ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Πόσο κακό κάνουν τα γαριδάκια;

Τι περιέχουν τα γαριδάκια και τα λοιπά παρόμοια σκευάσματα και πώς βλάπτουν την υγεία μας; Θα πρέπει να τα αποκλείσουμε εντελώς από τη διατροφή μας;

Πόσο κακό κάνουν τα γαριδάκια;

Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Και πώς αλλιώς αφού είναι νόστιμα τα… άτιμα. Τα γαριδάκια, τα αγαπημένα σνακ των παιδιών (αλλά και των μεγάλων) αρέσουν πολύ, όμως εξίσου μας βλάπτουν.

Γιατί όμως;

Τα πάσης φύσεως γαριδάκια έχουν ελάχιστη αν όχι μηδαμινή θρεπτική αξία, ενώ είναι πλούσια σε θερμίδες λόγω κυρίως λίπους και επεξεργασμένων υδατανθράκων. Φυσικά, είναι «κενά» βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων. Μάλιστα, τα «μερικώς υδρογονωμένα λίπη» που περιέχουν, γνωστά και ως «τρανς λιπαρά» ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, της αύξησης των τριγλυκεριδίων στο αίμα και την εμφάνιση φλεγμονών στις αρτηρίες.

Παράλληλα είναι άκρως φτωχά σε φυτικές ίνες, οι οποίες πέρα από το να βοηθούν στο πεπτικό μας σύστημα, προκαλούν το αίσθημα κορεσμού. Γι’ αυτό και κάθε φορά που καταναλώνουμε γαριδάκια, μόλις περάσουν μερικά λεπτά η πείνα ξανάρχεται, πιο έντονη. Και θέλουμε να καταναλώσουμε κι άλλα.

Η πικάντικη – και λαχταριστή τους γεύση- οφείλεται κατά κόρον στην σημαντική προσθήκη αλατιού, αλλά και βελτιωτικών γεύσης, τα λεγόμενα «Ε». Το αλάτι πέρα από κατακράτηση υγρών σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην νεφρική λειτουργία, ενώ τα «Ε» είναι ουσίες εγκεκριμένες μεν, επικίνδυνες δε για την εμφάνιση προβλημάτων στην υγεία (αλλεργίες, άσθμα, ερυθήματα κ.α.), ιδίως όταν αυτά τα προϊόντα καταναλώνονται τακτικά.

Είναι δηλαδή ο διατροφικός… διάολος;

Καμία τροφή δεν είναι… διαολεμένη. Απλά κάποιες τροφές δεν οφελούν την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα γαριδάκια ανήκουν σε αυτές τις τροφές – ευτυχώς ή δυστυχώς. Προφανώς αρκετά από αυτά μπορεί να περιέχουν ουσίες που πιθανώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό, ιδιαίτερα των παιδιών. Σίγουρα υπερβολική κατανάλωση αλατιού βλάπτει. Ασφαλώς οι θερμίδες που περιέχουν είναι «κενές» θρεπτικών συστατικών.

 Όμως, όπως και οτιδήποτε «ανθυγιεινό» στη διατροφή μας (πίτσα, burger, hot dog, κατεψυγμένα προϊόντα με ζύμες κ.α.) έτσι και τα σνακ αν καταναλωθούν με μέτρο δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για την υγεία. Δεν θα πάθετε κάτι αν καταναλώσετε ένα σακουλάκι γαριδάκια μια στο τόσο. Αντιθέτως, αν αυτό σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, κάντε το ελεύθερα και χωρίς τύψεις.

Όμως όπως ισχύει και με κάθε «κακή» τροφή, το παν μέτρον άριστον θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό σας.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μπορείς να καταλάβεις τον κακό κριτικό από το γεγονός ότι αρχίζει και μιλά για τον ποιητή και όχι για το ποίημα."

Έζρα Πάουντ

  • 1922 - Ο Μαχάτμα Γκάντι καταδικάζεται σε φυλάκιση έξι ετών για την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, που κηρύττει. Θα παραμείνει στη φυλακή δύο χρόνια
    1938 - Φτάνει στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του βαρόνου ντε Κουμπερτέν, του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του, στην Αρχαία Ολυμπία
    2001 - Εγκαινιάζονται τα τέσσερα πρώτα τμήματα της Αττικής Οδού, που συνδέει το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με την Ελευσίνα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY