
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: 17,6 γρ. ανά φλιτζάνι

Η πιο πλούσια σε φυτικές ίνες τροφή. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ή με αποξηραμένα φρούτα για ενισχυμένη ποσότητα φυτικών ινών.

Όσπρια
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Από 16 γρ. ανά φλιτζάνι

Φάβα, μαυρομάτικα φασόλια, αρακάς, φακές, φασολάκια και ρεβίθια είναι μερικά από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες όσπρια, τα οποία μεταξύ άλλων αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Νιφάδες βρώμης
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: 4,5 γρ ανά 50 γρ.

Ωμές με γάλα ή μαγειρεμένες με νερό ή γάλα, οι νιφάδες βρώμης είναι μια σούπερ θρεπτική τροφή, και παράλληλα εξαιρετική επιλογή για όσους γυμνάζονται και θέλουν «καλούς» υδατάνθρακες στη διατροφή τους.

Δαμάσκηνα, μήλα και αχλάδια
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: 4,3 γρ. ανά φρούτο περίπου

Καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα που προκαλεί η δυσκοιλιότητα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες –οι οποίες βρίσκονται ως επί το πλείστον στη φλούδα τους, οπότε καλό είναι να τα πλένετε προσεκτικά και να τα καταναλώνετε με τη φλούδα.

Βατόμουρα
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: 7, 6 γρ. ανά φλιτζάνι

Δε θα τα βρείτε εύκολα φρέσκα όμως ακόμα και κατεψυγμένα διατηρούν τις θρεπτικές τους ουσίες και τις φυτικές τους ίνες. Τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.

Σύκα
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: 7,4  γρ. ανά  φλιτζάνι

Γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες τα σύκα είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και την καλή υγεία αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C.

Πατάτα ψητή με τη φλούδα
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: 3, 8 γρ. (1 μέτρια)

Εκτός από νόστιμη, η πατάτα είναι και εξαιρετικά χρήσιμη για όσους προσέχουν τη διατροφή τους αφού βρίσκεται ψηλά στον πίνακα με τα πιο χορταστικά τρόφιμα.

Σπανάκι
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: 7 γρ. ανα φλιτζάνι

Ένα φλιτζάνι σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου, σιδήρου (στην λιγότερο απορροφήσιμη μορφή του) και φυλλικού οξέος.

Αμύγδαλα
Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: 3,3 γρ. ανά χούφτα (30 γρ.)

Γενικά οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, όμως τα αμύγδαλα είναι τα πιο… ενισχυμένα. Καταναλώστε τα με μέτρο όμως, καθώς είναι πλούσια και σε θερμίδες.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v