Οι πιο δυνατές τροφές ενάντια στη γρίπη

Ιδού τι πρέπει να τρώτε για να αποφύγετε τη φθινοπωρινή γρίπη, αλλά και να την πολεμήσετε πιο αποτελεσματικά αν, τελικά, κολλήσετε.
Οι πιο δυνατές τροφές ενάντια στη γρίπη
Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά, και μαζί του ήρθαν ήδη οι πρώτες ιώσεις. Αν αισθάνεστε ότι σας περιτριγυρίζει η φθινοπωρινή γρίπη ή αν σας έπιασε ήδη, και θέλετε εξτρά «όπλα» για να την καταπολεμήσετε αποτελεσματικά, ιδού τι πρέπει να έχετε και τι δεν πρέπει να έχετε στο πιάτο σας.

Τι πρέπει να αποφεύγετε
Ας αρχίσουμε με αυτά που δεν πρέπει να έχετε στο πιάτο σας: Σύμφωνα με τους ειδικούς του WebMD, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό αλεύρι, το λευκό ρύζι, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά όπως αυτά του βουτύρου και άλλων ζωικών λιπαρών (βρίσκονται ακόμα και στην πέτσα από το κοτόπουλο) μπορούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για φλεγμονές, γι’ αυτό πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, να τα αποφεύγουμε.

Και τι τρώμε;
Προτιμήστε αντ’ αυτών να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά, μυρωδικά, μπαχαρικά, φρούτα (σε φυσιολογικές δόσεις), τρόφιμα ολικής άλεσης, καθαρές πρωτεΐνες και «υγιεινά» έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Πιο συγκεκριμένα, για να «πολεμήσετε» το κρύωμα και την γρίπη, αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας αυτή την περίοδο:

Μανιτάρια: Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και διαθέτουν άφθονες ποσότητες από την πολύτιμη βιταμίνη D.

Σκόρδο: Διαθέτει αλισίνη, μια φυσική ουσία που καταπολεμά τα βακτήρια και πιθανώς και τους ιούς, όπως αυτόν της γρίπης.

Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, αλλά και οι πιπεριές και τα ακτινίδια, περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, που δρα αντιοξειδωτικά και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μυρωδικά και μπαχαρικά: Όχι απλώς κάνουν πιο νόστιμα τα φαγητά, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις σκοτώνουν τα μικρόβια. Σύμφωνα με μελέτες, για παράδειγμα το κάρι, που αποτελεί μίγμα μπαχαρικών, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Βότανα όπως η ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο χαρίζουν επίσης ικανοποιητική ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Προβιοτικά: Τα προϊόντα με προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, διαθέτουν «καλά» βακτήρια, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντερικού συστήματος, κάτι που με τη σειρά του τονώνει την υγεία και την άμυνα του οργανισμού.

Κοτόσουπα: Υπάρχει λόγος που μας την έφτιαχνε η μαμά μας κάθε φορά που αρρωσταίναμε. Η κοτόσουπα όντως βοηθά στο κρύωμα, δρώντας ενάντια στη φλεγμονή, ενώ εφόσον είναι ζεστή, βοηθά και στην καταπράυνση ενός καταπονημένου λαιμού και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας κατά την ίωση.

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v