Βοηθάει το πορτοκάλι στις ιώσεις;

Μπορούν το πορτοκάλι και ο χυμός του να μας κάνουν… περδίκι σε μια ίωση; Ο ειδικός απαντά.
Βοηθάει το πορτοκάλι στις ιώσεις;
Κάθε φορά που αρρωσταίνουμε δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό:

1. Νεύρα

2. Μια πορτοκαλάδα για να περάσει

Είναι όμως το πορτοκάλι και ο χυμός του… φάρμακο; Μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτερα;

«Είναι γνωστό πως η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρωντας τα αντισώματα και τα φαγοκύτταρα που αντιμετωπίζουν τα βακτήρια. Μάλιστα υπάρχει η γενική πεποίθηση πως η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις, 1000- 2000 mg, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ιντερφερόνης και άρα να ερνεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού και απέναντι στους ιούς» , αναφέρει σχετικά ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, κλινικός διαιτολόγος.

Όλα τα παραπάνω όμως είναι ενδείξεις και δεν έχουμε στα χέρια μας ισχυρές αποδείξεις πως κάτι τέτοιο ισχύει, με τις έρευνες να συνεχίζονται.

«Πολύς κόσμος πιστεύει ότι καταναλώνοντας πορτοκάλια ή πίνοντας τον χυμό του θα προλάβει το κοινό κρυολόγημα. Κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως ακριβές, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόληψη. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από μελέτες σε ενήλικες που κατανάλωσαν φυσικό χυμό, όμως στις μελέτες αυτές δεν μειώθηκε ο αριθμός όσων νόσησαν, παρά μόνο περιορίστηκαν τα συμπτώματα», προσθέτει.

Άρα η κατανάλωση πορτοκαλιών ή βιταμίνης C εν γένει μπορεί να μειώσει την διάρκεια του κρυολογήματος, αλλά όχι να το προλάβει. Σε έρευνες έχει φανεί ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, μπορεί να μειώσει την μέση διάρκεια των 10 ημερών ενός κρυολογήματος κατά 4-6 ημέρες στα παιδιά και κατά 2 μέρες στους ενήλικες. Η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις έρευνες ήταν 80-90mg βιταμίνης C ήτοι ένα ποτήρι φυσικού χυμού.

Στις ίδιες έρευνες φάνηκε πως τα αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος ήταν τα ίδια τόσο με τη λήψη φυσικού χυμού όσο και με την λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C, αλλά σε μεγαδόσεις άνω των 1000mg.

Μάλιστα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για πρόληψη των ιώσεων με την κατανάλωση πορτοκαλιών ή χυμού εξηγείται από το ότι όσα άτομα συμμετείχαν στις μελέτες λάμβαναν τον χυμό αφού εμφάνιζαν τα πρώτα συμπτώματα. Όμως για να «πετύχει» η προληπτική δράση της βιταμίνης C και να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό θα πρέπει να λαμβάνεται τακτικά πριν την εμφάνιση του κρυολογήματος.

«Αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για πρόληψη, αυτές έχουν νόημα μόνο αν έχουμε επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης πριν την έναρξη της… ύποπτης περιόδου του κρυολογήματος», τονίζει ο κ. Παπαμίκος.

Εν κατακλείδι, τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν ότι είτε σε φυσική μορφή είτε ως συμπλήρωμα, η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος και όχι να το προλάβει.

Τώρα όσον αφορά το πορτοκάλι, μάλλον η χρήση του είναι τόσο διαδεδομένη λόγω της ευκολίας με την οποία μπορούμε να το βρούμε. Σαφώς πιο ενισχυμένα σε βιταμίνη C είναι το ακτινίδιο, σε διπλάσια ποσότητα, οι κόκκινες πιπεριές, σε τριπλάσια ποσότητα, το μπρόκολο, το λάχανο, το γκρέιπφρουτ και ο ανανάς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v